În Constituția României există un capitol întreg dedicat Curții Constituționale și anume capitolul VI. Acesta explică în șase articole care este rolul acestei instituții, care sunt îndatoririle, modul de alegere al membrilor, aproape tot.
http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=5#t5c0s0a142
Aproape tot, deoarece consider că acum este un moment delicat, iar viciul ăsta de procedură ar fi de-a dreptul hilar într-o situație mai puțin delicată.
Pentru cei care nu știu la ce mă refer, Toni Greblă, judecător al CCR și fost membru PSD, fost senator de Gorj între 2008-2012, reales în 2012 și senator PSD din 18 decembrie 2013, a fost adus joi dimineața cu mandat la DNA, unde i-a fost adus la cunoștință că este urmărit penal pentru trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, în scopul obținerii de bani sau bunuri necuvenite.
I-a fost cerută demisia, însă dânsul „meditează”; probabil tot din același motiv nu s-a prezentat vineri la serviciu, „medita” la ce are să facă… se gândea cum să continue să exporte prin Turcia produse agro-alimentare către Federația Rusă, în ciuda embargoului instituit de aceasta pentru marfa din UE. Pentru dânsul, o persoană care face parte din instituția care este „garantul supremației Constituției”, este însă dificil să se decidă asupra deciziilor din viitor pentru că nu ia decizii sub „imperiul emoțiilor”, cum declara zilele acestea.
În România, Curtea Constituțională ar trebui să fie intr-adevăr un Sfat al Înțelepților; doar persoane de înaltă ținută morală ar trebui să poată să ia decizii cu privire la constituționalitatea unor legi, mai ales pentru că aceste legi îi afectează pe toți cetățenii acestei țări. Când Constituția se va modifica, sper să se modifice și articolul acesta 143: „Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior.”
Ca de obicei, reacția PSD-ului este ireală: „Pentru noi, Toni Greblă a fost coleg bun, eficient, un om politic cu experienţă. Când a fost propus acolo (la CC, n.a.), a fost propus beneficiind de încrederea celor care l-au propus. Acum nu mai e membru PSD, e judecător la CCR”, a declarat Liviu Dragnea, omițând că faptele de care este acuzat Toni Greblă s-au petrecut incepând cu 2010, când era membru PSD.
În mod normal, azi aș fi vrut să scriu un text despre Unirea din 24 ianuarie 1859, despre diplomație și despre curaj, despre istorie si Moș Ion Roată, nu despre cotidianul în care suntem martorii unor fapte unice in istoria noastră: primul judecător al CCR acuzat de către DNA. Sper să reușesc anul viitor.
Mihaela Scânteie