Foştii militari, soldaţi şi gradaţi ai Armatei Române, au fost chemaţi în ultimile săptămâni la centrele militare arondate localităţii în care îşi au domiciliul. Activitatea desfăşurată în această perioadă a fost planificată încă din 2013 şi nu are legătură cu starea tot mai tensionată din Ucraina.
„Cetăţenii României au dreptul şi obligaţia să apere ţara“ este primul articol din legea privind pregătirea populaţiei pentru apărare, intrată în vigoare în 2006. Fără a avea legătură cu ceva excepţional, cu o stare de pericol iminentă, actul normativ prevede că, o dată pe an, recruţii şi militarii rezervişti pot fi chemaţi pentru clarificarea unor date ce ţin de situaţia lor militară.
„Centrul Militar Judeţean ţine evidenţa tuturor cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor de pe raza judeţului Bacău iar activităţile de clarificare a situaţiei militare se planifică pentru întregul an, pe zone geografice, pe comune, oraşe şi municipii. Activitatea desfăşurată în februarie-martie a fost planificată şi executată pe baza planului întocmit în anul 2013“, ne-a precizat colonelul Constantin Rizan, comandantul Centrului Militar Judeţean Bacău.
Potrivit legii, soldaţii şi gradaţii în rezervă se ţin în evidenţele pentru încorporare până la vârsta de 55 de ani iar cadrele militare pot fi ţinute în evidenţele active până la 63 de ani. Cei care pleacă la muncă în străinătate, care ştiu că vor lipsi o perioadă îndelungată din ţară, au obligaţia să notifice centrul militar din localitate.
de Mircea Merticariu Adevarul
„Cetăţenii României au dreptul şi obligaţia să apere ţara“
Taranii de la Pungesti NU o apara? Pe ei de trebuie jandarmii sa-i bata si batjocoreasca? pentru ca asa vrea Braunovici si Naumovici, slugile „evreilor” khazari?