Alegerile pentru reînnoirea a jumătate din membrii Senatului Franţei s-au încheiat, duminică seară, cu victoria forţelor de dreapta.
Nu a fost o surpriză, întrucât la acest scrutin, conform sistemului electoral francez, au participat doar 87.000 de mari electori.
Cum la ultimele alegeri municipale partidele politice de dreapta, în principal UMP (Uniunea pentru Mişcarea Populară), au câştigat conducerea majorităţii autorităţilor locale(de unde provin electorii), era în mod automat aşteptată pierderea majorităţii de către forţele de stânga.
Fără a fi o surpriză, Stânga politică franceză a pierdut majoritatea senatorială la alegerile ce s-au desfăşurat duminică pentru reînnoirea a jumătate din cei 348 de membri ai camerei superioare a parlamentului Franţei. Dar, spun toţi analiştii politici din Hexagon, marea surpriză a fost intrarea în Senat, pentru prima oară în istoria celei de-a V-a Republici, a doi militanţi ai Frontului Naţional, partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen.
De precizat că, potrivit primelor rezultate încă provizorii duminică seară, Dreapta(UMP) şi partidul de centru-dreapta UDI(Uniunea Democraţilor şi Independenţilor) au înregistrat un câştig consistent de cel puţin 16 mandate ce-i asigură o majoritate confortabilă, în timp ce fosta majoritate socialistă a fost asigurată de doar 7 voturi. În total, Dreapta ar putea avea în cele din urmă o majoritate de până la 20 de mandate senatoriale.
Cifrele finale nu vor fi cunoscute decât în această dimineaţă, când vor veni şi rezultatele scrutinului din teritoriile de peste mări (Guyana, Saint Martin şi Polynezia franceză). Dacă la cifrele de mai sus adăugăm repartiţia politică a celor 167 mandate ce nu au fost reînnoite, UMP, UDI şi alte formaţiuni de dreapta totalizează 187 locuri în Senatul francez, cu 12 mai multe decât majoritatea absolută de 175 mandate.
Stânga va avea doar 155 mandate. Preşedinţia Senatului, ce revine unui reprezentant al majorităţii de dreapta, respectiv partidului UMP, va fi decisă marţi.
După obţinerea mai multor mandate în Adunarea Naţională, Frontul Naţional reuşeşte să între şi în Senat
Dacă victoria UMP era aşteptată, având în vedere rezultatele obţinute în alegerile municipale din luna martie, Frontul Naţional a venit cu surpriza cea mai mare pentru lumea politică franceză: pentru prima oară în istoria celei de-a V-a Republici, această formaţiune de extremă dreaptă, populistă şi xenofobă, condusă de Marine Le Pen, reuşeşte să pătrundă şi în camera superioară a parlamentului francez cu doi aleşi: Stephane Ravier şi David Rachline. „Este o mare victorie pentru Frontul Naţional, o victorie absolut istorică, este pentru prima oară când intrăm în Senat graţie votului electorilor”, a declarat Marine Le Pen după aflarea primelor rezultate, intervievată de toate posturile franceze de televiziune.
Consecinţele pentru guvern sunt considerate a fi „minime”
Liderii Stângii, puşi practic într-o situaţie dificilă – după o înfrângere în opinia unora „à la Berzina” – au minimalizat importanţa scrutinului senatorial de duminică, susţinând că, de fapt, consecinţele directe ale basculării Senatului la Dreapta sunt minime, deoarece în caz de dezacord între cele două camere asupra unui text de lege, Adunarea Naţională este cea care are ultimul cuvânt.
Nu se poate nega însă faptul că lucrurile vor fi ceva mai complicate cu un Senat de dreapta care va utiliza toate căile procedurale pentru a întârzia adoptarea legilor pe care nu le agreează. Dar, chiar dacă Didier Guillome, liderul grupului socialiştilor din Senat, a subapreciat impactul pierderii majorităţii în camera superioară a parlamentului, invocând situaţia instabilă, roasă de lupte interne din cadrul Dreptei franceze, analişti politici, inclusiv de stânga, consideră rezultatul acestui scrutin drept „un semnal politic prost”, ce vine într-un moment cum nu se poate mai nepotrivit, respectiv revenirea în viaţă politică a lui Nicolas Sarkozy cu intenţia de a candida din nou, în 2017, la preşedinţie.
sursa: Curierul National