Cea de-a VII-a ediţie a campaniei „Dăruieşte viaţă! Vino să donezi sânge“, organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul paraclisului, s-a încheiat vineri, 19 decembrie. Au răspuns apelului lansat de Patriarhia Română 1.936 de donatori şi 2.299 de participanţi.
Campania de donare de sânge, ce a avut loc în perioada 7 octombrie – 19 decembrie 2014, s-a desfăşurat în 10 oraşe din ţară: Bucureşti, Sinaia, Ploieşti, Câmpina, Oradea, Constanţa, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Cluj.
Primele locuri în clasamentul oraşelor care s-au remarcat la această ediţie sunt ocupate de Bucureşti (Academia de Poliţie – 480 de donatori şi 520 de participanţi), Sinaia (190 de donatori şi 230 de participanţi), Ploieşti (Centrul de transfuzie – 150 de donatori şi 180 de participanţi), Constanţa (Jandarmeria Română – 150 de donatori şi 180 de participanţi).
„Întrucât sângele este elementul vital din corpul omenesc şi este atât de multă nevoie de el, ne-am gândit că o astfel de campanie ar reprezenta o adevărată binecuvântare pentru cei suferinzi. De aici se pot deduce două beneficii. În primul rând, există unul biologic, deoarece prin donarea de sânge se face şi o medicină preventivă, pentru că înainte de a se recolta sângele, se fac anumite analize în urma cărora mulţi au descoperit că au anumite boli şi au fost astfel preveniţi. Totodată, prin donarea de sânge măduva este provocată să regenereze sângele. În al doilea rând, se poate vorbi de un beneficiu duhovnicesc, donarea de sânge fiind un act creştinesc de milă. Sunt foarte mulţi oameni suferinzi pe paturile de spital care se confruntă cu lipsa donatorilor de sânge. De aceea, pe lângă rugăciunile Bisericii ne-am gândit să aducem sprijin acestor oameni bolnavi prin organizarea acestei campanii“, ne-a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Responsabilitate pentru viaţa aproapelui
Alexandra Stănescu, o tânără voluntară de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, activ implicată în toate campaniile de donare de sânge organizate până acum, a precizat: „M-a impresionat implicarea studenţilor de la Facultatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, în cadrul acestei ediţii a campaniei noastre, din zilele de 17 şi 18 decembrie. În total, au fost înregistraţi 132 de donatori şi 180 de participanţi. Sperăm ca şi anul viitor studenţii să fie la fel de dornici să ne fie alături în demersul nostru. Acţiunea s-a desfăşurat cu binecuvântarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru şi a fost organizată în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. De asemenea, au fost prezenţi voluntari de la paraclis, care au oferit donatorilor sucuri şi dulciuri“.
„Faptul că numărul donatorilor este în creştere, comparativ cu anul trecut, nu face decât să ne mulţumească. Gestul de a dona sânge este pentru unii un act de curaj, de atitudine civică pentru alţii, şi nu în ultimul rând, în preajma sărbătorilor de iarnă, acesta ar fi putut fi un cadou potrivit oferit celor suferinzi“, a explicat Florin Ionescu, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.
Fevronia Maria Tănase, un alt voluntar din preajma bisericuţei în care slujeşte părintele Ciprian Grădinaru, a ţinut să precizeze: „Este primul an în care mă implic într-o astfel de campanie. Am descoperit oameni dornici să-şi ajute aproapele, dispuşi să-şi ofere propriul sânge pentru a le salva viaţa, dar care aveau prea puţine informaţii despre ce înseamnă actul donării de sânge, cum şi unde se poate face. De aceea consider că mass-media are obligaţia de a informa oamenii. Cu această ocazie am descoperit experienţe delicate ale unor oameni care aveau mare nevoie de ajutorul nostru. Donatorii sunt oameni cu suflet mare, se gândesc la semenii lor suferinzi, vor să facă acest act de sacrificiu care este, în definitiv, un gest nobil“.
Voluntar implicat în acţiunea umanitară a Bisericii este şi Micşunica Passerini, care a declarat: „Locuiesc în Italia de 25 de ani şi de când l-am descoperit pe părintele Ciprian, paraclisul şi toată splendoarea creştină pe care a creat-o în jurul său, nu pot sta mult timp departe de ţară. Îmi programez special sosirile acasă pentru a fi parte activă din acţiunile de donare de sânge organizate aici. Este un lucru pe care, dacă aş da timpul înapoi, l-aş fi făcut de mai multe ori. Din păcate, ne apropiem şi ajutăm oamenii numai când noi înşine trecem prin încercările grele ale vieţii. Acum, vin special, de la mare distanţă, pentru a le fi de ajutor semenilor mei aflaţi în suferinţă şi o fac cu tot dragul, pentru că întotdeauna mă voi simţi legată de acest pământ şi de oamenii săi“.
Sângele donat de o persoană poate salva trei vieţi!
Campania iniţiată de Patriarhia Română vine să întâmpine nevoia acută de sânge din sistemul sanitar românesc.
Potrivit precizărilor făcute de Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, criza de sânge din spitalele din România a atins un nivel îngrijorător. La fiecare trei secunde un om are nevoie de sânge; sub 2% din populaţie donează sânge şi numai 60% din nevoia de sânge este acoperită în ţara noastră. Este important de reţinut că sângele donat de o persoană poate salva trei vieţi!
Instituţiile statului care au răspuns apelului Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au fost: Academia de Poliţie Bucureşti, Facultatea de Pompieri Bucureşti, Facultatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Jandarmeria Română, Şcoala de Ofiţeri „Vasile Lascăr“ Câmpina, Şcoala de Subofiţeri „Pavel Zăgănescu“ Boldeşti.
Organizatorii campaniei „Dăruieşte viaţă! Vino să donezi sânge“ au fost Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti. Raluca Brodner – Ziarul Lumina