Todiraşcu: Guvernul dovedeşte subordonarea faţă de interesele cercurilor politice care au devalizat economia României

Guvernul Cioloş sprijină corupţia prin nesocotirea semnificaţiei jurământului, interpretând jurământul depus de demnitari ca pe o simplă formalitate, fără consecinţe juridice, acuză senatorul Valeriu Todiraşcu.

Guvernul Cioloş a dat aviz negativ unui proiect de lege depus care prevede introducerea în Codul Penal, ca circumstanţă agravantă, încălcarea jurământului depus de persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică şi care au fost condamnate pentru corupţie, gest interpretat de Valeriu Todiraşcu, unul dintre cei 32 de semnatari ai iniţiativei legislative, drept un sprijin nemeritat şi inadmisibil acordat corupţilor.

În viziunea senatorului, Executivul a refuzat practic să utilizeze încă o armă utilă în lupta împotriva corupţiei, fenomen care a cangrenat toată România.

„Avizul negativ al Guvernului de tehnocraţi pare să demonstreze faptul că acesta doreşte să protejeze demnitarii certaţi cu legea. Argumentul invocat de Guvern este „faptul că o persoană care în prealabil a depus un jurământ, comite o infracţiune, cu intenţie sau din culpă, nu vădeşte un grad de pericol social extrem, care să justifice reţinerea unor circumstanţe agravante”.

Oare faptele unui prim-ministru, care a jurat să apere interesul ţării, de a contracta autostrăzi la preţuri supraevaluate sau de a scuti de la plata unor obligaţii de sute de milioane de euro o firmă străină [referire la Victor Ponta – n.r.], în detrimentul statului român, nu ar reprezenta fapte cu grad de pericol social extrem?”, a declarat senatorul Valeriu Todiraşcu (Noua Republică).

Guvernul a argumentat avizarea negativă şi prin faptul că „introducerea unor astfel de circumstanţe creează o diferenţiere nejustificată între diverşi funcţionari publici care săvârşesc fapte de corupţie ori de serviciu în acelaşi mod, dar cel care a depus în prealabil un jurământ va fi pedepsit mai sever”.

„Oare nu chiar Constituţia României, care a prevăzut ca numai unii funcţionari publici să depună jurământul, îi diferenţiază pe aceştia de ceilalţi funcţionari publici? Oare cei care trebuie să depună jurământul nu sunt cei care au acces la sferele înalte ale puterii, unde pot mai lesne crea prejudicii imense, fără a putea fi controlaţi de superiori?

Oare nu aceştia sunt cei recompensaţi prin onoruri şi privilegii pentru devotamentul lor către societate? Nu ar fi normal ca ei să fie pedepsiţi mai sever pentru corupţie dacă îşi încalcă jurământul pe baza căruia li se acordă privilegiile?” întreabă senatorul.

Prin astfel de avize negative la legi anticorupţie, Guvernul Cioloş dovedeşte, în opinia lui Valeriu Todiraşcu, subordonarea faţă de interesele cercurilor politice care au devalizat economia României până acum.

sursa: Epoch Times

Comments (2)
Add Comment
  • leon

    Cordct.Inca un luptator singuratic.,

  • leon

    E