În cadrul acaparării integrale a puterii politice în România, comuniştii au ales să folosească metoda experimentată deja cu succes de Stalin în URSS. Ei nu au luat măsuri represive împotriva BOR, alegând să-şi subordoneze această instituţie, folosind-o ca pe un instrument de control asupra unei societăţii foarte conservatoare.
Pentru aceasta însă, era necesar să elimine acei ierarhi care erau ostili comunismului ori nu acceptau să colaboreze cu organele represive. O publicaţie catolică occidentală arăta, în martie 1948, că şase mitropoliţi şi episcopi ai Bisericii Ortodoxe Române fuseseră obligaţi să-şi dea demisia sau fuseseră pensionaţi din oficiu.
Patriarhul Nicodim reprezenta un impediment pentru intronizarea unui întâi-stătător agreat de comunişti. Favoritul era Justinian Marina, preot de mir apropiat al lui Gheorghiu-Dej, care fusese rapid transformat în monah, pentru a fi eligibil unei ascensiuni ierarhice fulgerătoare. Acesta avea să fie uns Mitropolit al Moldovei, funcţie care printr-o cutumă a BOR precede pe aceea de Patriarh, după ce în august 1947, eruditul Mitropolit Irineu Mihălcescu, aprig predicator antisovietic, fusese silit să se retragă din scaun şi surghiunit la mănăstirea Neamţ, unde avea să moară otrăvit în martie 1948.
În martie 1947, după vizita în România a Patriarhului Alexei al Moscovei, ca urmare a gravelor dezacorduri cu guvernul comunist, Patriarhul Nicodim se retrage la Mănăstirea Neamţ, oficial vorbindu-se despre motive de sănătate. Nu va mai reveni din acest surghiun auto-impus, iar la 27 februarie 1948 se stinge din viaţă, în condiţii neelucidate. Conform lui Cicerone Ioaniţiu, Patriarhul ar fi fost otrăvit, în timp ce Sergiu Grossu afirmă că ar fi fost pur şi simplu asasinat prin mijloace violente.
Este înmormântat în catedrala patriarhală din Bucureşti, alături de predecesorul său, Miron Cristea.
Dispariţia sa fizică a deschis drumul intronizării lui Justinian Marina, impus de guvernul comunist ca Patriarh al BOR.
Florin Dobrescu, Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu
[…] [42] http://www.buciumul.ro/2015/02/27/s-a-intamplat-pe-27-februarie/ […]
[…] [42] http://www.buciumul.ro/2015/02/27/s-a-intamplat-pe-27-februarie/ […]