Suma ce va fi plătită de Goldman Sachs este cea mai recentă dintr-o serie de penalităţi în valoare de mai multe miliarde de dolari impuse băncilor de pe Wall Street ca urmare a fraudelor comise. Acestea au jucat un rol esenţial în declanşarea crizei economice din 2008.
Goldman Sachs a declarat joi că a ajuns la un acord tentant în valoare de 5,1 miliarde de dolari (4,7 miliarde de euro) cu autorităţile americane şi de stat pentru a soluţiona acuzaţiile legate de o tranzacţionare frauduloasă de obligaţiuni ipotecare întreprinsă înainte de criza financiară.
Banca de Investiţii de pe Wall Street a declarat că va plăti o amendă civilă de 2,4 miliarde de dolari pentru a rezolva situaţia cu autorităţile, precum şi alte amenzi de 875 milioane de dolari şi respectiv 1,8 miliarde de dolari pentru alte aspecte ale acestui caz.
Este cea mai mare amendă ce va fi plătită de Goldman în legătură cu criza financiară din 2008, dar este în mod considerabil mai mică decât amenzile plătite de alte bănci. Astfel, Bank of America a plătit zeci de miliarde de dolari ca urmare a rolului său în criza imobiliară. JPMorgan a ajuns la o înţelegere cu guvernul şi a plătit 13 miliarde de dolari.
Goldman a ajuns la un acord de “principiu” cu Financial Fraud Enforcement Task Forcedin cadrul Departamentului american de Justiţie, care investighează frauda comisă de bănci în ceea ce priveşte obligaţiunile ipotecare RMBS (residential mortgage-backed securities), adică activele financiare care s-au aflat în centrul prăbuşirii din 2007-2008 a sectorului financiar american.
Înţelegerea a avut legătură cu securizarea, garantarea şi vânzarea de RMBS-uri de către Goldman în perioada 2005-2007, arată Deutsche Welle.
În plus, acordul va soluţiona acţiunile civile deschise în această chestiune, cu Departamentul Justiţiei şi National Credit Union Administration, care reprezintă anumite instituţii financiare care au dat faliment după ce investiţiile lor în RMBS-uri au devenit neprofitabile, şi cu Federal Home Loan Banks în Chicago şi Seattle. De asemenea, în acest acord sunt incluşi şi procurorii generali din statele Illinois şi New York, conform băncii.
„Suntem mulţumiţi că am ajuns la un acord de principiu pentru a rezolva aceste probleme”, a susţinut într-o declaraţie preşedintele şi directorul executiv al Goldman, Lloyd Blankfein.
Goldman a susţinut că acordul va reduce veniturile brute pentru cel de-al patrulea trimestru al anului 2015 cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Acţiunile Goldman au scăzut cu 9% la 161,30 de dolari.
Departamentul american al Justiţiei a refuzat să comenteze acordul.
Un purtător de cuvânt al National Credit Union Administration a confirmat doar că agenţia sa este implicată în acest acord, dar fără a oferi alte detalii.
Goldman este doar una dintre numeroasele bănci majore amendate cu miliarde de dolari pentru că au vândut RMBS-uri şi alte titluri de valoare imobiliare ca investiţii sigure, într-un moment în care activele suport erau de calitate slabă şi foarte riscante.
Investitorii în acele RMBS-uri, inclusiv bănci şi cooperative de credit, au suferit pierderi mari, multe dintre ele fiind forţate să îşi închidă activitatea, atunci când valoarea titlurilor a scăzut vertiginos împreună cu prăbuşirea pieţei imobiliare.
În 2014, Goldman a fost de acord să plătească suma de 3,2 miliarde de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile că a indus în eroare companii precum Fannie Mac şi Freddie Mac în privinţa titlurilor de valoare garantate ipotecar pe care le-a vândut acestora.
Iar în 2013, un fost bancher al Goldman, Fabrice Tourre, a fost condamnat pentru inducerea în eroare a investitorilor în privinţa titlurilor de valoare garantate ipotecar care s-au dovedit a fi foarte riscante.
sursa: Epoch Times