Guvernul împacă şi capra şi varza. Salariul minim pe economie creşte, dar de la 1 mai, nu de la începutul lui 2016, cum doreau sindicatele.
Guvernul a înaintat marţi dimineaţă, la o zi după negocierile cu sindicatele şi patronatele, un proiect de hotărâre privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai, dar şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim şi de inflaţie, propunere cu care sindicate sunt de acord, a declarat pentru Mediafax preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Hossu a mai precizat că proiectul de hotărâre care prevede această majorare marţi dimineaţă iar propunerea Guvernului este agreată de sindicalişti pe motiv că se recuperează parţial pierderea din primele patru luni ale anului în care salariul minim va rămâne la 1.050 de lei.
Liderul sindical a mai declarat că proiectul de hotărâre include şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim de consum, de inflaţie şi de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de creştere în perioada următoare, propunere susţinută de sindicalişti la discuţiile purtate luni cu ministrul de Finanţe şi ministrul Muncii.
Nu în ultimul rând, Hossu a apreciat că spre deosebire de anii anteriori, propunerea Guvernului nu mai face o discriminare pentru sectorul bugetar, în sensul că salariul minim garantat în plată reprezintă salariul de bază minim plătit fiecărui salariat bugetar şi nu salariul de încadrare.
Reamintim că luni sindicaliştii şi reprezentanţii patronatelor au avu discuţii cu ministrul Finanţelor şi ministrul Muncii pe tema majorării salariului minim pe economie. La finele discuţiei, sindicaliştii au anunţat că au respins propunerile cu care au venit reprezentanţii Guvernului şi au avertizat că la începutul anului viitor ar putea avea loc proteste dacă salariul nu va fi majorat.
„La argumentaţiile pe care mişcarea sindicală le-a adus legate de faptul că mărirea salarială trebuie aplicată de la 1 ianuarie 2016, guvernul a venit cu aceeaşi poziţie. Am repropus măcar o corecţie la pierderea pe care salariaţii o vor avea. În sensul în care pierderea de la 1.050 pe patru luni, până la 1.200 cât ar trebui să se dea, să fie redistribuită pe următoarele luni. Rămâne ca Guvernul la noapte să decidă. Mâine dimineaţă, am înţeles că se va înainta propunere de hotărâre de guvern către Consiliul Economic şi Social. Miercuri va fi şedinţa de guvern care va stabili efectiv salariul minim şi modalitatea”, declara Bogdan Hossu după discuţiile de ieri, adăugând că dacă nu se creşte salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vor urma mişcări sindicale.
Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici
de Loredana Diacu Epoch Times