Aprobarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere cu Republica Moldova încheie procesul de adoptare la nivel european. Urmează acum ratificarea de către parlamentele naționale ale statelor membre. Partea comerciala a acordului este însă deja aplicată ‘provizoriu’ încă de la 1 septembrie 2014.
Moldova duce o luptă și o duce de ceva vreme, mai ales că Federația Rusă a impus un embargou total produselor agricole modovenești din momentul în care Moldova a semnat Acordul de Asociere si Liber Schimb cu U.E. În același timp, deși orientarea Moldovei este pro-vestică, încă face parte din Comunitatea Statelor Independente participarea fiind preponderent în cadrul instituțiilor economice și umanitare. Cererea de aderare la Uniunea Europeană urmează să fie depusă în 2015, însă șansele ca Moldova să facă parte din U.E în următorii ani sunt foarte mici, deoarece nu există în acest mandat funcția de comisar pentru integrare, ceea ce arată clar o lipsă de dorință în vederea lărgirii granițelor U.E în următorii cinci ani.
Există de ceva vreme o mare efuziune sentimentală – care era de așteptat- mai ales în rândul tinerilor, cu privire la unirea României cu Moldova. La București în 12 octombrie a fost organizat „Marșul pentru Basarabia” la care au participat mai mult de 10 000 de persoane. Din punctul meu de vedere ar trebui organizat si Marșul pentru Bucovina de Nord și cel pentru Ținutul Herța, răpite de către URSS în aceeași dată de 28 iunie 1940, provincii din țara noastră care acum se află în Ucraina, lucruri care se uită, nu numai de către politicieni din păcate.
Exista o declarație a Angelei Merkel de acum câteva luni, prin care spune că „Noi, cei din Germania, nu le putem refuza altora ceea ce am primit noi prin reunificare, libertatea de a ne decide singuri viitorul”, precizând că Berlinul va depune eforturi pentru a se asigura că Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au aceleaşi drepturi la autodeterminare. Probabil însă că unirea nu ar fi posibilă ca cea înfăptuită de germani după Căderea Zidului Berlinului ci doar prin aderarea la U.E, pentru că altfel situațiile din Transnistria și Găgăuzia ar fi insurmontabile pentru România.
Semnalul în sensul celor pe care le-am scris mai sus va fi dat de un rezultat pro-european al alegerilor din 30 noiembrie din Moldova. Așteptăm …
Mihaela Scânteie
Abia astept la Tancabesti sa il vad pe Dobrescu cum face parastas in germana cu un popa protestant. Asta pentru ca ortodocsii sunt hoti etc au facut campanie pro Ponta