Cu Crimeea anexată şi vestul Ucrainei transformat într-una dintre cele mai volatile regiuni de pe continent, Vladimir Putin a pus ochii pe teritoriul cuprins între Marea Baltică şi Marea Neagră, despre care consideră că este domeniul său imperial de drept, este teoria unui text de opinie publicat în Wall Street Journal, în contextul efectuării unor noi exerciţii militare ruseşti în Transnistria. „Următoarea ţintă” a liderului rus, avertizează articolul, este R. Moldova, o ţară care se încăpăţânează să rămână pe drumul integrării europene, dar pe care Rusia o avertizează că ar putea lua „măsuri mai drastice pentru a o supune”.
Exerciţiile militare efectuate de soldaţii ruşi în Transnistria în ultima perioadă, cel mai recent având loc joi, trebuie interpretate drept un mesaj cât se poate de clar pe care Vladimir Putin îl transmite moldovenilor pentru a renunţa la planurile lor de integrare europeană, scrie Wall Street Journal, într-un text de opinie publicat vineri pe site-ul său, transmite gandul.info.
Comentariul, care face o scurtă prezentare a acestei fâşii de teritoriu aparţinând R. Moldova care a devenit un conflict îngheţat şi o modalitate prin care Rusia destabilizează Moldova, susţine că, prin aceste manevre militare, Putin îi avertizează pe cei de peste Prut că ţara lor ar putea deveni următoarea ţintă a politicilor sale agresive.
„Cu Crimeea anexată şi după acţiunile din estul Ucrainei, Vladimir Putin ţinteşte teritoriul care se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră şi pe care Moscova îl consideră domeniul său imperial de drept. De asemenea, domnul Putin îi avertizează pe moldoveni să îşi abandoneze visurile de integrare europeană”, scrie autorul textului din WSJ.
Urmată parcă, de la independenţă, de „blestemul unei politici corupte”, Moldova rămâne „una dintre cele mai sărace ţări europene”, continuă articolul. Chiar şi aşa, locuitorii au votat, la ultimele trei alegeri legislative, pentru un curs proeuropean.
Folosindu-se de arma sa preferată, embargoul, „Moscova i-a pedepsit deja pe moldoveni pentru că încearcă să aibă legături mai strânse cu Vestul”.
„Exerciţiile militare de joi au scopul de a crea impresia că domnul Putin ar putea lua măsuri mai drastice pentru a supune această ţară sfidătoare. Ar fi frumos dacă am putea să ne aşteptăm ca răspunsul Vestului la asemenea acţiuni să fie mai dur decât a fost până acum în Ucraina. Nu ne bazăm însă pe asta”, este finalul articolului citat.
Aproxmativ 400 de militari ruşi au efectuat, joi, noi exerciţii în regiunea separatistă Transnistria şi au tras aproximativ 100.000 de unităţi de muniţie, a explicat un purtător de cuvânt al armatei ruse, Oleg Kocetkov, citat de Associated Press.
La aceste manevre au fost folosite 30 de piese de armament, inclusiv lansatoare de rachete.
Cu toate că în Transnistria există trupe ruseşti încă din 1992, această prezenţă militară a cunoscut o intensificare în ultimul an, în contextul anexării Peninsulei Crimeea la Rusia şi al războiului din estul Ucrainei.
Premierul Gaburici a mers la Tiraspol
Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut astăzi, la Tiraspol, o întrevedere cu Evghenii Şevciuc, în cadrul căreia a fost semnată Decizia protocolară privind mecanismul de cooperare a agenţilor de asigurare de pe ambele maluri ale Nistrului în domeniul contractelor de asigurare obligatorie a răspunderii civile auto (RCA). În cadrul întrevederii, părţile au mai vorbit despre problemele economice şi comerciale din regiune. În special au făcut referire la produsele din regiunea transnistreană care se exportă pe piaţa europeană.
S-a discutat şi despre cazul celor doi cetăţeni moldoveni din raionul Floreşti, care sunt reținuți la moment în partea stângă a Nistrului. Părţile au convenit că în 24 de ore, membrii grupului de lucru creat urmează să investigheze cazul și să stabilească circumstanțele reținerii.
sursa: ZiarulNational.md