Noi tensiuni separatiste in Moldova: Referendum pentru INDEPENDENTA Gagauziei

Tendinţelor separatiste din spaţiul românesc, fie că este vorba de aşa-zisul Ţinut Secuiesc sau de Transnistria, li se adaugă acum şi problema găgăuză. Referendumul ilegal pe care autoritatile găgauze s-au încăpăţânat să-l facă privind opţiunile geopolitice ale micii regiuni autonome din cadrul Republicii Moldova a semnat mai mult cu rezultatele alegerilor din fosta Uniune Sovietică.

Rezultatele asa-numitului referendum, sustinut de comunisti, au fost de 98,8% in favoarea independentei regiunii si de 98,4% a celor ce sustin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamala rusa. Rezultatele oficiale au fost prezentate luni de catre Comisia Electorala Centrala din Gagauzia, informeaza Karadeniz Press. Conform acestora, pentru o orientare a Republicii Moldova catre Uniunea Europeana (UE) s-au pronuntat 2,27% dintre participantii la plebiscit, in timp ce 97,22% i se opun. In schimb, o aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamala Rusia, Bielorusia, Kazahstan este sustinuta de 98,47% dintre participantii la referendum, 1,52% sunt impotriva acesteia, iar restul sunt indecisi. In total, la urne s-au prezentat 70.777 de persoane, cea mai importanta rata de participare inregistrata in regiune.

Premierul celui de al doilea stat romanesc Iurie Leanca a calificat referendumurile din Gagauzia drept o „sfidare a legii”. Potrivit lui, jocul cu referendumul ar putea sa dea nastere la probleme mult mai mari si aceste actiuni comporta „elemente de tentativa de a stimula procesele separatiste”.

Premierul Leanca a spus la Radio Europa Libera ca elemente separatiste ar mai exista in raionul Taraclia,unde locuiesc compact etnici bulgari.

Găgăuzia este din 1994 o regiune autonomă din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al limbilor turcice şi apropiat cultural de turci, însă de confesiune crestină ortodoxă. Regiunea are propriul guvern şi parlament.

Conform recensământului din anul 2004, populaţia era de 155.587 locuitori (găgăuzi 82,6%, români/moldoveni 4,6%, ucraineni 3,0%, ruşi 3,7%, bulgari 5,1%, alte naţionalităţi 1%). Centrul administrativ al regiunii este oraşul Comrat (25.000 locuitori). Limbile oficiale sunt găgăuza, româna vorbită în graiul moldovenesc şi rusa.

În ultima perioadă tot mai multe cercuri influente din regiune încearcă să obţină o autonomie mai mare faţă de guvernul de la Chişinău sau chiar independenţa Găgăuziei. Sursa: FrontPress.ro 

Comments (0)
Add Comment