Orice angajat al unei multinaţionale ştie că pentru a ţi se permite accesul în clădire ai nevoie de un ecuson special cu banda magnetică pe care îl foloseşti de fiecare dată când te duci în pauza de masă sau ai alte urgenţe. Ei bine Epicenter, o companie suedeză ce deţine o clădire de birouri de ultimă generaţie în materie de tehnologie, s-a gândit la o abordare mai radicală a accesului la serviciu, şi anume introducerea de cipuri sub piele.
Felicio de Costa, ce deţine o companie în această clădire de birouri, se prezintă la intrarea principală şi atinge mâna de uşă pentru a căpăta acces. Ajuns înăuntru, face acelaşi lucru pentru a putea intra în propriul birou şi chiar pentru a porni xeroxul, informează BBC.
Felicio poate face aceste lucruri deoarece are implatat în mână un cip cu identificare prin radio frecvenţă, de marimea unui bob de orez. În curând şi altor 700 de oameni ce vor ocupa acest complex, li se va oferi „şansa” de a fi implantaţi cu un cip. Printre facilităţile oferite se numără acces rapid în clădire, abilitatea de a porni xeroxul sau chiar posibilitatea de a plăti o cafea cu o simplă atingere de mână.
În ziua în care s-a deschis clădirea de birouri, chiar cel ce este reponsabil de această invenţie s-a lăsat „operat” în direct pentru a i se introduce cipul „minune”. Nu este un proces prea sofisticat . Mai întâi, se masează pielea între degetul mare şi arătător, apoi zona este dezinfectată iar cipul cu detaliile personale este introdus printr-o simplă mişcare asemănătoare efectuării unei injecţii.
Hannes Sjoblad, ce face parte din echipa de dezvoltare a firmei suedeze Biohacking Group,deţinătoarea acestui proiect, vorbeşte despre inovaţia adusă în lumea tehnologiei.
„Interacţionăm deja cu tehnologia tot timpul. Acum e un pic mai complicat pentru că avem nevoie de pinuri şi parole. Nu ar fi mai uşor dacă am elimina aceste probleme cu o singură atingere de mână?”, spune Hannes Sjoblad.
Cu toate acestea, mulţi oameni întrebaţi dacă şi-ar implanta acest cip sub piele, nu au fost deloc încântaţi de idee. Aşadar, sa sperăm că invenţia nu se va bucura de prea multă popularitate şi că nu va trebui să acceptăm să devenim mici roboţi pentru a plăti o simplă cafea.
de Ioana Ivan ActiveNews
[…] http://www.buciumul.ro/2015/02/05/o-companie-din-suedia-a-inlocuit-ecusoanele-angajatilor-cu-cipuri-… […]
[…] http://www.buciumul.ro/2015/02/05/o-companie-din-suedia-a-inlocuit-ecusoanele-angajatilor-cu-cipuri-… […]