În iunie 2014, Parlamentul României a respins primul proiect de legiferare a parteneriatelor civile. De atunci, la fiecare trei-patru luni, deputatul a redepus același proiect. Cea mai recentă reluare a propunerii legislative a avut loc de curând. Deși a solicitat dezbaterea în regim de urgență, aceasta i s-a refuzat.
„Parteneriatul civil este un contract încheiat în fața unui notar public, fără nici un fel de discrimare, între două persoane adulte de sex diferit ori de același sex, care consimt să conviețuiască în baza afecțiunii, respectului și sprjinului reciproc și a egalității în drepturi”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Remus Cernea susține:
Ar fi o singularitate a țării noastre de neînțeles pentru lumea democratică dacă România nu va legifera în sensul recunoașterii parteneriatului civil.
„Din punct de vedere al dreptului european, reglementarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerință europeană, ci cade exclusiv sub incidența reglementărilor naționale ale statelor membre (…). Numeroase prevederi ale actelor juridice europene și internaționale consacră principiul căsătoriei, și nu pe cel al concubinajului dintre doi parteneri sau al parteneriatului civil. Această realitate este recunoscută de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și de alte norme europene și internaționale referitoare la drepturile omului”, se spune în avizul Consiliului Legislativ, care a permis totuși intrarea legii pe agenda dezbaterilor din Parlament.
sursa: Știri pentru viață