UE, SUA si Rusia urmeaza sa discute, in urmatoarele 10 zile, situatia din Ucraina. In Europa au aparut noi divergente cu privire la felul in care trebuie abordata criza ucraineana.
Secretarul american de Stat, John Kerry, a vorbit telefonic cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, pentru a conveni asupra consultarilor, scrie EU Observer.
Kerry i-a spus lui Lavrov ca eforturile Rusiei de a destabiliza Ucraina vor produce costuri pentru Rusia. UE, SUA si Rusia vor discuta pe marginea evolutiilor din Ucraina, cu scopul de a dezamorsa criza.
Dorinta SUA de a purta discutii cu Rusia capata corespondent si in UE, unde tarile membre sustin totusi ca vor impune sanctiuni economice dureroase daca Federatia Rusa ataca Ucraina continentala.
Cu toate acestea, Serviciul European de Actiune Externa mai are de lucru la intocmirea unor planuri de actiune si evaluarea impactului sanctiunilor, si nu exista un orizont de timp in care s-ar putea incheia aceste operatiuni.
Mai mult, se constata noi diviziuni in randul statelor membre. „La reuniunea de tip Gymnich de la Atena, unii ministri spuneau ca UE ar trebui sa-si asume o parte a vinei pentru criza, ca summitul de la Vilnius a fost prost pregatit, ca politica partaneriatului Estic a fost prost gandita – e o pozitie confortabila ce ne duce spre introspectie, nu opozitie viguroasa la Rusia”, a detaliat un diplomat.
In aceasta linie se inscriu Franta, Germania si statele din Sud – Cirpu, Grecia, Italia, Portugalia si Spania.
S-ar adauga la aceasta schimbare de opinie si „lobby-ul rusesc” de la Bruxelles, a explicat un alt diplomat. „Exista un bloc de politicieni, oameni de afaceri, jurnalisti, intelectuali, prietenosi cu Rusia, pe care tara i-a cultivat ani de zile si care acum se mobilizeaza in numele sau”, a aratat acesta.
In acest context, ambasadorul ucrainean la UE, Konstantin Ielitev, a cerut un raspuns mai puternic.
Discutiile in format SUA-UE-Rusia survin in conditiile in care protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladirile guvernamentale din trei orase importante din estul tarii.
Noi violente in Ucraina: Protestatarii pro-rusi au luat cu asalt cladiri guvernamentale
La Donetk, Luhansk si Harkov, protestatarii s-au ciocnit cu politia si au arborat steagul rus pe cladirile atacate. La Donetk, legislatorii au proclamat Republica Populara Donetk, au programat un referendum pentru alipirea la Rusia la 11 mai si au cerut presedintelui Vladimir Putin sa trimita pacificatori.
Ucraina fierbe iar: Premierul acuza Rusia ca planuieste o alta incursiune militara in est
In Luhansk, politia a utilizat gaze lacrimogeen impotriva unei multimi de protestatari care incerca sa patrunda in cladirea serviciului local de securitate, pentru a forta eliberarea a 15 activisti pro-rusi arestati anterior.
Separatism in Ucraina: O noua republica pe harta tarii
La Harkov, zeci de persoane au patruns in cladirea Guvernului regional, spargand cordonul politiei, si au fluturat steagul Rusiei.
Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, l-a acuzat pe presedintele rus Vladimir Putin ca „a ordonat si a platit pentru un nou val de revolte separatiste in estul tarii”.
Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.
sursa: Ziare.com