UPDATE 2: 7 manifestanţi au avut o întâlnire de aproximativ 15 minute cu prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan. Acesta a afirmat că încă nu ştie cine a comandat intervenţia şi că “trebuie să aflăm şi punctul de vedere al Jandarmeriei”. Conform participanţilor la întâlnire, prefectul a invocat faptul că legea trebuie respectată de amebe părţi, insistând însă pe faptul că protestul ar fi fost ilegal. Numărul cererilor de informare depuse la Prefectură a trecut de 50.
UPDATE: ora 8.00 AM, luni, aproximativ 50 de persoane sunt la sediul Prefecturii Cluj, unde depun, fiecare în nume personal, cereri prin care solicită informaţii referitoare la violenţele jandarmilor de duminică seara (cine a fost comandantul dispozitivului, cine a luat decizia de intervenţie, în baza cărei legi, îndeplinirea procedurilor legale etc.)
Marşul şi protestul de la Cluj împotriva proiectului minier de la Roşia Montană se apropia de final când Jandarmeria a intervenit în forţă şi i-a bruscat pe câţiva dintre protestari. Motivul invocat, o aşa-zisă încercare de legitimare, este contrazis de către majoritatea martorilor şi de înregistrările video. Ce s-a întâmplat? În jurul orei 21.00, în faţa Prefecturii Cluj mai rămăseseră câteva sute de persoane din cele peste 3.000 care au participat la marş. Fusese eliberată intersecţia, precum şi una dintre benzi pe direcţia Mănăştur-Gheorghieni. Povesteam cu o prietenă, când am văzut că jandarmii se grupează pe ambele trotuare din faţa Prefecturii. „Fii atentă că ăştia vor să intervină în forţă”, i-am spus şi m-am îndreptat către trotuarul de pe partea cu Piaţa Mihai Viteazul. Între timp, protestatarii au început să scandeze „Avem gabori în civil printre noi!”, „Avem gabori în civil printre noi!”. Aveam să aflu ulterior că o parte dintre manifestanţi au început să-i fotografieze pe cei care îi bănuiau că sunt poliţişti în civil, împrăştiaţi printre ei.
Fără vreun avertisment, fără vreo somaţie, la doar câţiva metri de mine am văzut că s-a format un meleu, cu jandarmii care târau pe jos 2-3 manifestanţi, de care s-au agăţat alţi protestari. M-am apropiat şi l-am prins în braţe pe un manifestant pe care doi jandarmi îl trăgeau de mâini. „Ce aveţi cu el?”, i-am întrebat. „Vrem să-l legitimăm”, mi-a răspuns unul dintre jandarmi. „Şi cum vreţi să se legitimeze dacă îl ţineţi de mâini?”. Întrebarea a rămas fără răspuns. Le-am atras atenţia că nici bastoanele cu care îi imobilizaseră mâinile nu au vreo legătură cu legitimarea. Şi le-au prins la loc la centură şi au eliberat mâinile protestatarului. Tânărul a încercat să-şi aprindă o ţigară, dar din cauza tensiunii a scăpat-o pe jos. Nu a încercat niciun moment să fugă.
M-am îndreptat către Radu Costea, manifestantul asupra căruia s-au aruncat jandarmii în primul moment. Declaraţiile lui au fost susţinute şi de alţi martori. În momentul în care a fost atacat (povestea cu „legitimatul” s-o creadă Ponta şi Stroe), Radu se afla pe trotuar şi vorbea la telefon. Nu i s-a solicitat niciun act şi niciunul dintre jandarmii care s-au repezit asupra lui nu s-a legitimat şi nu şi-a justificat acţiunea. Pur şi simplu l-au prins de mâini (urmele violenţei fiind vizibile pe braţul drept) şi au încercat să-l târască din mulţime. După cum aveam să aflu ulterior, singurul motiv pentru care fusese „selectat” era faptul că nu s-a ferit atunci când le-a făcut fotografii civililor pe care-i bănuia (alături de alţi protestatari, de altfel) că sunt poliţişti sau angajaţi ai SRI în civil (două ore mai târziu, când ultimii manifestanţi au plecat din faţa Prefecturii, în timp ce mai povesteam cu un prieten, am zărit trei astfel de „civili” mergând să discute, să-şi dea mâna şi să-şi ia la revedere de la unul dintre jandarmi). O altă tânără a acuzat că a fost lovită în piept de către un jandarm, pe care l-a şi identificat după aproximativ o oră, în cordonul care se formase lângă trotuarul de la Prefectură. Jandarmul a fost înlocuit din rând şi trimis în spate imediat.
Acestea au fost şi motivele pentru care protestul a continuat până în jurul orei 23.00, manifestanţii solicitând să vină comandantul dispozitivului de jandarmi să explice de ce a dat ordinul. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, protestatarii au anunţat că luni dimineaţa, la ora 7.45, de vor întoarce şi-i vor cere să răspundă la întrebări prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan. În acest sens, pe Facebook a fost lansată o mobilizare de urgenţă:
„APEL URGENT PENTRU CLUJENI – veniţi mâine dimineaţă, 4 noiembrie, la ora 7.45, la Prefectura Cluj, să îi cerem socoteală reprezentantului Guvernului în teritoriu. În seara asta, JANDARMERIA A FOST CEA CARE A CĂLCAT LINIA NOASTRĂ ROŞIE. Unul dintre noi a fost săltat fără nici o vină, târât pe asfalt, mai multe persoane, printre care şi o doamnă, au fost bruscate. În ciuda solicitărilor noastre repetate, nimeni nu a acceptat să ne comunice numele şi funcţia comandantului dispozitivului jandarmeresc. Aceste abuzuri trebuie penalizate. Violenţa exercitată asupra noastră a fost cu totul şi cu totul nemotivată, iar apoi cei implicaţi au refuzat să-şi asume răspunderea. Mâine îi vom reaminti Prefectului Vuşcan că el, ca şi jandarmii pe care îi patronează, sunt angajaţii noştri şi că nu permitem organelor represive ale Statului să ne încalce drepturile şi să încerce să ne intimideze.
Îi rugăm pe toţi clujenii care pot fi acolo la ora menţionată să vină; dacă nu puteţi veni voi înşivă, sunaţi-vă rude sau prieteni. Vă aşteptăm pe toţi”