Ilegalităţile din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) sunt acceptate de primarul general Sorin Oprescu. Secretarul general al Primăriei Municpiului Bucureşti (PMB), Tudor Toma, a refuzat să semneze procesele-verbale şi s-a internat în spital. Sesizări, plângeri prealabile la adresa primarului general, prefectului şi CGMB au fost făcute de consilierii opoziţiei şi de cei excluşi din PP-DD.
Ilegalităţile în CGMB au început după spargerea USL şi trecerea celor 3 consilieri generali de partea opoziţiei. Pierderea majorităţii simple de către PSD a lovit năprasnic în orgoliul lui Marian Vanghelie, liderul PSD Bucureşti, care risca să-şi piardă poziţia politică în partid. Simpatizant declarat al PSD, primarul general a intrat în jocul politic şi a tergiversat convocarea şedinţelor ordinare ale CGMB. Conform legii administraţiei locale, acestea trebuie ţinute lunar. În luna iunie, Sorin Oprescu a refuzat să convoace Consiliul General. Între timp, Marian Vanghelie încerca să atragă de partea sa consilieri din alte partide. Oferta ajungea şi la 100.000 de euro, dar aleşii locali s-au temut să-i ia banii, mai ales că nu ştiau ce le va cere în schimb. Aşa că era nevoie de timp până ce Guvernul a emis OUG nr. 55 a migraţiei politice.
Primarul general şi PSD fac legea
Lista ilegalităţilor constatate de câţiva consilieri generali începe cu Sorin Oprescu, care a refuzat să convoace şedinţa ordinară a CGMB în luna iunie. Pe 2 iulie, la şedinţa ordinară, Sorin Oprescu a cerut amânarea acesteia. Consilierii au reacţionat, replicându-i că nu există în lege termenul de amânare a şedinţei CGMB. Primarul general a părăsit sala, iar consilierii opoziţiei, care deţineau în acel moment majoritatea, au ţinut şedinţa. Surpriza a venit de la prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan, care a atacat toate hotărârile luate. În luna august, primarul general a încălcat iar legea prin neconvocarea şedinţei ordinare. Conform legii, 1/3 din consilierii generali pot convoca o şedinţă de îndată, astfel că, pe 29 august, aceasta a fost anuţată, dar, din lipsă de cvorum, nu s-a mai ţinut. Apariţia ordonanţei migraţiei pe 2 septembrie era tot ceea ce aştepta PSD de la Victor Ponta. În plus, se vorbeşte intens de o negociere directă între Elena Udrea şi Victor Ponta, în urma căreia consilierii care au migrat la Mişcarea Populară ar fi urmat să voteze cu cei ai PSD. Aşa că, pe 4 septembrie, PSD deţinea majoritatea în şedinţa ordinară a CGMB.
Primăria, mai presus de instanţă
Prima ilegalitate comisă a fost alegerea preşedintelui de şedinţă Ramiro Angelescu (PSD) înainte de votarea ordinii de zi. Al doilea abuz a fost excluderea lui Gabriel Tănase (PNL) din CGMB pentru 2 luni, pe motiv de incompatibilitate, având decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. Următoarea ilegalitate a fost alegerea viceprimarului Gabriel Pîrvu, migrat de la PDL la PMP, dar care avea decizia de incompatibilitate definitivă şi irevocabilă din 2013. De altfel, ANI a şi amendat consilierii generali cu câte 2.000 de lei pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti. Sorin Oprescu a declarat că nu a fost dat afară din CGMB, deoarece sunt neconcordanţe pe fondul procesului, iar Direcţia Juridică a Primăriei Capitalei analizează problema. În opinia primarului general, decizia unei comisii interne a Primăriei este mai presus de o decizie judecătorească. În acest moment, edilul-şef comite o gravă ilegalitate. De aceeaşi încălcare a legii se fac vinovaţi şi consilierii care l-au propus pentru funcţia de viceprimar pe Gabriel Pîrvu, dar şi prefectul Capitalei, care încă nu a atacat hotărârea CGMB.
