Prof. Dr. Pavel Chirilă: „Trebuie să luăm atitudine, în duhul Bisericii”
– Domnule doctor Pavel Chirilă, de ce e important să avem un reprezentant ortodox în Parlamentul European?
– Este foarte important, pentru că în ultimii ani am asistat la tentative extrem de periculoase ale unor europarlamentari de a propune niște directive europene în totală contradicție cu morala creștină. Aș putea chiar spune că unele directive sunt periculoase nu numai din punctul de vedere al moralei creștine, dar chiar și al unei elementare etici, dacă vreți. Aşa că e bine ca România, ca țară ortodoxă, să aibă europarlamentari creștini ortodocși la Bruxelles.
– Credeţi că reprezentantul asociaţilor creştine pro-familie, D-l Iulian Capsali, poate face față provocărilor Parlamentului European?
– Cred că va face față. Este un familist, este un om care crește și educă nouă copii. Și, iată, în cazul acesta, faptele vorbesc. E nevoie de oameni care să afirme familia, să lupte pentru familie – pentru că, în concepția ortodoxă, familia este ca o Biserică.
– Îl cunoașteți pe Iulian Capsali?
– Îl cunosc personal. Aș spune că este un ortodox practicant autentic, care cunoaște valorile Ortodoxiei, și că este un reprezentant al unei societăți ortodoxe.
– Mulți se gândesc să nu amestece politica cu Biserica, nu prea vor să meargă la vot din acest motiv…
– Da, am mai auzit astfel de idei – dar, vrem, nu vrem, în Sfânta Scriptură găsim foarte multe pasaje care se referă la politică și nu cred că putem pune antinomic aceste valori, aceste noțiuni: „ori Biserica, ori politica”. Nu este adevărat, pentru că experiența istorică dovedește că politica, de multe ori, a făcut foarte mult rău Bisericii. Nu putem așa simplu să separăm lucrurile și să nu ne pese ce fac politicienii când dărâmă biserici sau când propun legiferarea prostituției sau educația sexuală în școli sau avortul…
Trebuie să luăm atitudine – e adevărat că, de fiecare dată, în duhul Bisericii. Există o doctrină socială a Bisericii, care ne învață că trebuie să luptăm pentru valorile Bisericii și pentru valorile religiei creștine, în general.
Prof. Univ. Dr. Ilie Bădescu: „O mare speranță pentru toți românii iubitori de dreptate, de valori familiale și de credință”
– Domnule profesor Ilie Bădescu, credeți că „reprezentantul familiei ortodoxe”, aşa cum este numit D-l Iulian Capsali, este în stare să facă faţă provocărilor Parlamentului European?
– Cu siguranță! Prezența unui om ca D-l Iulian Capsali este, după părerea mea, o mare speranță pentru toți românii iubitori de dreptate, de valori familiale și de credință, de Hristos – o garanție că în Parlamentul European va exista și un curent al echilibrului și al restaurării. Iulian Capsali este o personalitate profund creștină, este atașat de valorile familiei și ale neamului românesc.
– Domnule profesor, am întâlnit la unii opinia aceasta: „Nu merg la vot pentru că nu amestec politica cu Biserica. Eu stau și mă rog, și are Dumnezeu grijă!”.
– Sunt și aceste opinii, pentru că oamenii, mulți dintre ei, sunt deja deformați de curentele postmoderne, care rup cultura de cult și, deci, viața publică de spiritualitate – or ei sunt în eroare, și asta e una dintre problemele cu care se confruntă nu numai Europa, ci toată lumea.
Nu e întâmplător, de pildă, că în tratatul constituțional care urma să fie fundația Constituției Europene nu au fost înscrise referințele la spiritualitatea creștină – ca și cum Europa s-ar putea defini ca identitate civilizațională și spirituală în afara creștinismului! Asta arată cât de adâncă este această criză și confuzie.
În America, de pildă, există un curent de dezbateri foarte puternice legate tocmai de tendința „corectitudinii politice”, de a respinge valorile creștine din instituțiile publice. Acolo este o confruntare pe față, deschisă – și în felul acesta, cum spune psalmistul, se pot lămuri pozițiile și valorile. Astfel, punctul de vedere creștin poate să iasă biruitor, și să scoată lumea din confuzie și de sub primejdia nihilismului – care în clipa de față, după părerea mea, este foarte mare.
Silvia Radu: „Dacă stăm așa și tăcem din gură, o să ajungem să nu mai fim nici tolerați”
– Doamnă Silvia Radu, credeți că candidatul pentru europarlamentare al asociațiilor ortodoxe pro-familie, D-l Iulian Capsali, va face față provocărilor Parlamentului European?
– Sunt convinsă că va face față. Important e să facem noi față și să-l alegem – mie mi-e frică de alegătorul român, că nu este destul de pregătit să aleagă ce trebuie. De asta mi-e frică, nu că D-l Capsali nu ar putea să facă față – sunt convinsă că un om care e dublat de credință și de dorința de a face ceva nu are cum să nu facă față!
– Am înțeles că îl cunoașteți personal…
– L-am văzut prima dată în expoziția mea „Familia”, și avea un soi de lumină care venea din interior, ca un om care și-a împlinit menirea – cum spune Domnul: „Bărbatul care își va umple casa de copii nu se va rușina când va grăi cu vrăjmașii săi în poartă” Psalmul 126:5. Cum pot să n-am încredere într-un om care a avut curajul ăsta nemaipomenit, să aducă pe lume nouă oameni întregi?… Ne uităm la familia lui și nu mai avem nevoie de nici un fel de altă prezentare, după părerea mea. Și, cum sunt cam puțini creștini printre candidați, cred că avem o șansă imensă că putem să-l votăm pe acest om, pe D-l Capsali…
– Am întâlnit foarte des opinia: „De ce să semnez pentru el? Am mai acordat o șansă altor oameni, care m-au dezamăgit!”.
– Am acordat o șansă unor oameni despre care știam de la început că ne vor dezamăgi. Normal! Oamenii ăștia au cu totul alte idealuri decât cele pe care ni le închipuim noi că le au.
Vă spun, pentru mine cartea de vizită cea mai serioasă a unui om este faptul că e creștin. Și ce înseamnă creștin? Un om care respectă Liturghia de Duminică. Iar un om care nu merge la Sfânta Liturghie și care nu se spovedește, care nu se împărtășește, pentru mine nu este cu adevărat creștin, să mă ierte Dumnezeu!
Iulian Capsali, într-adevăr, are un crez și vrea să slujească cu adevărat acest crez – sunt convinsă că o va face!
– Am mai întâlnit, de asemenea, opinia „să nu amestecăm politica cu Biserica”…
– Este cea mai mare greșeală! Dacă nu noi, cine să facă politica atunci? Cei din afara Bisericii?… Biserica suntem noi – noi suntem mădularele lui Hristos!
Atunci ce pretenții avem? Dacă stăm așa și ne uităm și tăcem din gură, o să ajungem să nu mai fim nici tolerați!
Articol publicat în numărul 64 (Mai 2014) al revistei Familia Ortodoxă. via Foaie Nationala