Noile cărţi electronice de identitate vor fi puse în circulaţie începând cu 1 aprilie 2014, prevede proiectul HG privind modificarea şi completarea actelor normative referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor supusă dezbaterii publice pe site-ul MAI, informează Agerpres.
Aceste buletine noi vor conţine mai multe elemente de particularizare. Datele cu caracter vizibil care există şi în prezent sunt: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu.
În afara acestora, noile cărţi de identitate electronice vor mai conţine: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.
‘Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute (…) Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice’, se arată în nota de fundamentare.
Totodată, accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validare suplimentară de către titularul CEI cum ar fi un număr personal de identificare (PIN).
Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate se realizează numai în prezenta titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor sau al Direcţiei, cu excepţia situaţiei în care persoana este netransportabilă, respectiv la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular care înregistrează cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.
În acelaşi timp, imaginile impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cărţii electronice de identitate şi stocate în Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor se şterg prin procedură automată, imediat după ridicarea cărţii electronice de identitate sau, dacă nu a fost ridicată, cel târziu la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea acesteia.
‘Procedurile de ştergere asigură imposibilitatea recuperării parţiale sau totale a datelor şterse’, se precizează în proiect.
Cărţile de identitate electronice vor fi făcute de Direcţia Generală de Paşapoarte, prin Centrul National Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice.
Nota noastra:
Atraseseram atentia asupra mega-magariei facute in Parlament pe legea 235/2013 privind cartile de identitate. Pe atunci nu era inca clar ce au facut alesii nostri cu “alternativa”, exista in OUG emisa de guvern: NOILE BULETINE VOR FI SI CARDURI DE SANATATE! Decizie de ultim moment incredibil de ABUZIVA a PARLAMENTULUI
Intre timp, mass-media ne informeaza ca MAI propune dezbaterii o hotarare bazata pe aceasta lege si ne mai spune ca, de fapt, ambele carti de identitate, si “modelul vechi” (cum spune legiuitorul), si cea “electronica” vor avea cip!
In zadar veti cauta in Hotararea propusa de MAI dezbaterii publice o informatie sau un articol de lege EXPLICIT care sa ne arate acest lucru. Nu veti gasi nici in Legea 235/2013.Nu, caci autoritatile au ales sa puna cipul in cartea de identitate “model vechi” intr-un mod ascuns, precizat INDIRECT in lege si in proiect.
Astfel, iata ce gasim in legea 235:
13. La articolul I punctul 18, alineatul (1) al articolului 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „
Art. 17. –
(1) Cartea de identitate contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnici speciale, date aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate, stabilite la art. 331 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, inscrise in mediu de stocare,precum si elemente de particularizare si de siguranta.”
14. La articolul I punctul 18, dupa alineatul (1) al articolului 17 se introduc trei noi alineate, alineatele (11)-(13), cu urmatorul cuprins: „(11) In mediul de stocare prevazut la alin. (1), care asigura functionalitatea cartii de identitate ca si card national de asigurari sociale de sanatate, se inscriu exclusiv datele aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate, stabilite la art. 331 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. (12) Datele aferente cardului national de asigurari sociale de sanatate stabilite la art. 331 alin. (1) si (2) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, inscrise in mediul de stocare a cartii de identitate, pot fi accesate si utilizate doar de persoanele abilitate conform Legii nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si actelor normative subsecvente acesteia. (13) Datele biometrice nu pot fi accesate de persoanele prevazute la alin. (12).”
Mediu de stocare, adica vestitul cip electronic. Si ce cauta prevederea legata de datele biometrice care, conform altor prevederi ale legii, s-ar preleva doar pentru cartea de identitate electronica, intr-un articol legat de “modelul vechi”? Se intelege de aici ca ideea alternativei, pe care chiar autoritatile o subliniasera, initial, a fost fentata in Parlament si golita de substanta sa, de vreme ce si “modelul vechi” al actului de identitate va contine mediu de stocare electronic (adica cip) si procedura eliberarii va presupune, cel mai probabil, si prelevarea datelor biometrice!
Or asa ceva este o bataie de joc si o sfidare la adresa cetateanului. O lasitate smechera de barbugii si jucatori de alba-neagra, escroci care pacalesc batrane. De ce? Pai, pentru ca au evitat sa formuleze un articol CLAR si EXPLICIT in care sa se stipuleze – cartea de identitate “model vechi” va fi dotata cu mediu electronic de stocare. Nu exista asa ceva, ci aflam dintr-un articol care are alta tema ca SI cartea de identitate clasica va avea cip.
Nu este, insa, acest lucru, cel mai bun si vadit argument ca nu e lucru curat cu noile acte de identitate? De ce atata prefacatorie? De ce un joc legislativ atat de incalcit, facut parca dinadins pentru a te rataci in atatea legi, ordonante si hotarari, de ce smechereala, de ce unirea cu cardul de sanatate, de ce mintirea opiniei publice cu privire la existenta alternativei?
Nimeni care lucreaza cinstit nu procedeaza astfel, ci lucreaza la lumina, transparent.
Ideea existentei unor carti de identitate diferite (model vechi si electronice) vadeste faptul ca s-a avut in vedere alternativa, adica existenta unei carti de identitate fara mediu electronic de stocare (cip). Prin modificarile aduse ideea alternativei a fost anulata, deci nu se mai intelege utilitatea pastrarii celor doua tipuri. Fie autoritatile isi asuma sa introduca un buletin electronic cu functie simultana de card de sanatate (si se expun, astfel, unor contestari mult mai directe si frontale), fie asuma ideea alternativei pana la capat si lasa cartile de identitate simple.
In plus, ideea alternativei se bazeaza pe respectarea cerintelor societatii civile si a unor drepturi civice. Dupa cum au zis cu guritza lor:
consideram ca, prin recunoasterea dreptului la optiune al cetatenilor romani, sunt respectate dreptul la viata privata, cat si libertatea de constiinta ale acestora, precum si libertatile civice specifice unui stat de drept constitutional“. [ “Gura pacatosului”:MINISTERUL DE INTERNE recunoaste, intr-o adresa catre Forul Ortodox Roman, ca introducerea buletinelor electronice fara optiune AR FI INCALCAT DREPTURILE OMULUI]
Pai si ce-ati facut domnilor cu dreptul la optiune? V-ati folosit de el doar ca sa o faceti si mai lata, bagandu-ne pe gat buletinul electronic unificat cu cardul de sanatate?
sursa: Razbointrucuvant