Cu prilejul audienței de azi, 4 septembrie 2014, cu Papa Francisc – calificată de Pr. Lombardi ca “neobișnuit de lungă” – fostul președinte israelian Shimon Peres i-a făcut Suveranului Pontif o propunere ieșită din comun, relatează Vatican Insider și Catholic Herald.
După Peres, Organizația Națiunilor Unite și trupele ei de menținere a păcii “nu dispun de aceeași putere sau eficacitate ca predicile Papei, care pot atrage o jumătate de milion de oameni doar în Piața Sf. Petru.”
“Așadar, având în vedere că vremea Națiunilor Unite a trecut, avem nevoie [acum] de o organizație a Religiilor Unite, calea cea mai bună de a-i contracara pe acești teroriști care ucid în numele credinței lor.”
Peres i-a propus Papei să preia conducerea organizației Religiilor Unite.
“Când mă uit în jur, observ un lucru: probabil pentru prima dată în istorie, Sfântul Părinte este un lider care se bucură de respectul multora și de cel al celor mai diverse religii și al reprezentanților acestora. El este probabil singurul lider pe care ei îl respectă cu adevărat. De aici și ideea pe care i-am propus-o lui Francisc.”
Pr. Lombardi a confirmat faptul că audiența de azi a avut loc la solicitarea lui Shimon Peres, că subiectul ei principal a fost ideea organizației “Religiilor Unite” și că discuția nu a inclus probleme politice curente.
Conform Pr. Lombardi, Papa l-a ascultat pe Peres, așa cum face întotdeauna când vine vorba despre vreo inițiativă pentru pace, “arătând interes, atenție și încurajare”, dar “fără a-și lua vreun agajament personal.” Papa a reamintit că există două instituții “potrivite” pentru a susține și urma astfel de inițiative: Consiliul Pontifical pentru Dialog Inter-religios și cel pentru Dreptate și Pace.
Tot azi, Papa Francisc l-a primit în audiență și pe prințul iordanian El Hassan bin Talal, fondatorul unui centru inter-religios pentru pace și drepturile omului. Prințul l-a informat pe Papă despre “acțivitățile [centrului] de combatere a violenței, în slujba demnității umane, a frăției și ajutorării săracilor într-o lume globalizată. Aceste activități sunt bazate pe valorile pe care le au în comun religiile.”
Unii dintre cititorii noștri sunt deja la curent cu preocupările Papei Francisc din domeniul dialogului inter-religios, care datează încă de pe vremea când se afla la cârma Arhidiecezei de Buenos Aires, și despre legăturile lui de prietenie cu Inițiativa Religiilor Unite (URI – United Religions Initiative), despre care am mai relatat aici.
De asemenea, în luna iulie a.c., semnalam pe acest blog o propunere similară, de înființare a unei “autorități religioase globale”, avansată la vremea respectivă de fostul prim-ministru socialist al Spaniei, José Luis Rodríguez Zapatero.
sursa:Resurrexit sicut dixit