De aproape opt ani se judecă Dosarul Rompetrol. Personajul principal – Dinu Patriciu. În urmă cu cinci ani, acesta era al doilea cel mai bogat român în Top 300, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de euro.
Omul de afaceri a fost trimis în judecată în 2006 pentru şapte capete de acuzare, printre care delapidare şi spălare de bani. Anchetatorii susţin că Patriciu, în calitate de administrator al Rompetrol, şi-a însuşit, din 1999 până în 2001, 85 milioane de dolari, bani ce se cuveneau bugetului de stat. Procurorii cer pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare pentru omul de afaceri.
În primă instanţă au fost achitaţi 11 inculpaţi din dosar, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache. În cei opt ani scurși au existat nu mai puțin de 90 de termene, dintre care 60 amânate. Următorul termen este la începutul lunii septembrie.
Nu doar procesele oamenilor de afaceri se apropie de final, ci şi cele ale unor foşti miniştri.
În 2008, fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, au fost acuzaţi de trădare, pentru că ar fi favorizat anumiţi concurenţi într-o serie de dosare de privatizare pentru companii de stat precum Romtelecom, Romaero, Poşta Română sau Avioane Craiova. Cei doi ministri ar fi încercat, spun procurorii, să influenţeze inclusiv vânzarea unui pachet de acţiuni la PETROM.
În decembrie anul trecut, Codruţ Sereş a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare, iar Zsolt Nagy cinci ani, însă deciziile nu sunt definitive. Procesul a avut peste 70 de termene şi se judecă la Înalta Curte.
Acesta nu este singurul dosar cu miniştri care se apropie de final. Dosarul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, s-a deschis în 2009, dar abia după doi ani a fost trimis în judecată. Procurorii anticorupţie cereau, în februarie 2010, aviz Parlamentului ca să facă o percheziţie informatică în cazul fostului ministru.
Cererea a fost blocată la Comisia Juridică mai bine de 10 luni, apoi a fost respinsă de plenul Camerei. Amânarea a ajutat-o pe Monica Iacob Ridzi, care le-a cerut subordonaţilor să şteargă din calculatoarele ministerului anumite date legate de contractele acordate ilegal. 650.000 de euro reprezintă prejudiciul, din contracte atribuite cu dedicaţie către două societăţi comerciale. Ca să recupereze prejudiciu, judecătorii au pus sechestru pe conturile şi bunurile fostului ministru, dar şi ale altor inculpaţi.
După aproape trei ani de proces, Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la cinci ani de închisoare, însă decizia nu este definitivă. Următorul termen stabilit de instanţa supremă este pe 13 octombrie.
Sunt şi dosare care par să nu se mai sfârşească. Un exemplu este Dosarul Tracia-Asesoft. Se judecă de aproape 12 ani şi îl are ca protagonist pe Sebastian Ghiţă, actual deputat PSD. Omul de afaceri este fondatorul companiei de IT Asesoft, dar şi cel care se află în spatele unui trust media.
Ghiţă a fost acuzat de procurori de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii într-o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde de lei vechi. Deputatul PSD a fost achitat de două ori până acum. Acum, dosarul s-a împotmolit şi mai rău, pentru că Sebastian Ghiţă a fost ales parlamentar, aşa că toate deciziile instanţelor anteriore au fost casate şi s-a decis rejudecarea cazului. În prezent, dosarul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.
sursa: Digi 24