Un adevărat fenomen printre americani, deşi nu sunt singurii cu mulţi copii, sunt baptişti, au 9 fete şi 10 băieţi, vreo 2 dintre ei căsătoriţi. Mai există familia Bates, cu 21 copii, foarte credincioşi şi tradiţionalişti şi ei, cred că sunt evanghelici.
Chiar dacă nu sunt ortodocşi, ei sunt creştinii dintre aceia de vârf din America, crescuţi în spiritul disciplinei şi a moralei evanghelice. Sunt cei pe care se poate conta într-o manifestare pro-life sau când e vorba de fecioria până la căsătorie. Nu trebuie puşi în aceeaşi oală cu sectarii noştri din Bucovina şi de „aiurea”, diferenţa e de la cer la pământ. Grupurile de protestanţi de diferite denominaţiuni născuţi şi crescuţi în UŞA ascultă cu mare interes ghidajele de la Putna, recunosc valoarea tradiţiilor ortodoxe, au un respect instinctiv pentru icoane şi sfinţi, chiar dacă neafișat, înţeleg principiile de gândire duhovnicească, măcar la primul nivel. Mulţi dintre ei te şi aplauda şi sunt foarte recunoscători după ce le faci un ghidaj şi le vorbeşti un pic de viaţa ortodoxă şi viaţa monahală românească.
E firesc ca astfel de familii să fie un fenomen printre americani, să stârnească mirarea şi curiozitatea (uneori morbidă, e adevărat), şi pentru că americanii nu au pur şi simplu viaţa în Biserică. Puritanismul acesta reprezintă oaza lor de religiozitate.
Despre familia Duggar, din filmuleţe ataşate şi din alte câteva, reies câteva lucruri de mare adâncime şi frumuseţe:
- Fiecare din copiii mai mari are o „echipă” de fraţi mai mici de care trebuie să răspundă (jucării, ordine, teme, sarcini prin casă etc.);
- Nu au nici un televizor în casă, desigur, iar internetul este numai pentru copiii mai mari, pentru studiu;
- Când s-au mutat într-o casă cu mai multe camere, părinţii i-au întrebat pe copii dacă vor să aibă camere separate, şi toţi au spus că le place mai mult să fie împreună, nici nu s-ar gândi să stea separaţi; nu duc lipsă „intimităţii”;
- La o emisiune tv, prezentatoarea a întrebat cine ar mai vrea un frăţior sau o surioară, şi toţi cei 19 au ridicat mâna;
- Oricine vrea să curteze vreuna din fete, trebuie să vorbească întâi cu tatăl familiei Duggar;
- Regulile pentru întâlniri şi prieteni/prietene sunt mai ceva ca la Pateric: nu numai că nu au relaţii sexuale până la căsătorie, dar mulţi nici nu se sărută până la nuntă (aşteptând momentul special), nu se îmbrăţişează cu tot trupul, şi nu se ţin de mână; soţii Duggar au spus că regretă că nu şi-au păstrat primul sărut pentru nuntă, considerând că asta i-ar fi dat mai multă valoare gestului; deşi foarte „aspre”, aceste reguli nu-i fac deloc pe copii Duggar crispaţi sau încuiaţi, ci şi le asumă cu seninătate, cu naturaleţe, cum o să şi vedeţi;
- Sexualitatea nu se prea discuta în casă, în schimb se discută despre căsătorie, până şi cei de 3 ani îşi pun problema; un băieţel a spus că atunci când o să fie mare, vrea să se căsătorească cu o fată ca mama lui (d-na Duggar).
- Fetele când sunt întrebate ce le place mai mult la băieţi, mai mereu includ între criterii: dragostea lui pentru Domnul, pentru slujire etc.
Ce să mai, e o bucurie să auzi că există aşa ceva. Nu s-au dat în vânt să apară în reality-show, ci mai mult mass-media i-a scos în faţă.
Gânduri bune de la Putna!
(Părintele Iustin – Mănăstirea Putna) sursa Ortodoxia Tinerilor