Marşul suporterilor timişoreni dedicat Revoluţiei din 1989 – “Eroii nu mor niciodată”

Circa 500 de suporteri alb-violeţi au participat miercuri seara la un marş comemorativ pentru a marca 25 de ani de la înregistrarea primilor martiri ai Revoluţiei anticomuniste din decembrie 1989 de la Timişoara, aceştia fiind împuşcaţi după ce Nicolae Ceauşescu a dat ordin să se tragă cu muniţie de război în protestatarii care contestau regimul opresiv.

Tinerii au plecat încolonaţi, fluturând drapele tricolore şi pânze cu însemnul victoriei, din Piaţa Maria, punctul de unde a început Revoluţia de la Timişoara. În frunte s-a aflat şi un banner negru pe care a stat scris mesajul sugestiv “Eroii nu mor niciodată”. Pe întreaga durată a marşului au fost scandate lozinci anticomuniste.

Prima oprire a fost pe treptele Catedralei Ortodoxe Mitropolitane unde s-au aprins candele cu chipurile celor împuşcaţi.

Marşul a continuat prin centrul oraşului, cu o nouă oprire în faţa Operei Române, un alt loc simbolic al evenimentelor din 1989. Aici, precum acum 25 de ani revoluţionarii timişoreni îngenuncheau pentru a cere ajutor divin în lupta contra unui regim ateu şi opresiv, aşa şi participanţii la marşul comemorativ le-au urmat exemplul, rostind în cor rugăciunea “Tatăl Nostru”.

Tinerii au mai făcut o oprire pe strada pietonală Mărăşeşti pentru a oferi un devărat spectacol pirotehnic, fiind aprinse zeci de torţe.

O ultimă oprire înainte de punctul final al marşului a fost la Memorialul Revoluţiei unde timp de aproximativ 30 de minute participanţii la acţiune au putut vizita expoziţiile tematice.

Marşul s-a încheiat cu un moment de reculegere şi depuneri de coroane de flori la Monumentul din Cimitirul Eroilor de pe Calea Lipovei, unde arde permanent o flacăra “vie” în memoria victimelor din 1989.

Ziua de 17 decembrie a fost declarată zi de doliu printr-o decizie a Consiliului Local Timişoara. Astfel toate instituţiile din oraş au arborat drapelul României în bernă sau alăturat unei panglici negre de doliu.

Potrivit statisticilor oficiale, evenimentele din 1989 s-au soldat la nivel naţional cu 1.104 de morți și 3.321 răniți (221 civili și 663 militari). Pe 22 decembrie, la ora când cuplul dictatorial fugea din Bucureşti, erau înregistraţi 126 morți și 1.107 răniți. În Timişoara, în perioada 16 – 21 decembrie au fost înregistraţi 73 de morți și 296 răniți. După 22 decembrie alţi 20 de oameni au murit în oraşul de pe Bega şi alţi 77 au fost răniţi. Sursa: FrontPress.ro

Comments (0)
Add Comment