Despre preşedintele rus, Vladimir Putin, fostul şef de stat a afirmat că este „un om de acţiune şi ambiţie” şi s-a arătat surprins de faptul că Moscova „s-a aventurat într-un asemenea conflict”.
„Ucraina a fost prima zonă de formare a statului rus. Prima formă de stat rusesc a fost Kievskaya Rus, adică statul rus cu capitala la Kiev, apoi Ivan cel Groaznic a mutat-o la Moscova şi Petru cel Mare la Petrograd. Deci Ucraina este parte din istoria Rusiei. Probabil de aici sunt anumite sensibilităţi, că Ucraina şi-a declarat independenţa, dar firesc ar fi fost, ţinând seama de această istorie comună, să existe relaţii de înţelegere, de cooperare. (…) Deci ceva este anormal în maniera de abordare şi de reacţie”, a explicat Ion Iliescu.
Solicitat să comenteze declaraţiile comandantului trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, care a spus că Rusia încearcă să deţină controlul asupra gurilor Dunării, Iliescu a susţinut că interesul pentru Marea Neagră „e de înţeles pentru o ţară limitrofă şi o mare putere”.
„Eu sper, însă, să manifeste, totuşi, prudenţa necesară în relaţiile cu toţi vecinii şi cu România. Nu cred că-şi va permite să meargă mai departe în acte şi măsuri care să constituie un factor preocupant pentru stabilitatea zonei”, a punctat fostul şef al statului.
În ceea ce priveşte estul Ucrainei, Ion Iliescu a exprimat opinia că regiunile Doneţk şi Lugansk se vor desprinde de Ucraina.
Sursa: STIRI PE SURSE