Conducerea ANSVSA a anunțat, vineri, că peste 20 de tone de produse lactate de la firma Brădet au fost retrase de pe piață iar conducererea Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomandă românilor să arunce produsele de la firma argeșeană dacă le au acasă.
O decizie similară a fost luată în Spania (1.112 kg) și Italia (546 kg), acolo unde existau produse ale firmei de lactate românești. De altfel, scandalul s-a extins la nivel european, Comisia Europeană emițând o alertă privind brânza din România.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat, vineri, că infectarea brânzei cu Escherichia coli este un accident și trebuie să avem încredere în produsele românești. Acesta a precizat, de asemenea, că nu deține mai multe informații decât cele apărute în presă cu privire la notificarea transmisă de autoritățile italiene privind brânza de oaie din țara noastră.
„Sper din tot sufletul ca Europa să înțeleagă faptul că acesta a fost un accident. Dacă a fost rămâne de confirmat, să vedem sigur ce s-a întâmplat acolo, dar foarte important este să avem încredere în produsele românești. Știm cu toții că avem produse de o calitate extraordinară. Sunt și situații când nerespectând standardele până la capăt în anumite zone s-au întâmplat mici accidente, dar sperăm să nu se repete și ca autoritățile să reușească să își facă datoria corespunzător și am toată încrederea în acest sens, astfel ca asemenea situații să nu mai apară”, a afirmat vineri Achim Irimescu, potrivit Agerpres.
Acesta a mai explicat că, în caz de contaminare, pentru a evita îmbolnăvirea consumatorilor, trebuie chemate la fabrică toate produsele și distruse.
Ministrul a amintit de scandalul apărut în urmă cu câțiva ani când a fost găsită Escherichia coli în sectorul fructelor și legumelor, iar actualul premier era comisar european. Potrivit acestuia, consumatorii au înțeles atunci iar vânzările au fost afectate numai pe termen scurt.
Autoritățile italiene au emis o alertă sanitară cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) producătoare de toxina Shiga a brânzei de oaie din România.
Italia a transmis această notificare după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din orașul Florența, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria Escherichia coli (E-coli), posibil după ce a consumat brânză provenită din România, de la SC Brădet, conform unui comunicat al autorităților sanitare locale.
Familia copilului spune că a cumpărat brânza în data de 1 martie, dintr-un magazin cu specific românesc din Florența, fără însă a o consuma imediat. Tatăl copilului, care a mâncat și el din produs, a acuzat, de asemenea, dureri abdominale.
Sursa citată menționează că starea copilului s-a agravat într-un interval de 24 de ore după ce acesta a consumat brânza, primul simptom fiind durerile abdominale. Medicii au suspectat inițial că este vorba de o indigestie, după care l-au operat de apendicită.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara în urmă cu două săptămâni că bacteria E. Coli O26, care a fost cauza îmbolnăvirii bebelușilor din județul Argeș, a fost descoperită în produse lactate ale firmei „Lactate Brădet” din Curtea de Argeș.
Ulterior, Achim Irimescu a afirmat că dovada legăturii dintre brânza cu E.Coli de la „Lactate Brădet” și cazurile bebelușilor din Argeș îmbolnăviți nu există.
Mai mult, pe data de 9 martie, rezultatul final al analizelor efectuate de Institutul Cantacuzino a arătat că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic internați la spitalul Marie Curie nu sunt identice cu cele găsite în brânza de Brădet și nici cu cele din carnea de pui.
Mai mulți copii din Argeș diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic au fost tratați în ultimele două luni la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. Trei copii au murit.
sursa: ActiveNews