Eroii-salvatori din Apuseni au primit cea mai mare distincţie a BOR: „Au plâns cu ei, i-au ajutat şi i-au cărat în braţele lor“

Ceremonie emoţionantă şi impresionantă la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Salvatorii eroi din Horea au primit, duminică, din partea Arhiepiscopului Irineu, cea mai mare distincţie acordată de Biserica Ortodoxă Română mirenilor: Crucea arhiepiscopală. Sute de credicioşi au participat la eveniment, iar, la final, i-au aplaudat şi felicitat pe cei care au găsit aeronava prăbuşită în Munţii Apuseni.

De la ceremonie nu au lipsit cei trei eroi care au ajuns primii la epava şi supreviţuitorii de pe Muntele Peterasa: Gheorghe Trif, Argentin Todea şi Gheorghe Giurgiu. Cu lacrimi în ochi l-au ascultat şi au primit distincţia din partea Arheipiscopului Irineu, care i-a numit demni urmaşi ai eroilor din Ţara Moţilor: Horea, Cloşca şi Crişan, respectiv Avram Iancu. „Dumnezeu a dat gândul cel bun unor oameni nobili din localitatea Horea, care au lăsat totul şi au alergat în căutarea celor căzuţi. Unii au făcut foc din hainele lor pentru a-i încălzi, alţii i-au acoperit cu propriile lor haine. Au plâns cu ei, i-au cărat în braţele lor şi i-au ajutat pe cât le-a stat în putinţă. Noi suntem mândri şi fericiţi să avem în eparhia noastră astfel de creştini, care şi-au dovedit credinţa lor prin dragoste şi faptă bună. Aceştia sunt urmaşii moţilor de odinioară care în vremuri vitrege au luptat pentru păstrarea identităţii noastre naţionale şi pentru apărarea dreptei credinţe. În venele lor curge sângele eroilor Horea, Coşca şi Crişan, a lui Avram Iancu, Craiul Munţilor. O ţară întreagă îi admiră, iar noi, uimiţi de spiritul lor filantropic, îi omagiem în mod festiv.  În semn de recunoştinţă le oferim darul nostru, diploma de aleasă cinstire şi distincţie bisericească”, a spus Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu. În afară de cei trei săteni din Horea, au mai primit distincţia bisericească Valentin Nicola, Ioan Neag, Ioan Ciprian Trif, Sorin Trif, Ardelean Todea, Petru Trif, Corneliu Olar şi Nicolae Oneţiu. Toţi au avut o contribuţie decisivă în salvarea celor cinci victime ale accidentului aviatic produs luni, 20 ianuarie 2014. I-au găsit pe supravieţuitori şi i-au transportat cât de repede au putut de pe munte în centrul comunei, la autospecialele Smurd. I-au cărat pe pături, în spate, pe tărgi improvizate şi cu ajutorul unui tractor. Şi-au făcut datoria de oameni şi regretă şi acum faptul că nu au ajuns mai repede, poate îi salvau şi pe pilotul Adrian Iovan şi studenta rezidentă Aurelia Ion, care au decedat. „Nu suntem eroi. Am făcut doar o faptă creştinească. Suntem recunoscători bisericii pentru această distincţie. Am simţit o mare emoţie şi o mare onoare. Dumnezeu ne-a trimis în acel loc unde era avionul”, a spus salvatorul Argentin Todea. Consăteanul acestuia, Gheorghe Giurgiu, regretă şi acum că nu au ajuns mai repede la avionul prăbuşit. „Poate îi găseam în viaţă şi în salvam pe pilot şi pe domnişoara rezindentă. Am fost foarte emoţionat şi îi mulţumim părintelui Irineu”, a afirmat salvatorul din Horea.

Pe diploma primită de salvatori scrie, printre altele: „Unul dintre aceşti destoinici creştini care au manifestat «credinţă lucrătoare prin iubire» este Domnul Gheorghe Trif din Horea, căruia îi acordăm distincţia bisericească Crucea arhiepiscopală pentru mieni ca expresie a preţurii şi recunoştinţei noastre”. Gheorghe Trif a avut iniţiativa plecării spre zona unde a fost găsită epava avionului. Tot el este cel care, din discuţia telefonică cu medicul Radu Zamfir, şi-a dat seama unde ar putea fi zona accidentului. „Am făcut o faptă bună pe care orice om ar trebui să o facă. Nu ne considerăm eroi, suntem oameni simpli din comuna Horea”, a afirmat acesta.

La finalul ceremoniei, toţi salvatorii prezenţi au fost felicitaţi de locuitori ai oraşului Alba Iulia, prezenţi la slujbă. Mulţi au dorit să păstreze o amintire şi şi-au făcut poze cu eroii din Horea. În accidentul de avion au murit pilotul Adrian Iovan şi studenta rezidentă Aurelia Ion. La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

sursa: Adevarul.ro

Comments (0)
Add Comment