Ucraina este în pragul războiului civil. Scindarea ţării între vestul proeuropean şi estul filorus nu este deloc exclusă. Este pregătită România să intervină şi să apere românii din nordul Bucovinei, ţinutul Herţa şi sudul Basarabiei?
Stat artificial, apărut din ruinele URSS, neomogen, cu o istorie de nici 24 de ani, faţă de care România are cele mai mari revendicări teritoriale, Ucraina s-ar putea rupe în două într-un viitor deloc îndepărtat. Gestionat cu violenţă de administraţia Ianukovici, conflictul cu opoziţia proeuropeană alunecă încet spre un adevărat război civil. Săptămâna aceasta, violenţele din capitala Kiev s-au extins spre regiunile din vestul Ucrainei. Sediile administraţiilor regionale de stat au fost ocupate de opoziţie în mai multe capitale regionale. La Cernăuţi, 500 de persoane au luat cu asalt, vineri, sediul administraţiei regionale de stat. Preşedintele Mihai Găiniceru a fost lovit la cap în timpul conflictului. Protestatarii au preluat puterea la nivelul regiunii Cernăuţi şi au înfiinţat un „Consiliu Naţional al Bucovinei”, format din politicieni ai opoziţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile şi organizaţiilor nonguvernamentale. Preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat că va remania guvernul şi va abroga legile speciale împotriva protestelor. Opoziţia nu renunţă însă la principala revendicare: demisia lui Ianukovici. Cum reconcilierea dintre cele două tabere pare aproape imposibilă, specialişti în geopolitică din întreaga lume nu exclud ruperea în două a statului vecin. Acest lucru nu se va face însă în mod paşnic. Într-o astfel de situaţie, în cazul unor manifestări violente, nu ar trebui oare statul român să intervină, inclusiv cu forţă armată, pentru a apăra românii care locuiesc pe teritoriul actualului stat Ucraina? Rusia sigur îşi va apăra etnicii. Aşa cum o face în Caucaz de vreo 20 de ani. Concluzia logică ar fi aceea că statul român nu trebuie să excludă, ba chiar trebuie să se pregătească cu atenţie pentru situaţia în care ar deveni iminentă o eventuală intervenţie militară în nordul Bucovinei, ţinutul Herţa, sudul Basarabiei şi, de ce nu, în Transnistria, atunci când statul ucrainean nu ar fi capabil să menţină ordinea publică în teritoriile locuite de români. Locuitorii aceste teritorii îşi vor putea exprima oricând dorinţa de a face parte dintr-un eventual stat ucrainean nou apărut, sau, de ce nu, să revină în graniţele României. Necesitatea intervenţiei pare a fi de la sine înţeleasă. Aşa cum Rusia îşi va proteja etnicii ruşi, este oare în acest moment statul român pregătit să intervină, inclusiv militar, pentru a apăra românii din nordul Bucovinei, ţinutul Herţa şi sudul Basarabiei?
Dinu Zară Adevarul.ro
Bine ar fi! Dar Dusa – fost absolvent de Stefan Gheorghiu; un tip care NU poate vorbi si exprima citeva idei – sa conduca ca ministru al apararii un conflict ca acesta?