Hotărâri nule
În opinia consilierilor PDL, PNL şi cei 3 ai PP-DD excluşi din Consiliul General, cea mai gravă ilegalitate este modificarea componenţei Comisiei de Validare, care s-a operat fără să aibă raportul comisiei de specialitate din Primăria Capitalei şi nici pe cel al comisiei CGMB. Potrivit legii, membrii Comisiei de Validare sunt aleşi pentru tot mandatul de 4 ani proporţional cu procentul de intrare în CGMB a fiecărui partid. În plus, Comisia de Validare trebuie să respecte validarea consilierilor de pe lista de candidaţi. PSD a forţat şi de această dată, punându-şi 3 consilieri, în loc de unul la cât avea dreptul.
„Având în vedere că, în acest moment, 6 membri ai CGMB au fost nelegal validaţi, toate hotărârile adoptate de Consiliu cu votul oricăruia din cei 6 este nulă de drept”, afirmă Julia Zorkoczy, avocat.
În privinţa celor 3 consilieri PP-DD care şi-au pierdut mandatul prin excluderea din partid, Sorin Oprescu şi-a recunoscut greşeala şi a solicitat eliminarea de pe ordinea de zi a excluderii acestora din CGMB. Numai că ceilalţi consilieri nu au ţinut cont de ilegalitate, deoarece aceştia refuzau să voteze de partea PSD. Însuşi secretarul general al PMB, Tudor Toma, a refuzat să semneze procesele-verbale de şedinţă pe motiv că sunt „nelegale”. Deşi Tudor Toma a refuzat să semneze, prefectul nu a atacat hotărârile CGMB. „În privinţa legalităţii hotărârilor luate în şedinţa din 30 septembrie nu ne putem pronunţa, deoarece nu a apărut minuta, în care se poate consemna altceva decât s-a votat în sală”, explică Julia Zorkoczy.
Reacţiile Opoziţiei
Într-o scrisoare deschisă adresată primului-ministru Victor Ponta, liderii de grup ai PNL şi PDL spun că „Bucureştiul se află sub asediul partidului pe care îl conduceţi şi al unor grupuri de interese care nu au decât un singur obiectiv: accesul liber la banul public în plină campanie electorală! Prin manevre ilegale, PSD Bucureşti, cu largul concurs al primarului general Sorin Oprescu, a introdus în CGMB un număr de 6 consilieri care îşi exercită acum mandatele în mod ilegal. Practic, astăzi Consiliul General funcţionează ilegal! Mai mult, în Consiliul General funcţionează nestingheriţi consilieri care au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate! În calitatea dumneavoastră de şef al Executivului şi candidat la Preşedinţia României, nu aţi uzat de pârghiile legale pe care le aveţi la dispoziţie! Aţi refuzat să dispuneţi prefectului Capitalei atacarea imediată a hotărârilor ilegale! Aţi refuzat să dispuneţi Corpului de Control al primului-ministru să verifice legalitatea activităţii din Primăria Generală! Deşi aţi trimis controale în cele mai îndepărtate localităţi ale ţării, aţi refuzat să faceţi la fel şi în Bucureşti, unde ilegalităţile votate de PSD au efecte grave şi imediate asupra bucureştenilor! Ca urmare fie a indiferenţei dumneavoastră, fie a complicităţii dumneavoastră, vă invederăm că sunteţi părtaş la producerea unor consecinţe deosebit de grave în Capitală.”
„Ce s-a întâmplat în această vară în CGMB este un coşmar de neimaginat într-o capitală europeană în secolul XXI. Este dovada elocventă a faptului că pe şefii Bucureştiului de astăzi, Oprescu şi Vanghelie, nu-i interesează nici interesul bucureştenilor, nici regulile democraţiei, nici normalitatea, preocuparea lor fiind doar aceea de a-şi menţine controlul resurselor Capitalei. Vestea proastă pentru ei şi pentru acoliţii lor transpartinici este aceea că în curând nici Guvernul, nici prefectul şi nici măcar majoritatea constituită ilegal în consiliu nu o să-i mai poată proteja nici de furia bucureştenilor, care au început deja să realizeze cum stau lucrurile, şi nici de braţul din ce în ce mai ferm al justiţiei, care are toate elementele necesare pentru restabilirea legalităţii şi tragerea la răspundere a celor care confundă normele legale cu legea bunului plac”, a declarat avocatul Daniel Fenechiu, fost parlamentar PP-DD.
de Gabriela Dinescu Puterea