Ion Iovcev, directorul liceului românesc „Lucian Blaga“ de la Tiraspol, contabilul şi şoferul instituţiei sunt cercetaţi de miliţia separatistă, fiindcă n-ar fi declarat „valuta străină“ la aşa-zisa vamă de la Nistru. În timp ce experţii de la Chişinău vorbesc de o nouă încercare a ruşilor de destabilizare a Basarabiei, singura intervenţie a Guvernului de peste Prut a fost doar declarativă.
Directorul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila Tamara Muntean şi şoferul Valeriu Climov, toţi angajaţi la „Lucian Blaga“, au fost reţinuţi, miercuri la amiază, de colaboratori ai Comitetului vamal de stat al MAI al Transnistriei, după ce au tranzitat aşa-zisul punct vamal de la Tighina. Cei trei au fost opriţi de miliţienii separatişti în satul Parcani, aflat pe partea stângă a Nistrului, în drum spre Tiraspol (aşa-zisa capitală a Transnistriei). Le-au fost sechestraţi banii pentru salariile profesorilor (circa 8.400 de dolari), telefoanele mobile, ştampila instituţiei şi chiar maşina cu care se deplasau.
La un pas de escaladare a conflictului
„Între orele 13.00 şi 20.00 au fost ţinuţi în drum şi nu li s-a permis să vorbească între ei. Au vrut să-i pună cătuşele domnului Iovcev, însă el a refuzat. Au mai venit încă vreo 15 maşini de-ale lor şi s-a văzut că toată acţiunea era planificată din timp. Abia când au venit pacificatorii moldoveni, transnistrenii cu cagule pe cap s-au mai domolit şi le-au vorbit mai civilizat“, a povestit vicedirectorul liceului, Tatiana Andrieş.
Toate acţiunile încep de la Tiraspol. Se cunoaşte că dacă «Lucian Blaga» va pica, o să pice şi toate celelalte şcoli româneşti. Eleonora Cercavschi, directoarea liceului „Ştefan cel Mare“ de la Grigoriopol
A doua zi de dimineaţă, cei trei au fost chemaţi la Comitetul vamal de stat, pentru continuarea interogărilor. „Am fost numiţi contrabandişti, că n-am fi declarat «valuta străină». Am înţeles că ne vor aplica o amendă destul de mare. Nu cred că există vreo şansă să recuperăm banii“, a povestit, ieri, Ion Iovcev, pentru postul de televiziune moldovenesc Publika, când a ieşit de la interogări. Directorul liceului a mai spus că va merge astăzi la Chişinău şi şi-a îndemnat colegii la calm. „Ne aşteptam la aşa ceva. Scopul lor nu e doar să creeze probleme şcolilor din stânga Nistrului, dar şi să pericliteze drumul european al Republicii Moldova. Miercuri, la Parcani, eram la un pas de la escaladarea conflictului, dar pacificatorii moldoveni s-au comportat cu demnitate şi am reuşit să ieşim din situaţia aceea încordată“, a adăugat Ion Iovcev.
Chişinăul: o provocare premeditată
Guvernul de la Chişinău a condamnat reţinerea angajaţilor liceului „Lucian Blaga“, pe care o consideră o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia şi să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean. „Se pare că, totuşi, tentativele de menţinere a tensiunii pe o problemă unde e vorba de copii, în primul rând, mai persistă la Tiraspol. Reţinerea pacificatorilor în Zona de Securitate reprezintă o acţiune fără precedent şi o sfidare directă la adresa operaţiunii de pacificare“, se mai spune în declaraţia Executivului moldovean. Incidentul a fost discutat ieri de vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov cu ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer.
După criza din Comrat, urmează Transnistria
Ion Leahu, fost membru al delegaţiei Moldovei în Comisia Unificată de Control, un bun cunoscător al situaţiei din zona de conflict, susţine că Tiraspolul a pus în aplicare planul Moscovei. „Tiraspolul vrea să scoată toate instituţiile moldoveneşti din regiune. Au identificat punctele vulnerabile (dar ce poate fi mai vulnerabil decât soarta unor copii), au încercat să blocheze conturile acestor şcoli. Dacă nu le-a mers, următorul pas a fost acest incident cu salariile“, susţine Ion Leahu. Specialistul a menţionat că de două decenii lefurile ajung astfel la dascălii de la şcolile cu predare în limba română de peste Nistru, doar că, până acum, separatiştii au folosit alte metode şi intrumente. „Mă aşteptam demult la asemenea provăcări, înainte de tensionarea situaţiei de la Comrat. Sper ca doar acestea două să fie «vagoanele» pe care Chişinăului le-ar putea pierde în drumul spre UE, cu care ne ameninţa Dmitri Rogozin (n.r.- vicepremierul rus), şi să nu să se extindă la Bălţi şi altele“, a adăugat Ion Leahu. Este o tentativă de destabilizare a situaţiei din regiune, crede şi Pavel Postică, director de programe al Asociaţiei Promo-LEX. „Procuratura Generală trebuie să depună eforturi pentru a elucida toate circumstanţele cazului şi să tragă la răspundere penală persoanele care i-au privat ilegal de libertate pe cetăţenii moldoveni“, a menţionat apărătorul drepturilor omului.
