După ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în 5 aprilie crearea unei noi Gărzi Naţionale, acum deputaţii Dumei de Stat au propus ca noua forţă să primească dreptul de a trage asupra mulţimilor
Proaspăt creata Gardă Naţională a Kremlinului ar putea primi dreptul de a trage în mulţimi, conform unor propuneri din partea deputaţilor Dumei de Stat.
Recomandările au fost făcute de către Comitetul pentru Apărare al Dumei de Stat după o evaluare a decretului prezidenţial privind Garda Naţională. Comitetul a recomandat ca Duma de Stat să aprobe decretul, a raportat vineri website-ul de ştiri RBC, citând o copie a documentului.
Conform versiunii curente a proiectului de lege, Garda Naţională nu are voie să folosească arme în cazul “adunării unui mare număr de oameni, deoarece ar putea fi răniţi oameni la întâmplare”.
Deputaţii au susţinut că regula trebuie să aibă unele excepţii, de exemplu în cazul atacurilor teroriste, a situaţiilor ce implică luări de ostatici, în cazul tulburărilor la scara mare sau a atacurilor armate asupra unor proprietăţi importante de stat.
“Credem că în aceste cazuri riscul rănirii la întâmplare a persoane va fi justificat”, a susţinut declaraţia Comitetului, conform RBC.
Deputaţii au declarat că, dacă astfel de acţiuni ale membrilor Gărzii Naţionale ar fi legale, aceştia ar trebui de asemenea să nu fie traşi la răspundere pentru afectarea indivizilor sau a entităţile legale.
Putin a anunţat crearea Gărzii Naţionale în 5 aprilie şi noua forţă, subordonată direct şefului statului, este condusă de Viktor Zolotov, şeful serviciului de securitate al preşedintelui rus. Putin a mai susţinut că noua armată are scopul de a menţine ordinea publică şi de a lupta împotriva terorismului şi extremismului.
“Propunerea Comitetului de a extinde puterile noii armate poate fi considerată o expresie a dorinţei deputaţilor de a-l obliga pe noul şef al Gărzii Naţionale; totuşi, succesul [acestei iniţiative] depinde de acordul părţilor implicate din cadrul grupuluisilovikii [grup de putere de la Kremlin, format din oameni proveniţi din servicii, n.r]”, a declarat Ekaterina Schulmann, analist politic şi profesor asociat la Academia Prezidenţială Rusă pentru Economie Naţională şi Administraţie Publică.
“Acesta este un decret prezidenţial şi în mod tradiţional acestea nu sunt revizuite. Dacă se vor face unele schimbări, atunci ele vor fi făcute la iniţiativa lui Zolotov însuşi, şi nu a deputaţilor”, a adăugat ea.
Oficial, Garda Naţională a fost creată pentru a înlocui un număr de forţe ale Ministerului rus de Interne şi pentru a prelua controlul asupra unei game largi de funcţii în cadrul forţelor de poliţie. Activitatea să se va suprapune parţial cu cea a Serviciului Federal pentru Securitate (FSB).
sursa: Epoch Times