Liderul de la Kiev, Petro Porosenko, avertizeaza ca acordul de armistitiu asupra caruia s-a convenit joi, in formula de patru (Rusia, Ucraina, Franta si Germania), este deja in mare pericol, in estul Ucrainei dandu-se lupte grele, desi mai e foarte putin pana ce acesta sa intre in vigoare, sambata noapte.
Ce sanse are armistitiul din Ucraina. Hibele acordului de la Minsk
Dupa negocierile-maraton de joi, la care au participat Francois Hollande, Angela Merkel,Vladimir Putin si Petro Porosenko, s-a decis ca un armistitiu va intra in vigoare sambata noapte. Pana la momentul asteptat mai sunt circa 12 ore, insa oamenii inca mor in atacurile din Ucraina.
Zeci de morti si raniti in estul Ucrainei, dupa acordul pe armistitiu
In noaptea de joi spre vineri, in Donetk si Luhansk au continuat bombardamentele. Potrivit asa-zisului ministru al Apararii, Eduard Basurin, din autoproclamata Republica Populara Donetk, 42 de militari ucraineni au fost ucisi si 30 raniti.
Si in randul populatiei civile sunt in continuare victime. In functie de sursa care relateaza, persoanele decedate sunt intre sapte si aproape 20, in Donetk si Luhansk.
Conform imaginilor din satelit prezentate de SUA, Rusia inca trimite arme in Ucraina, informeazaThe Telegraph.
Presedintele ucrainean a tras un semnal de alarma inca de vineri seara, afirmand ca atacurile separatistilor pro-rusi asupra civililor din estul Ucrainei deja pun in pericol planul de pace asupra caruia s-a cazut de acord la Minsk.
„Din pacate, dupa intelegarea de la Minsk, ofensiva Rusiei a crescut semificativ. Credem ca acordul este in mare pericol”, a spus liderul de la Kiev in timpul unei intalniri cu premierul ungar Viktor Orban.
Acesta a subliniat ca dupa intalnirea de joi, din Belarus, „acestea nu sunt doar atacuri impotriva civililor, dar si impotriva acordului de la Minsk”. Intr-unul dintre atacuri, asupra orasului Artemivsk, au fost ucise trei persoane, printre care si un copil de sapte ani, aminteste sursa citata.
Armistitiul de sambata noapte este primul test al angajarii Kievului si separatistilor pro-rusi in planul de pace. Insa cu separatistii care lupta sa cucereasca noi teritorii si cu armata ucraineana, care incearca sa inainteze in teritoriile aflate in mana separatistilor, exista temeri ca nimeni nu va observa ca armistitiul intra in vigoare, semnaleaza cotidianul britanic. Acest armistitiu este vital in procesul de pace.
Consiliul de Securitate al ONU, sesiune de urgenta, sambata
Se asteapta ca sambata Consiliul de Securitate al ONU sa se intruneasca pentru o sesiune de urgenta, pe tema armistitiului.
Armistitiu in Ucraina: Ce face Consiliul de Securitate al ONU
Purtatorul de cuvant al Departamentului de stat american, Jen Psaki, a declarat ca SUA au primit informatii ca, in ultimele zile, armament greu este trimis catre estul Ucrainei din Rusia. Se pare ca unele convoaie sunt si la aceasta ora pe drum.
„Cu siguranta asta nu e in spiritul acordului de saptamana aceasta”, a spus Psaki.
Potrivit acesteia, armamentul consta in artilerie si multe lansatoare de rachete.
Joi, la Minsk, au avut loc discutii maraton, in cadrul carora cancelarul german Angela Merkel a avertizat Rusia ca UE, care deja a aplicat sanctiuni grele Moscovei, nu exclude viitoare sanctiuni, daca acordul nu e respectat.
Un semnal de alarma l-au tras si statele din G7 – Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si SUA. Acestea si-au exprimat ingrijorarea legat de violente si de arsenalul de arme ce se deplaseaza in estul Ucrainei.
Statele din G7 au salutat acordul de pace, insa au transmis ca sunt gata sa traga la raspundere pe oricine incalca termenii armistitiului.
Ucraina se asteapta la o escaladare a situatiei
Oficialii ucraineni avertizeaza, prin vocea ministrului Apararii Petro Mekhed, ca rebelii nu vor decat sa-si „inalte steagul” in Debalteve, scena unor recente violente, dar si in portul Mariupol.
„Ucraina se asteapta la o escaladare (a situatiei – n. red.) si ia toate masurile necesare pentru a fi capabila sa raspunda”, a spus ministrul.
In acordul de pace „fragil” stau sperantele de incheiere a conflictului, in care au fost ucisi pana acum peste 5.500 de oameni. In ultima perioada, mentioneaza publicatia britanica, s-au reaprins tensiuni intre Est si Vest, la o intensitate nemaivazuta de la Razboiul Rece.
La toate acuzatiile aduse de Ucraina si Vest, Rusia raspunde negativ. Intre timp, armata ucraineana afirma ca luptele sunt inecate in sange in Debalteve. Kievul acuza Rusia ca a adus la granita sa 50 de tancuri chiar in timpul negocierilor purtate la Minsk.
Liderii rebeli, vazuti ca marionete ale Kremlinului, sustin, pe de o parte, ca spera ca acordul sa aduca pace, iar pe de alta avertizeaza ca, daca acesta cade, nu vor mai exista alte discutii.
sursa: Ziare.com