Transnistria, un scenariu de cosmar

Harta etnica din 1926 pentru stanga Nistrului ulterior parte a R.Moldova

Tinand cont de experienta istorica dar si de declaratii recente de pe scena politica nationala si internationala, Rusia ar avea interese majore, dupa digerarea anexarii Crimeei, in a crea o iesire la Marea Neagra pentru Transnistria, probabil via estuarul Nistrului, dar si in a controla gurile Dunarii, ceea ce poate insemna practic anexarea intregului raion Odessa, cu Bugeac cu tot, si a Insulei Serpilor, spre a fi alipite regiunii trans-nistrene.

 

Acest scenariu ar putea probabil fi lansat in apropierea alegerilor din Ucraina, alaturi de tulburari in regiunea de Est a Ucrainei, pentru a o santaja, dar si pentru a da un mesaj de forta Chisinaului, Uniunii Europene, NATO dar si Romaniei cu privire la Basarabia. O fortare rapida a iesirii la Marea Neagra ar asigura o ruta de acces maritima pentru intariri rusesti sosite din Crimeea, rusii putand debarca si aproviziona rapid si mult mai consistent trupele separatiste decat printr-un pod aerian, destul de riscant prin spatiul aerian cvasi-ostil al Ucrainei. Aceasta ar fi probabil si una dintre ratiunile pentru care rusii lupta in Sevastopol sa captureze cat mai multe vase ale flotei ucrainene.

Transnistria si zona de securitate pazita de pacificatorii rusi

Pentru a isi consolida pozitia, zone de instabilitate precum Autonomia Gagauza (si eventual o diversiune in zona Balti si N. Transnistriei) ar putea sprijini miscarile Rusiei, in toamna trecuta existand zvonuri despre infiltrarea de cazaci in respectiva autonomie. Daca Gagauzia s-ar alipi Bugeacului, impreuna cu un coridor creat in aceasta directie dinspre Tighina, noul raion autonom sau republica Tiraspol-Odessa s-ar apropia de dimensiunile si populatia R.Moldova,  amenintand inclusiv Cahulul si avand in schimb iesire la Marea Neagra si bratul Chilia al Dunarii, cu sanse mult mai mari de a deveni economic viabil, comparativ cu R. Moldova. Instalarea de forte rusesti la o aruncatura de bat de Portul Constanta, aeroportul Kogalniceanu si de gurile Dunarii, ar anula aceste pozitii strategice, lucruri pe care UE si NATO ar trebui sa le ia in considerare si sa le analizeze cu deosebita atentie.

O alta optiune a Tiraspolului ar fi consolidarea controlului separatist atat in Tighina, pe care sa o inglobeze in totalitate dar si a zonei rurale de la nord de Tiraspol, unde Chisinaul mai controleaza momentan anumite zone de dincolo de Nistru.

Posibilitati actiune forte transnistrene rusesti

            Insa tocmai izolarea actuala a Transnistriei, fata de care Ucraina, binevoitoare pana de curand, incepe sa intreprinda actiuni de impermeabilizare a frontierei, ar putea zadarnici un astfel de plan al Rusiei, care ar trebui sa utilizeze niste optiuni mai complicate de aprovizionare a separatistilor si care risca sa fie prinsi intr-un conflict pe 2 directii simultan.

Timbre romanesti cu Transnistria

Intaririle de forte speciale sosite de curand in Tiraspol ar avea mai degraba ca prim obiectiv sa asigure securitatea in limita actuala a administratiei separatiste, fiind insa oricand pregatite sa se infiltreze si sa preia initiativa in regiunile adiacente, la cerere, daca oportunitatea va aparea…

Harta etnica guvernamantul Bugo-Nistriei 1941

Putin stie ca ceea ce a facut in Crimeea a creat un anumit val de resentimente in restul lumii, de aceea este posibil ca, daca nu a facut-o cand situatia era indecisa incusiv in Crimeea si ar fi putut avansa mai usor catre Odessa, sa tergiverseze lansarea altor actiuni pana intr-un moment apropiat alegerilor din mai, care ar crea o justificare suficienta, pe fondul acuzelor si nemultumirilor care pot sa se amorseze in campania electorala. Depinde si ceea ce vor face vesticii pana atunci, actiuni care ar putea grabi sau intarzia o noua initiativa a Rusiei… dar trebuie sa recunoastem ca un nou Kaliningrad pe Nistru, cu acces la Marea Neagra, gurile Dunarii si insula Serpilor si cu o populatie de aproape 3 milioane de locuitori este o ispita mare pentru orice decident de la Kremlin !

Comunitati romanesti idenificate in 1942

Ce ar trebui oare sa faca Romania cu privire la aceasta amenintare care, de aceasta data, alaturi de Basarabia, ne-ar putea viza indirect si pe noi, afectand simtitor pozitia economica si geostrategica a Romaniei ?

Harta etnica RASSM (Republica Autonoma Socialista Moldoveneasca) 1926

De aceasta data vom fi direct vizati iar UE si NATO ar trebui sa constientizeze riscurile unei astfel de situatii!

Marius Zgureanu

Comments (0)
Add Comment