Astfel, 22 de state au promulgat nu mai puțin de 70 de măsuri administrative și legi care reglementează și restricționează avortul. Un nou studiu al Institutului Guttmacher (pro-avort) raportează o creștere istorică a restricțiilor adoptate în ultimii 3 ani (2011-2013): 205 legi, mai mult decât cele 189 din intervalul 2001-2010.
Din păcate, la nivel federal rămâne aproape imposibil de schimbat legislația din cauza particularităților sistemului juridic american, ceea ce face ca SUA, împreună cu Canada să aibă legislație similară cu cea din China și Coreea de Nord (!), unde avortul se practică liber până la naștere.
Este totuși evident că strategiile pro-vita funcționează. Noile legi vizează o mulțime de factori care afectează accesul la avort și cresc protecția pentru copilul nenăscut și mama acestuia.
Majoritatea legilor adaugă restricții la procedurile de avort, inclusiv înăsprirea condițiilor de licențiere a medicilor, consilierea obligatorie a femeii, perioade de așteptare, consimțământul parental pentru minore. Alte legi scad acoperirea pe care asigurările medicale o oferă pentru avort și reduc folosirea medicamentelor care provoacă avortul.
Rezultatul este că, acum: 41 de stat interzic avortul târziu (trim. III); 39 de state cer licențe speciale medicului avorționist; 20 de state limitează practicarea procedurii la spitale; 17 state cer consilierea obligatorie înainte de avort; 26 au o perioadă de așteptare obligatorie; 46 de state permit medicilor să refuze avortul; 43 permit același lucru instituțiilor și spitalelor, din care 16 limitează obiecția de conștiință la spitalele religioase sau private; 39 de stat cer acordul sau notificarea părintelui pentru minora gravidă, din care 13 obligă la notificare, 21 la acordul parental, iar alte 5, la ambele.
Cifrele la nivel național indică faptul că avorturile sunt în scădere și că opinia publică devine tot mai mult pro-viață. Conform unui sondaj din 2013 al Gallup, 48% dintre respondenți se identifică „pro-life” și doar 43% sunt „pro-choice” (adică pro-avort liber), față de 33% pro-life în 1996! Sprijinul public pentru avortul în trim. II și III a scăzut semnificativ.
De asemenea, se manifestă o tendință de a condamna mai aspru abuzurile de lege. În 2013 a fost condamnat la închisoare pe viață, în oprobiul general al publicului, un „medic” vinovat de omucidere și infanticid (Kermit Gosnell). Un număr fără precedent de clinici de avort din SUA au fost închise. În Parlamentul din Texas a avut loc o încleștare de proporții între cele două tabere, în cele din urmă soldată cu victoria politicienilor și organizațiilor prolife. De asemenea, în 2013 s-a înregistrat în premieră interzicerea avortului pentru anomalii genetice și pe criteriu de sex al copilului.
Asociația PRO VITA – filiala București salută legiuitorii și grupările prolife din SUA pentru succesul lor și pentru neobosita muncă de a proteja femeile și copiii de avort și mulțumește tuturor acestora pentru că servesc drept model și inspirație mișcării pro-viață din întreaga lume. De pe Cultura Vietii