Subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a lansat joi un atac extrem de dur la adresa unor lideri politici din Europa Centrală fără a-i numi, oficialul american acuzându-i că, în timp ce noaptea dorm liniştiţi la adăpostul NATO, ziua oprimă presa şi societatea civilă, protejează parlamentarii corupţi de anchete şi nu ţin cont de Parlament când interesul lor o cere sau vorbesc de democraţie neliberală. Deşi nu-i numeşte pe acei lideri din Europa Centrală, indicaţiile date de Nuland duc către Victor Orban şi Victor Ponta. De notat că Ponta a avut săptămâna trecută, în Statele Unite, o întâlnire chiar cu Nuland. În discursul său, Nuland a vorbit despre două cancere care macină aceste ţări din Europa centrală: corupţia şi derapajul antidemocratic.
De asemenea, discursul subsecretarului de stat american vine în momentul în care în România are loc unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie din istoria modernă a ţării, “Dosarul Microsoft”, unde multinaţionale importante şi politicieni de rang înalt şi-au dat mâna pentru fraudarea statului cu sute de milioane de euro. În dosar apar numele mai multor miniştri, dar şi al premierului Ponta.
Declaraţia Victoriei Nuland, transmisă de Ambasada SUA la Bucureşti: În întreaga Europă Centrală, corupţia e un cancer care ameninţă visul celor care au luptat pentru el în 1989. Avem lideri care profită de avantajele NATO şi UE, şi par să fi uitat de valorile pe care se bazează aceste instituţii. Azi îi întreb: cum puteţi dormi liniştiţi sub protecţia art. 5 al NATO în timp ce vorbiţi despre “democraţie non-liberală”, teorie împinsă până la ultranaţionalism, despre restricţionarea presei libere sau demonizarea societăţii civile? Aş întreba acelaşi lucru despre protejarea de urmărirea penală a oficialilor corupţi, despre ignorarea Parlamentulului când vă este convenabil sau despre protejarea afacerilor murdare care cresc dependenţa ţărilor dvs. de o sursă de energie străină, în ciuda politicilor declarate liberale. Azi trebuie să ne reînnoim promisiunile. Suntem mai puternici împreună şi mulţi din întreaga lume, care îşi doresc aceleaşi libertăţi, depind de noi.
sursa: Nasul TV