Bulgarii din Ucraina condamna “revendicarile teritoriale” ale Romaniei, considerata o tara “ARTIFICIALA”

1913, al Doilea Război Balcanic: Militari români în Bulgaria

Mişcarea civică “Bulgarii din Ucraina” şi-a exprimat îngrijorarea în legătură “apelurile lansate periodic de la Bucureşti privind recuperarea de către România a teritoriilor sale istorice”, informează Agenţia de presă Forum, citând un comunicat al asociaţiei etnicilor bulgari din regiunea Odesa. 

“Astfel de sentimente revanşarde sunt alimentate de instituţiile oficiale ale statului român, iar acest lucru este evidenţiat de o serie de declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu. De fapt, România este aproape de a formula oficial pretenţii teritoriale faţă de Ucraina şi Republica Moldova. Mai mult decâte atât, o indignare aparte stârnesc mesajele şovine din presa românească, mai ales acum, când Ucraina se confruntă cu o criză politică majoră. În plus, profitând de situaţia din Ucraina, o serie de ONG-uri din România au propus deja ca Bucureştiul să trimită trupe militare în zonele istorice ‘româneşti’, cum ar fi cele din Ucraina şi Republica Moldova”, se arată în declaraţia bulgarilor din Ucraina, preluată şi de agenţia de presă Rador.

Reprezentanţii mişcării subliniază că România nu are dreptul să ceară înapoi teritoriile pierdute. “Noi, bulgarii, ca unul dintre cele mai vechi popoare care trăiesc în ceea ce se cheamă acum sudul Ucrainei, în aşa-numita Basarabia, Bugeac şi Dobrogea, suntem dovada istorică a faptului că acest pământ nu este românesc”, continuă comunicatul mişcării “Bulgarii din Ucraina”.

Etnicii bulgari din regiunea Odesa mai menţionează că “statul România este o entitate artificială, creată în secolul al XIX-lea, pentru a forma un echilibru sau tampon între Europa de Vest şi Imperiul Rus”. “O parte din teritoriile istorice ale Bulgariei, Ungariei şi Republicii Moldova a fost transferată temporar sub umbrela acestui construct artificial. Cu toate acestea, în câteva zeci de ani, serviciile secrete occidentale au reuşit să unească intelectualitatea naţională valahă în jurul ideii de imperiu creat de aliatul lui Hitler, generalul Antonescu. În 1941, Odesa a experimentat toate ‘deliciile’ ideologiei româneşti”, susţin reprezentanţii bulgarilor.

“Noi respingem orice pretenţii teritoriale din partea ţării vecine România şi cerem păstrarea status quo-ului în ceea ce priveşte teritoriile. În caz contrar, bulgarii vor fi obligaţi să ceară României ca Dobrogea de Nord să revină Bulgariei, mai ales că termenul arendării acestui teritoriu a expirat demult”, subliniază organizaţia.

În plus, reprezentanţii mişcării “Bulgarii din Ucraina” au cerut preşedintelui şi guvernului de la Kiev “să evalueze retorica şovină a României şi să facă o declaraţie oficială pe această temă”. “Considerăm că Ucraina ar trebui să revină la practica dislocării permanente a unităţilor militare în regiunea Odesa. De asemenea, facem apel la autorităţile ucrainene să ofere sprijin diplomatic statului vecin Republica Moldova, care se află sub pericolul de a fi absorbit de către România”, conchid bulgarii din Odesa.

În Ucraina trăiesc peste 200.000 de etnici bulgari, majoritatea stabiliţi în regiunea Odesa.

Atitudini ostile românilor din partea şovinilor bulgari şi în Republica Moldova

Deasemenea etnicii bulgari au manifestat atitudini antiromâneşti şi în Basarabia. Aceştia au cerut Chişinăului, capitala celui de al doilea stat românesc, autonomie administrativă şi culturală, sporind şi mai mult tensiunile inter-etnice din regiune.

Consiliul oraşului Taraclia, unde etnicii bulgari sunt majoritari, a trimis în primăvara anului trecut o scrisoare autorităţilor centrale din Republica Moldova prin care se cerea autonomie administrativă şi culturală, documentul fiind adoptat în unanimitate de către consiliu. Potrivit politicienilor bulgari din localitate, regiunea ar trebui să aibă un statut special, cerând recunoaşterea acesteia în mod oficial ca centru al bulgarilor din Republica Moldova. Scrisoarea vorbea nu numai despre autonomia culturală, dar şi despre cea administrativă şi propunea ca limba bulgară să fie a doua limbă oficială a regiunii.

Bulgarii sunt al cincilea grup etnic minoritar din Republica Moldova, numărând 79.520 de persoane conform recensământului din 2004, adică 2,02% din totalul populației. Bulgarii trăiesc în mare parte în sudul țării, cu preponderență în raionul Taraclia, aici constituind 65,56% din populația regiunii, dar și în Găgăuzia precum și în raioanele Slobozia, Cahul, Leova, Cantemir, Basarabeasca, Cimișlia și Căușeni. Sursa: FrontPress.ro

Comments (0)
Add Comment