pretinsa vama transnistreana, foto: dniestr.ru
Pacificatorii, reţinuţi pentru că împiedicau documentarea
Miercuri, separatiştii transnistreni au reţinut, timp de câteva ore, şi şase pacificatori moldoveni, care s-au deplasat la Parcani, pentru a-i ajuta pe angajaţii liceului „Lucian Blaga“. „Moldova a trimis unilateral reprezenţanţi la locul evenimentului, fără nicio decizie a Comisiei Unificate de Control. Aceşti observatori militari au început să filmeze şi să împiedice acţiunea de documentare începută“, a explicat gestul Tirasolului Oleg Beleacov, copreşedintele Oleg Comisiei Unificate de Control din partea republicii-fantomă.
Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol: Securişti în haine de preoţi, elevi speriaţi şi ameninţări cu moartea
O echipă a cotidianului „Adevărul“ a mers, în decembrie 2013, în Republica Moldova pentru a realiza un reportaj pe tema apropierii de Uniunea Europeană şi de România. Am vrut atunci să aflăm cum se vede acest proiect şi din Transnistria. Adevăratele consecinţe ale declaraţiilor despre unire şi despre integrare europeană se simt acum. Tiraspolul intensifică atitudinile anti-româneşti. Am asistat la o lecţie ad-hoc de cultură civică la liceul Lucian Blaga din Tiraspol. Moldova semnase de câteva zile tratatul de asociere cu Uniunea Europeană. Unioniştii ridicau vocea invocând „România Mare”. Iar elevii liceului cu predare în limba română din Tiraspol simţeau tot mai des pericolul din spatele acestor mişcări politice. Nicolai, un elev din clasa a XII-a spunea: „Până nu se va rezolva conflictul transnistrean nu trebuie să vorbim despre unire. Cei din Transnistria sunt deja împotriva noastră, pentru că ei cred că toţi suntem români”. Băiatul încerca să fie optimist sperând că Uniunea Europeană nu o să permită ruperea Transnistriei de Moldova: „Oamenii nu sunt chiar aşa de răi”, credea adolescentul. „Dacă o să rămânem pasivi vor fi”, atenţiona directorul Ion Iovcev.
Ion Iovcev este obişnuit cu şicanele aşa-zisului guvern transnistrean: „Am trecut prin grele încercări. A fost şi atentat la viaţa mea, am fost implicat şi într-un accident rutier. Au mai fost ameninţări cu moartea. Am fost luat de acasă şi mi s-a pus o grenadă în sân. Au fost multe, multe. N-am trăit în zadar. Am ce povesti”.
Vor să ne strivească
Ion Iovcev este născut în partea dreaptă a Nistrului, în satul Găvănoasa din raionul Cahul, însă a fost admis la facultatea pedagogică din Tiraspol în 1968 şi s-a stabilit acolo. Are dublă cetăţenie: moldovenească şi română. El este cel care a ales, în 1992, numele liceului pe care îl conduce: „M-au întrebat de la Ministerul Educaţiei din Chişinău cum vreu să se numească unitatea. Cred că un înger mi-a spus: «Lucian Blaga». Blaga a avut şi el problemele noastre. Până în clasa a III-a n-a putut învăţa în limba română ci în germană. Blaga spunea: «Eu nu strivesc corola de minuni a lumii». Asta vor ăştia să ne facă acum: să ne strivească”.
