“Ştiţi bine că au fost cazuri în care delfini au salvat oameni de la înec, asta înseamnă o putere conceptuală foarte mare, înseamnă să înţelegi că o altă fiinţă este în pericol”, a declarat Remus Cernea într-o conferință de presă care a avut loc la Constanța.
Deputatul, care a ajuns în Parlament pe listele USL, a dat drept exemplu India, ţară unde delfinii au fost considerați deja persoane non-umane.
„Acum este interzisă vânătoarea şi uciderea lor, dar sunt încă victime ale unor comportamente pe care le avem. Îi ţinem în cuşti, un delfinariu este o cuşcă pentru un delfin, a-i ţine în captivitate este o formă de cruzime şi denotă o lipsă de înţelegere faţă de capacitatea şi gradul de inteligenţă a acestor fiinţe. De aceeea, propun o lege inspirată din acest apel făcut de comunitatea ştiinţifică în 2010 pentru a se acorda delfinilor statul de persoane non-umane”, a mai adăugat Remus Cernea.
Iată draftul propunerii legislative:
“Proiect de lege pentru recunoaşterea delfinilor drept persoane non-umane
Art. 1 Toate speciile de delfin se bucură de protecţie specială pe teritoriul României, iar fiecare individ al acestor specii este considerat persoană non-umană.
Art. 2 În sensul prezentei legi, prin persoană non-umană se înţelege o fiinţă înzestrată cu inteligenţă dezvoltată şi cu capacitatea de a avea relaţii sociale complexe, care nu aparţine speciei umane şi care se bucură de următoarele drepturi:
(1) Dreptul la viaţă.
(2) Dreptul la integritate corporală şi de a nu fi supus la acte de cruzime.
(3) Dreptul la libertate de mişcare în mediul său de viaţă şi de a nu fi capturat şi ţinut în captivitate cu alt scop decât acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent.
(4) Dreptul de a fi protejat în mediul de viaţă şi de a nu fi îndepărtat de grupul sau familia din care face parte.
Art. 3 Încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă şi se sancţionează cu pedepsele echivalente prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane.
Art. 4 Deţinerea în captivitate a delfinilor fiind interzisă prin Art. 2 alin. 3 al prezentei legi, în termen de cel mult 12 luni de la intrarea acesteia în vigoare, delfinii ţinuţi în captivitate vor fi eliberaţi sub stricta supraveghere a unor specialişti în domeniul protecţiei acestor specii.” Sursa: FrontPress.ro
[…] Buciumul: dupa declaratiile halucinante despre cum vede o “Romanie libera”, dupa proiectul de lege de protectie a delfinilor care ar duce la desfiintarea Delfinariului, Cernea recidiveaza cu o alta idee nastrusnica dar care […]