STATISTICĂ ULUITOARE – România ocupă locul 2 în clasamentul țărilor privind numărul de agenți secreți!

STATISTICA ULUITOARE – Romania ocupa locul II in clasamentul tarilor membre NATO privind numarul de agenti din serviciul national de informatii. Pe primul loc se claseaza SUA, unde FBI, la un numar de 314 milioane locuitori, are 35.344 agenti. SRI, pentru 20 milioane locuitori a angajat 12.000 agenti si are un buget mai mare decat cel al Sanatatii. Cine are interesul sa transforme Romania intr-o tara de agenti acoperiti?

Romania nu a fost niciodata Statul care sa contribuie decisiv la luarea unor masuri si decizii in ce priveste terorismul sau contraspionajul si nici nu a avut prea mari probleme cu siguranta nationala. A fost, in cel mai bun caz, gazda unor evenimente, precum summitul NATO din 2008, care au avut pe agenda discutiilor astfel de teme. Cu toate acestea, Serviciul Roman de Informatii al carui rol este, in perceptia publica generala, acela de a efectua interceptari care sunt apoi folosite in dosare politice, detine un buget colosal si un numar de agenti mai mare decat state membre NATO precum Germania, Franta, Italia sau Polonia. Intr-un clasament al primelor cele mai mari zece tari membre NATO, Romania ocupa locul II in ce priveste numarul de agenti, fiind depasita doar de Biroul Federal de Investigatii (FBI) din Statele Unite ale Americii.

Pentru cei 20 milioane locuitori pe care Romania ii are, SRI condus de George Maior (foto 1 centru) are prevazut in schema personalului un numar de 12.000 agenti pentru care Guvernul a alocat nu mai putin de 224 milioane euro. In comparatie, FBI are 35.344 agenti la un numar de 314 milioane locuitori. Dintr-un top 10 al tarilor membre NATO, din care fac parte SUA, Germania, Turcia, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Canada si Romania, tara noastra desi are numarul cel mai mic de locuitori din statele mai sus amintite, insumeaza un numar total de agenti aproape egal cu cel din Germania, Franta, Marea Britanie si Spania, care au circa 13.000 agenti la un loc.

Romania are cei mai multi agenti/locuitori dintre cele mai mari zece state membre NATO analizate

Practic, in Romania, la suta de mii de locuitori sunt 60 de agenti ai SRI, in timp ce FBI are doar 11,3 agenti raportat la aceeasi populatie. Pe locul doi, ca numar de agenti/100.000 locuitori, se afla Polonia, care are 13 ofiteri/100.000 locuitori, iar ultimul clasat este Italia cu 2,7 agenti/100.000 persoane.

Toate aceste date (vezi facsimil) au fost dezvaluite de riscograma.ro, care a comparat numarul de locuitori raportat la numarul de agenti si buget prevazut pentru serviciile de informatii interne din cele zece state. Analiza realizata de site-ul riscograma.ro s-a bazat pe compararea serviciilor de informatii interne, cu atributii in contraspionaj, prevenirea terorismului si crimei organizate, amenintarile la adresa sigurantei nationale din cele mai mari zece tari membre ale NATO, datele fiind luate din surse publice, precum raporte, bugete sau articole de presa.

In acest sens, trebuie amintit ca Lumeajustitiei.ro dezvaluia la inceputul lunii iulie 2014 ca Serviciul Roman de Informatii a primit de la Guvern, in 2014, cu 150 milioane lei mai mult de cat Ministerul Sanatatii, caruia ii fusese alocata pentru plata salariilor suma de 731.440.000 lei. Potrivit datelor oficiale furnizate la sfarsitul lui 2013, cu prilejul publicarii bugetului pe 2014 al Romaniei, subventia de care beneficiaza Serviciul Roman de Informatii pentru anul in curs se ridica la 1.148.368.000 lei, din care a fost alocata cheltuielilor cu personalul suma de 880.958.000 lei. Lumeajustitiei.ro atragea atentia la acea data asupra lipsei de transparenta a SRI, care refuza “din motive de securitate” sa faca public numarul exact al angajatilor, spre deosebire de serviciul intern de informatii al Germaniei, Bundesamt fur Verfassungsschutz (BfV), care isi prezenta toate datele referitoare la modul de organizare si functionare pe pagina oficiala de internet.

De altfel, SRI este singurul serviciu intern de informatii din cele zece state care tine la secret numarul de angajati. Spre exemplu, Turcia, Polonia si Italia da publicitatii cifre aproximative. In schimb, bugetul SRI, spre deosebire de Marea Britanie si Italia, este public, in cele doua state cifrele fiind publicate global, pentru toate serviciile de informatii.

Trebuie precizat ca SRI este totodata singurul serviciu militarizat dintre serviciile de informatii interne ale celor mai mari zece state membre NATO, cu exceptia Turciei, care a inceput demilitarizarea acum 20 de ani si mai are acum sub 5% personal gradat.

In ce priveste secretomania din jurul activitatii SRI, trebuie precizat ca o astfel de abordare o mai are doar Centrul National de Informatii (CNI) din Spania, unde intreaga activitate este considerata “informatie clasificata” din oficiu, nu doar de la caz la caz. – Sursa: Lumea Justitiei

Comments (0)
Add Comment