Liceul nostru e ca un barometru al relaţiilor externe. Cum face Moldova un pas spre Europa cum inventează tot felul de motive pentru a ne şicana. Tatiana Andrieş, directoarea adjunctă a liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol
În liceul Lucian Blaga din Tiraspol se vorbeşte de multe ori în şoaptă. “Un preot care preda religia la noi în şcoala era informator”, spune Tatiana Andrieş, directoarea adjunctă a unităţii de învăţământ. „Până la urmă, el a şi recunoscut. A avut un moment de slăbiciune şi a spus: «Nu mai pot, trebuie să vă spun. Pe mine m-au pus aici să dau informaţii». Informatori am avut şi mai avem şi acum”. Profesorii au simţit asta mai clar ca niciodată în ultima vreme: „Descoperă nişte lucruri pe care numai profesorii şi cei care lucrează aici le ştiu”, mai spune Tatiana Andrieş. La ieşirea din clădirea liceului, profesorii s-au scuzat: „Nu vă putem conduce afară. Ne filmează din clădirea din faţă şi nu vrem să-i provocăm”. Şi un ultim sfat: „Ascundeţi-vă prin pantofi cardurile aparatelor de filmat!”. (Cristian Delcea)
Statuia lui Lenin in Tiraspol, foto: Adevarul.ro
Situaţia din Transnistria, discutată în Parlamentul European
Reţinerea directorului liceului „Lucian Blaga“ şi tratamentul aplicat şcolilor cu predare în limba română din Tiraspol a generat un val de reacţii din partea autorităţilor din România. Deşi aflat într-o vizită de lucru în Turcia, preşedintele Traian Băsescu a reacţionat prompt şi a solicitat OSCE, o componentă cheie a formatului 5+2, să intervină de urgenţă în zona transnistriană. „Preşedintele Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Poziţia preşedintelui Traian Băsescu se regăseşte şi în textul unei rezoluţii iniţiate de fiica sa, Elena Băsescu, europarlamentar, împreună cu eurodepuatul Cristian Preda şi care s-a dezbătut, vineri, în Parlamentul European. În rezoluţia se arată că formatul 5+2 este ineficient şi că dreptul la educaţie trebuie asigurat. „Astăzi (n.r. 6 februarie), când se discută rezoluţia la Bruxelles, asistăm la agravarea situaţiei. Este o intimidare venită din partea Moscovei. Miercuri am depus şi un amendament, de înlocuire a trupelor ruseşti cu forţă civilă“, a declarat europarlamentarul, Cristian Preda, pentru „Adevărul“. Eurodeputatul speră ca dezbaterile din legislativul European să constitue un semnal puternic pentru dezamorsarea acestei crize din regiunea separatistă.
MAE a sesizat OSCE
Şi ministerul român de Externe a condamnat reţinerea celor trei angajaţi ai liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol. MAE a mai precizat că cele opt şcoli cu grafie latină din regiunea separatistă sunt supuse, de la începutul lunii decembrie 2013, unor acţiuni de intimidare şi hărţuire. Totodată, şeful diplomaţiei a trimis mai multe scrisori către preşedintele-în exerciţiu OSCE (mandat exercitat în 2014 de Elveţia) şi Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, solicitând implicarea în revenirea la normalitate a funcţionării şcolilor. De asemenea, incidentul de miercuri a fost semnalat de către secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu consilierilor Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale (ICMN), aflaţi în vizită la Bucureşti, cu solicitarea implicării oficialului OSCE. (Mădălina Mihalache) Avertismentul legislativului European Parlamentul European condamnă presiunea administrativă crescândă pe care o exercită autorităţile separatiste de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi atrage atenţia că libertatea de educaţie este un drept fundamental. De asemenea, Parlamentul European „invită Federaţia Rusă să pună în aplicare pe deplin hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului care a decis că Rusia a încălcat dreptul la educaţie în cazurile şcolilor cu predare în limba română aparţinând Republicii Moldova, situate în regiunea Transnistria“, şi consideră că OSCE ar trebui „să-şi continue activităţile de monitorizare şi de facilitare a negocierilor şi să apere dreptul la educaţie al studenţilor de la şcolile cu predare în limba română din Transnistria“. „O procedură rapidă care să ducă la adoptarea liberalizării vizelor cu Republica Moldova“ ar trebui adoptată, spun deputaţii, iar Comisia ar trebui „să accelereze procedurile tehnice ducând la semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului de asociere“, arată rezoluţia, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. De asemenea, Parlamentul European consideră că, în contextul situaţiei din regiune, Comisia Europeană ar trebui să utilizeze „Instrumentul european pentru democraţie şi drepturile omului pentru a sprijini în mod direct populaţia din Transnistria, dar şi alte instrumente prin care să elaboreze programe de sprijinire a societăţii civile, a accesului la informaţie, a educaţiei şi presei libere, care au fost refuzate de către autoproclamatele autorităţi din Transnistria“. Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a solicitat Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create.
de Valentina Basiul, Andrei Rizescu, Viorica Marin Adevarul.ro