Un preot din Iași a decis să dea o mână de ajutor mamelor singure și va construi un centru în care acestea să poată locui împreună cu pruncii lor, pe termen nelimitat. Proiectul, ridicat numai din donații, va găzdui 50 de femei și pe copiii lor. Mamele nu vor avea nicio cheltuială, toți banii fiind adunați din donaţii.
Proiectul a fost gândit ca un complex cu două corpuri, de 1.000 de metri pătrați, cu 24 de apartamente. Mamele rămase fără acoperiș se vor putea muta împreună cu copiii lor și își vor putea construi aici un trai. Vor avea aici sală de masă, spălătorie și o capelă pentru rugăciune. Preotul Dan Damaschin, care a inițat proiectul, lucrează la maternitatea Cuza Vodă și vede permanent mame disperate.
„Şansele sunt aproape nule ca o femeie singură cu un copil sau doi în braţe sau o femeie însărcinată să supravieţuiască în lumea în care trăim noi, fără un ajutor consistent şi bine, bine controlat, bine direcţionat,” a spus preotul Dan Damaschin, inițiatorul proiectului.
Terenul a fost donat tot de o parohie, situată la câțiva zeci de kilometri de Iași. Până acum, este gata abia un sfert din construcţie. Proiectul este finanțat din donații.
„Scopul nostru este de a ţine mama cât mai mult lângă pruncul ei, până ce reuşeşte să îşi rezolve problemele. Sunt centrele de adăpost pentru mamă şi copil de obicei ale primăriei iar după şase luni, cel mult un an femeia ar trebui să îşi rezolve aceste probleme,” a mai spus preotul.
Acesta nu este singurul proiect al preotului din Iaşi. Până acum a ajutat zeci de familii. În această vară de exemplu, Preotul i-a construit de la zero o casă în localitatea Medeleni unei mame sărmane cu cinci copii chiar în momentul în care femeia credea că va rămâne sub cerul liber.
Cel mai mic dintre copii are 4 ani, iar cel mare 15.
„De când ne-am mutat e foarte bine. Deci, e foarte bine… Nu mai am probleme ca să spun că ba mă cert cu mama, ba mă cert cu fratele. Știam că mă dă afară pe ploaie pe frig. A fost greu. A fost foarte greu,” povestesc copiii şi mama.
Şi astfel de cazuri sunt numeroase. Psihologii spun că fără ajutor, cel mai mult vor avea de suferit copiii.
„Copiii care au mame în astfel de situații riscă să se integreze cu dificultate și să se adapteze la viața socială. Cercul lor de prieteni este limitat, uneori chiar se izolează și vor avea un mare risc de a dezvolta comportamente deviante și de risc, cum ar fi consumul de alcool, de droguri, intrarea în cercuri periculoase,” a explicat Daniela Mitrofan, psiholog.
Investiţia în centrul „Casa Vieţii” din localitatea Valea Lupului se ridică la câteva zeci de mii de euro. Primele locuinţe ar putea fi date în folosinţă anul viitor.
via Ortodox.md