Cetăţenii din Pungeşti suportă, în continuare, restricţiile impuse în comună la începutul lunii decembrie 2013, când zona a fost declarată zonă specială de siguranţă publică. Practic, zona dintre Siliştea şi Pungeşti este zonă militarizată, unde sunt cantonaţi, în permanenţă, 250 de jandarmi care verifică şi legitimează orice persoană care traversează perimetrul. Grupurile mai mari de trei persoane sunt restricţionate.
Pe 3 februarie 2014, judecătorii Tribunalului Vaslui au respins apelul formulat împotriva deciziei magistraţilor Judecătoriei, din ziua 17 decembrie 2013, de a nu emite o ordonanţă preşedenţială pentru retragerea jandarmilor din comuna Pungeşti, prin încetarea declarării acestei zone drept “zonă specială de sigurantã publică” – rămănând să se judece în continuare fondul.
La termenul de la Tribunalul Vaslui au fost prezenţi atât locuitori din comuna Pungeşti, cât şi protestatari din Vaslui sau Bârlad care militează împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Aceştia au asistat paşnic, în faţa instituţiei, pe durata judecării cauzei, fluturând pancarde şi purtând la gât steagul tricolor.
Prezentă la şedinţa de judecată a apelului formulat împotriva magistraţilor de la Judecătoria Vaslui, de a respinge cererea de emitere a unei ordonanţe preşedenţiale împotriva declarării comunei Pungeşti drept “zonă specială de sigurantă publică”, Mariana Moroşanu a povestit cum este viaţa în comună alături de jandarmi şi Chevron:
“De două luni suntem prizonieri în propria comună. Sunt foarte mulţi jandarmi pe stradă, care te legitimează la fiecare pas, simţim presiune din această cauză, de parcă am trăi sub dictatură. De curând, e şi mai greu, din cauza utilajelor grele care trec prin comună toată ziua, câteodată şi câte 20–30 pe zi, încă de la primele ore ale dimineţii. E un coşmar, se zguduie casele, mai ales cele care sunt la strada principală, de se sperie nu doar copiii, dar şi oamenii mari. Se simte ca un cutremur, de multe ori sărim speriaţi din pat şi ieşim în stradă pentru că nu ştim ce se întâmplă. Trec camioane grele, unele cu balast, altele cară pământ de la perimetrul unde este sonda. Dacă acum este aşa, ce va fi când vor veni utilajele grele, sonda şi restul şi va începe forarea? Ar trebui că oamenii să facă plângere, dar sunt prea speriaţi, din cauza jandarmilor care patrulează prin comună. Au mai fost şi poliţiştii din Vaslui, care ne-au chestionat cu privire la semnăturile de pe lista fãcută pentru demiterea primarului, iar acum oamenii se simt intimidaţi, nu mai au curaj sã facă şi plângere pentru că li se distrug casele, aşa cum, unii dintre ei, nu mai avut curaj să iasă la protestele, fie şi autorizate, pe care le-am fãcut în comunã, chiar departe de perimetrul Chevron, pentru că aşa ni s-a impus. Nimeni, nici de la primărie, nici de mai sus, nu ia nicio mãsură să ne apere, pe noi, cei care trăim la Pungeşti”