„În prezent, poate chiar mai mult decât în urmă cu 50 de ani, există o nevoie urgentă de reconciliere și acest lucru face ca întâlnirea cu Papa Francisc, la Ierusalim, să fie un eveniment de mare semnificație și așteptare”: a apus Patriarhul Bartolomeu I, într-un interviu exclusiv pentru agenția SIR, explicând motivele care i-au determinat pe liderii celor două Biserici să se întâlnească la Ierusalim, între 25 și 26 mai, pentru aniversarea a 50 de ani de la întâlnirea, tot la Ierusalim, dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Atenagoras.
Sunt multe chestiunile care necesită în zilele noastre o acțiune comună și o voce unică din partea Bisericilor, a spus Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, înșiruindu-le într-un interviu acordat agenției catolice de presă Sir: suferința persoanelor peste tot în lume, în zilele noastre; folosirea religiei în mod abuziv pentru scopuri politice sau de alt fel; dificultățile cu care se confruntă creștinii din întreaga lume; nedreptățile la care sunt supuși membrii cei mai slabi din societățile contemporane și alarmanta criză ecologică care amenință integritatea și supraviețuirea însăși a creației lui Dumnezeu. „Toate acestea necesită o acțiune comună, iar soluția la probleme încă ne divide, de aceea avem o nevoie urgentă de reconciliere”, a continuat Patriarhul Bartolomeu I.
„Suntem convinși” – a spus Patriarhul ecumenic – „că liderii Bisericilor trebuie să întreprindă pași deciși pentru reconcilierea Creștinătății divizate și să răspundă la nevoile urgente ale timpului nostru. Cu siguranță, Papa Francisc este un lider sincer și altruist, care are la inimă problema diviziunii Bisericii, ca și suferința lumii noastre”, a mai spus Patriarhul ecumenic de Constantinopol. Făcând un bilanț al drumului parcurs în acești 50 de ani de dialog, Bartolomeu I a spus: „Nu există dubii în privința faptului că parcursul celor două Biserici în ultimii 50 de ani nu a fost ușor. Cu toate acestea, spiritul iubirii fraterne și respectuoase a luat locul vechii polemici, alimentate de suspiciuni și judecăți”.
„Este mult de făcut, iar parcursul pare să fie lung. Această cale, oricum, trebuie să fie întreprinsă în ciuda dificultăților; nu există alternativă”, a spus Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, în concluzia interviului acordat agenției de presă SIR.
sursa: E-Communio
Auzi la ei reconciliere.
Mai Bartolomeu, Biserica Ortodoxa cea UNA SFANTA SOBORNICEASCA SI APOSTOLICA e cumva mosia ta?
Nu exista biserici surori, iar cum afirma si Inaltpreasfintitul Serafim de Pireu, cum afirma si Sfintii Parinti, Biserica e Una intemeiata de Hristos continuata de Sfintii Apostoli apoi prin continuitate pana in ziua de azi si in veci, de ierarhia Bisericii Ortodoxe care respecta Dreapta Credinta in Duh si Adevar.
Duhul e Sfanta Treime care are ca Conducator al Bisericii pe Hristos si nu erezia papistasa de dupa 1054. r
Iar Adevarul e Dreapta Credinta adusa de Hristos.
Papismul sa renunte la mandria sa, sa accepte in totalitate dreapta credinta ortodoxa fara nici un compromis si atunci o sa fie din nou parte a Bisericii.
Iar tu biet Bartolomeu, chiar nu tie frica de viata vesnica?
Ce ne spune Hristos: chiar daca un inger v-ar aduce alta invatatura fata de a Mea sa fie anatema.
Pocaiestete cat mai ai timp, iadul nu-i o gluma.