Pe 7 aprilie se împlinesc cinci ani de la manifestaţia anticomunistă de la Chişinău, reprimată cu violenţă şi soldată cu numeroase victime. Vinovaţii nu au fost încă pedepsiţi. Manifestările, supranumite „Revolta de la Chişinău”, au reprezentat reacţia societăţii civile la falsificarea alegerilor parlamentare, care îi declarau câştigători pe comunişti.
Multe aspecte legate de revolta de la Chişinău sunt încă neclare, iar comuniştii, care atunci au pierdut puterea, consideră evenimentele de la 7 aprilie drept lovitură de stat. Reprezentanţii Procuraturii Generale, ai Ministerului de Interne şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate au prezentat în Parlament rapoarte asupra stadiului investigaţiilor în „Dosarul 7 aprilie”.
Directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate Mihai Balan declara cu cea ocazie că „o imagine de ansamblu asupra modului de acţiune şi interacţiune al tuturor componentelor atrase în scenariul subversiv este dificil de realizat”.
Cert este că până în prezent 29 de poliţişti au fost condamnaţi pentru tortură şi abuz de putere, iar instanţele de judecată au achitat 34 de poliţişti şi au încetat urmărirea penală în cazul altor patru oameni ai legii.
7 aprilie rămâne un moment tragic în istoria recentă a democraţiei din Republica Moldova, care aşteaptă încă să fie pe deplin elucidat.