Vineri, 24 octombrie 2014, a avut loc la Palatul Şuţu din Capitală o manifestare în memoria legionarilor paraşutaţi de către aviaţia americană în România comunistă. Titlul manifestării este unul extrem de interesant, Spărgătorii Cortinei de Fier, ajutându-ne să surprindem clar nunaţele care au caracterizat logica evenimentelor ce au avut loc în acea perioadă de maximă încercare pentru ţara noastră.
Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu şi moderat într-o manieră exemplară, inteligentă şi logică de către domnul Florin Dobrescu, secretarul fundaţiei amintite, invitând la reevaluarea şi reînţelegerea unei istorii recente uitate dar încărcate de emoţie. Invitaţi să vorbească în cadrul acestui eveniment au fost istoricul Marius Oprea, scriitorul Marcel Petrişor, fost deţinut politic, şi publicistul Tudor Petcu.
Fiecare dintre invitaţi a încercat să aducă în evidenţă adevărata semnificaţie a regimului comunist, impactul pe care el l-a avut asupra unor mase mai largi de oameni, şi nu în ultimul rând, acele câteva grupuri de rezistenţă anticomunistă pentru care libertatea nu era doar o necesitate, ci şi un adevăr fundamental.
Istoricul Marius Oprea a insistat foarte mult asupra eroismului grupului de paraşutişti conduşi de Constantin Săplăcan, de care în general istoriografia românească contemporană nu prea ţine cont. La fel de puternic a accentuat şi dramele cauzate de anchetatorii comunişti celor care au căutat să sprijine partizanii în încercarea de eliberare a României.
Distinsul profesor şi scriitor Marcel Petrişor, care a trecut prin mai multe închisori comuniste, inclusiv cea de la Aiud, a onorat manifestarea cu un discurs emoţionant despre răul pe care l-a adus României virusul comunist al Uniunii Sovietice, făcând de asemenea referire şi la pericolul care în prezent ameninţă România din Occident.
Publicistul Tudor Petcu a ales să vorbească despre cartea de documente semnată de domnul Florin Dobrescu ce poartă titlul Mesagerii libertăţii, întrucât autorul acesteia a avut iniţiativa mai mult decât necesară de a prezenta Mişcarea Legionară într-o lumină cu totul nouă, făcându-ne să înţelegem rolul pe care legionarii l-au avut în lupta de eliberare a ţării prin colaborarea lor cu serviciile secrete americane.
Evenimentul a culminat cu lansarea volumului Vânătoarea de spioni, chiar în prezenţa autorului, Ioan Ciarnău, a cărui dorinţă principală a fost aceea de a aduce în atenţia cititorilor sutele de mii de români închişi, torturaţi şi ucişi în închisorile comuniste.
Relatare de Tudor Petcu
Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu doreşte să mulţumească în mod deosebit îndrăgitului interpret de muzică folk, Walter Ghicolescu, cel care prezent la manifestare a asigurat un final plăcut, încântând participanţii cu creaţiile sale muzicale pe versurile poeţilor din închisorile comuniste.