3.150 kilometri, 6 capitale europene, 93 de zile de drum făcut pe jos, un singur ţel: lupta împotriva fracturării hidraulice, cianurilor şi exploatării gazelor de şist. Prahoveanul Alexandru Popescu, pornit din Ploieşti pe 30 august, s-a oprit luni la Oradea.
Activistul a intrat în oraş duminică seară, dinspre Oşorhei, şi a fost întâmpinat de un grup de tineri ecologişti purtând pancarde cu mesajele: „Bun venit Sandu”, „Uniţi pentru a salva Roşia Montana” şi „Nu, gazelor de şist”.
Alexandru Popescu a găsit orădenii ca fiind prietenoşi, iar Oradea „un oraş neaşteptat de frumos” în care îşi va face luni ultimele cumpărături înainte de ieşirea din ţară.
„Caut o pereche de bocanci în care nu intră apa. Dacă te uzi la picioare, pielea se încreţeşte, crapă şi nu mai eşti bun de nimic. Chiar dacă nu îmi găsesc, asta nu o să mă oprescă. Eu ştiu o vorbă din bătrâni: „O bătătură trece când e acoperită de altă bătătură””, a declarat Popescu.
Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, va face drumul spre Capitala Europei pentru a transmite mesajul miilor de români care se opun exploatării gazelor de şist. „La Bruxelles mă noi întâlni cu românii din diaspora, probabil vom organiza un protest şi voi încerca să transmit Parlamentului European mesajul nostru”, a spus activistul.
Alexandru Popescu se va întâlni cu românii din diaspora în toate capitalele europene pe care le va întâlni în drum. Acesta este şi motivul pentru care a lungit drumul, de la 1.900 kilometri, de la Ploieşti la Bruxelles, la circa 3.150 kilometri, ca să ajungă inclusiv la Berlin.
„Mă voi opri la Budapesta, Viena, Praga, Berlin, Paris şi Bruxelles. Românii din diaspora ştiu care este scopul meu şi ne vom întâlni în fiecare capitală”, a afirmat Popescu.
Alexandru Popescu porneşte la drum în fiecare zi în jurul orei 8:30 şi merge până seara târziu, pentru a ajunge la Bruxelles chiar de Ziua Naţională a României. „Depinde cum mă ajută puterile. Au fost zile în care la ora 22:30 eram încă pe drum, dar şi zile în care m-am oprit mai repede pentru că s-a acumulat oboseala”, povesteşte bărbatul. Din 16 zile de drum în 12 nopţi a înnoptat la românii care l-au invitat în casele lor, iar patru nopţi a dormit sub cerul liber.
Ecologistul se străduieşte să străbată în medie 37 kilometri pe zi. De la cele 20 de kilograme, cât cântărea rucsacul său în prima zi de drum, astăzi a rămas cu doar 13 kilograme, reprezentând strictul necesar.
„Am mai golit din mâncare, am renunţat la primus (n.r. aragaz de campare), la cratiţă, deşi dimineaţa îmi va fi mai greu fără cafea, la tot ce am putut, până am rămas doar cu strictul necesar”, a spus bărbatul.
Pentru drumul de Bruxelles, Alexandru Popescu şi-a comandat mai multe tricouri pe care a imprimat mesajul „Românii nu vor gaze de şist şi cianuri!” în limbile tuturor ţărilor pe care le străbate. Luni, la Oradea purta deja tricolul cu mesajul în limba maghiară. „Ultimul tricou în româneşte l-am dăruit, oricum urmează să ies din ţară”, a motivat ecologistul.
Alexandru Popescu este tatăl unui băiat în vârstă de 24 de ani, este divorţat şi trăieşte în satul Tătărani (comuna Bătcăneşti), situat la 5 kilometri de Ploieşti. Bărbatul a lucrat 13 ani ca director de vânzări la o firmă şi a renunţat la locul de muncă după ce, pe fondul surmenajului, a suferit o hemoragie internă.
Activistul îşi finanţează drumul de Bruxelles din banii încasaţi după vânzarea colecţiei sale de obiecte vechi şi donaţiile primite de la românii care îi susţin cauza.
Ecologistul a devenit cunoscut la nivel naţional după ce pe 21 decembrie 2013 a intrat în greva foamei, pentru 22 de zile, în semn de solidaritate cu ţăranii din Pungeşti care se opuneau exploatării gazelor de şist de către compania Chevron.