Vicepremierul Liviu Dragnea a prezentat public ordonanta de urgenta adoptata joi de Guvern, care va permite migrarea alesilor locali la ce partid doresc, indiferent de rezultatul alegerilor din 2012, si a transmis Ambasadei SUA la Bucuresti ca nu este „nimic nedemocratic” in modul in care a actionat guvernul.
Ordonanta de urgenta prevede ca „pentru 2014, prin derogare de la prevederile unor articole din legea privind statutul alesilor locali”, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare, primarii, consilierii locali sau judeteni, precum si candidatii declarati supleanti „isi pot exprima in scris si o singura data” apartenenta la un partid politic, organizatie a minoritatilor nationale sau sa devina indepentendi, fara ca sa isi piarda mandatul.
Documentele se depun la autoritatile locale corespunzatoare, iar secretarii acestora vor avea la dispozitie 10 zile pentru a centraliza datele si a le comunica prefectilor.
Liviu Dragnea a precizat ca in ordonanta nu este prevazuta o data anume, asa ca ea va intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial.
Traseismul, legalizat: Statul de drept si democratia, suspendate 10 zile de Guvernul Ponta
„Principalele modificari aduse fata de un act normativ aproape similar adoptat in 2006 reprezinta faptul ca alesii locali nu sunt obligati sa opteze pentru un partid politic sau altul sau pentru a deveni independenti”, a precizat vicepremierul, adaugand ca aceia care doresc sa ramana in partidele in care sunt nu trebuie sa depuna ceva in scris.
Traseismul, legalizat Alina Gorghiu: Niciun ministru nu poate aviza asa ceva
Traseismul, legalizat Ambasada SUA reactioneaza: Suntem ingrijorati
Ambasada SUA, ingrijorata
Intrebat de jurnalisti cum comenteaza comunicatul prin care Ambasada SUA la Bucuresti si-a exprimat ingrijorarea fata de maniera in care Guvernul Ponta a adoptat aceasta masura, Liviu Dragnea a replicat: „Noi acordam atentie foarte mare oricaror opinii si comunicate din partea partenerilor americani, dar nu este absolut nimic nedemocratic in interiorul acestei ordonante”.
El a explicat inca o data ca in acest mod se creeaza „cadrul legal pentru ca un ales local sa poata opta” si nimeni nu este obligat sa ia o anumita decizie, asa incat ordonanta „nu poate sa aduca atingere spiritului democratic din aceasta tara”.
De asemenea, intrebat ce raspunde legat de alegerea momentului pentru adoptarea OUG, Liviu Dragnea a explicat ca Guvernul a primit numeroase solicitari de la toate asociatiile de primari inca din luna iulie si exista riscul sa se creeze un blocaj generalizat in teritoriu.
Vicepremierul a sustinut ca Guvernul nu doreste decat deblocarea administratiei locale, in conditiile in care, prin ruperea USL si formarea noilor majoritati PNL–PDL, unele consilii locale sau judetene au ajuns sa fie ostile primarilor sau presedintilor de CJ.
Alocarile de fonduri pentru primarii, pe criterii de „prioritizare”
Liviu Dragnea a respins acuzatiile conform carora primariile vor primi bani de la guvern doar daca primarii sau consilierii vor trece la PSD.
„Nu stiu de unde scoateti dvs aceasta afirmatie. Banii pe care ii repartizeaza guvernul, direct ori prin ministerul pe care il conduc eu, nu sunt alocati pe criterii politice, ci pe criterii de prioritizare, indiferent de culoarea politica, si cu transparenta maxima”, a mai sustinut ministrul Dezvoltarii.
Pe de alta parte, intrebat de ce nu a recurs PSD la un proiect de lege, lucru criticat si de Amabasada SUA, vicepremierul a explicat ca „un proiect de lege risca aproape sigur sa ne duca in 2015”, lucru care a starnit nedumerirea jurnalistilor prezenti la conferinta de presa de la Palatul Victoria, stiut fiind ca PSD-UNPR-PC-UDMR este o majoritate confortabila in Parlament.
„Avem majoritate, dar suntem realisti (…) Foarte curand incepe campania electorala, exista posibilitatea reala ca incepand cu octombrie sa fie din ce in ce mai putini parlamentari in Parlament. Riscam sa ducem proiectul de lege dupa 2015 si sa ne prinda primavara in blocaj”, a declarat Dragnea, adaugand ca „proiectul de lege, in mod realist, nu putea fi adoptat decat probabil incepand cu martie anul viitor”.
Liviu Dragnea a fost intrebat daca el si Victor Ponta au avut o intalnire cu reprezentantii Ambasadei SUA. Vicepremierul a raspuns „eu nu”, iar purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, a declarat „nu pot sa va dau informatii in aceasta privinta”.
Intrebat de ce crede ca nu au reusit sa ii convinga pe partenerii americani despre justetea argumentelor lor, Liviu Dragnea a spus ca nu stie, dar vor mai fi acte normative si finantari de proiecte in perioada urmatoare si „nu putem sa blocam activitatea legislativa si de reglementare a guvernului de treama ca cineva va spune ca e o actiune electorala”.
„Nu stiu, sincer, nici nu imi permit eu sa spun de ce nu au acceptat. Am citit cu atentie comunicatul Ambasadei SUA, ca orice comunicat si sugestie, dar repet, argumentul nostru ramane in picioare”, a mai adaugat el.
De ce 45 de zile, nu 10
Pentru ca jurnalistii au insistat pe ideea ca blocajele din administratie nu erau noi, iar masura putea fi adoptata prin lege in Parlament, astfel incat toate partidele sa isi spuna parerea, Liviu Dragnea a replicat ca „Parlamentul, daca se intruneste, poate sa introduca rapid, in proceduta de urgenta” legea privind aprobarea OUG.
Intrebat de ce s-a marit termenul de 10 zile la 45, Liviu Dragnea a facut din nou trimitere la situatia din 2006 si a spus ca „s-a analizat, ieri si azi, pentru a nu se considera o presiune si pentru a nu fi probleme la procedurile care trebuiesc indeplinite, s-a luat decizia de a se folosi tot termenul de 45 de zile”.
De asemenea, intrebat de ce, daca apreciaza ca masura este una buna, a fost luata pe termen limitat, de doar 45 de zile, nu pe termen nelimitat, de acum inainte, cata vreme vor mai putea aparea blocaje si in viitor, Liviu Dragnea a raspuns: „Asta va trebui sa decida Parlamentul; e o intrebare foarte buna, daca ramane prevederea actuala, care constrange alesul local sa ramana legat de partid, sau revenim la prevederile de dinainte de 2006„.
Totodata, vicepremierul a sustinut ca are semnale conform carora blocajele intre primari si consilieri s-ar inregistra in peste 30% din cele aproape 3.200 de localitati din tara.
sursa: Ziare.com