Pentru înscriere, există două etape. Prima are valoare de intenție din partea statului, o scrisoare de intenție pentru înscrierea în Lista Tentativă a României și o fișă de evaluare, iar a doua etapă reprezintă realizarea unui dosar complex de evaluare a sit-ului, care este trimis celor trei mecanisme consultative ale UNESCO, cele care decid dacă sit-ul se clasează sau nu.
ARA a realizat dosarul necesar pentru prima fază, dosarul pentru înscrierea în Lista Tentativă a României. Mai mult, membrii Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, analizând o solicitare de includere a sit-ului de la Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, au votat în unanimitate pentru înscrierea la UNESCO ( VEZI dovada în GALERIA FOTO).
” Pentru înscriere, mai lipsea ca ministrul să expedieze către secretariatul UNESCO dosarul. Aceasta era procedura administrativă”, explică Ștefan Bâlnici.
Cererea ARA pentru înscrierea sitului de la Roșia Montană în Lista Tentativă a României, adresată Ministerului Culturii
Dosarul întocmit de ARA pentru înscrierea sitului de la Roșia Montană în Lista Tentativă a României
De aici, au pornit afirmațiile ministrului Barbu din ultima perioadă, afirmații menite să dezinformeze populației, spune ARA.
1. Ministrul spune că nu ar exista un dosar
Ministrul a declarat că nu există în arhivele Ministerului Culturii o asemenea solicitare şi că, personal, nu cunoaşte nimic despre existenţa acesteia. Pe site-ul Ministerului Culturii se poate citi: „Nu există în arhiva Ministerului Culturii un dosar de nominalizare redactat potrivit procedurilor recomandate de UNESCO. Din analiza proceselor verbale ale Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice nu reiese că un asemenea dosar ar fi fost vreodată supus avizării”.
2. Ministrul spune că nu ar fi îndeplinite condițiile de integritate și autenticitate
Ministrul Culturii a făcut unele afirmații cu privire la calitatea profesională a dosarului depus de asociaţia ARA pentru introducerea Roşiei Montane în Lista Indicativă României pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, calificându-l drept inoportun şi ilegitim.
Reprezenții ARA au explicat că nota de fundamentare necesară înscrierii Roşiei Montane pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial, depusă la MC de către Asociaţia ARA în 2009 şi 2010, a fost întocmită respectând normele de aplicare a Convenţiei Patrimoniului Mondial (Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention).
3. Ministrul Culturii califică drept ilegitimă propunerea înaintată de asociaţia ARA pentru Introducerea Roşiei Montane în Lista Indicativă a României şi susţine că respectarea Normelor de aplicare a Convenţiei Patrimoniului Mondial impune ca o asemenea propunere să fie făcută exclusiv de Comunitatea Locală. ARA îl contrazice: „În Normele de aplicare a Convenţiei Patrimoniului Mondial nu există o asemenea prevedere. Dacă vorbim despre etapa I, normele de aplicare doar recomandă consultarea tuturor factorilor interesați, printre care și comunitatea locală”.
„Servita” Ministrul Barbu: copiază o reclamaţia depusă la OAR de RMGC și o publică pe site-ul ministerului
Într-un document publicat pe site-ul Ministerului Culturii în data de 16 septembrie 2013 (http://www.cultura.ro/articol/571), intitulat „Precizări cu privire la situaţia patrimoniului de la Roşia Montană” sunt cuprinse o serie de afirmaţii referitoare la activitatea profesională a lui Ștefan Bâlnici și ai altor membri ARA în raport cu situl Roşia Montană. Aceleași afirmații au fost reluate și de ministrul Daniel Barbu, care a calificat drept inconsecvente acţiunile unora dintre membrii Asociaţiei ARA. Astfel, conform precizărilor și declarațiilor ministrului, reiese că în studiile realizate de ARA în perioada 2001-2002 pentru Consiliul Local de la Roșia Montană, membrii asociației ar fi afirmat că patrimoniul de acolo ar fi lipsit de valoare din cauza exploatării la suprafață din perioada comunistă.
„Modul în care ministrul încearcă să explice afirmațiile noastre este prin decuparea din context și prin denaturarea sensului. Se invocă un citat în care enumerăm daunele aduse patrimoniului cultural de la Roșia Montană de intervențiile din perioada comunistă. Noi am scris despre distrugerile din perioada comunistă în raport, e un pasaj sumbru, dar NU ESTE O CONCLUZIE, așa cum spune ministrul. Noi nu am spus că patrimoniul de acolo este lipsit de valoare, ci din contra”, a explicat Ștefan Bâlici.
Însă ceea ce reprezentanții ARA punctează, în special, este faptul că precizările de pe site-ul ministerului și declarațiile susținute de Daniel Barbu sunt identice cu motivaţia formulată de RMGC în anul 2007 într-o reclamaţia depusă la OAR.
„Exact același pasaj invocat de ministru este folosit de compania minieră RMGC într-o reclamație pe care a adresată Ordinului Arhitecților din România, la adresa mea și a colegului meu, cei care semnaserăm studiile, în încercarea de a ne suspenda dreptul de a profesa. Precizările sale seamănă tot atât de mult cu o „servită” pregătită de aparatul de propagandă al RMGC pe cât sunt de asemănătoare textele citate între ele”.
În 2007, ARA a depus o serie de 50 de cereri de clasare a unor imobile valoroase de la Roșia Montană, cereri care au rămas fără răspuns și care, conform declarațiilor lui Ștefan Bâlici, dovedesc opinia ARA, care susține păstrarea patrimoniului de la Roșia Montană.
Mai mult, ARA a depus la Ministerul Culturii un dosar pentru introducerea Roşiei Montane în Lista Indicativă României pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.
Ministrul Culturii: „Nu există nicio problemă cu patrimoniul de la Roșia Montană”
Reprezentantul ARA a făcut o prezentare succintă a patrimoniul arheologic de la Roșia Montană: „Valoare patrimoniului este recunoscută de organizații și instituții științifice din lumea întreagă și nu este prezentată ca atare în comunicările publice ale ministrului Culturii. Este vorba de un sistem de exploatare minieră care conservă urme de peste 3000 de ani, din preistorie, perioada romană – când se dezvoltă excepțional un sistem de galerii subterane, evul mediu, renaștere și epoca modernă și îndeplinește criteriile pentru a fi înscris în patrimoniul UNESCO. Este unul dintre cele mai importante situri culturale din România și la nivel universal”.
Din 2002, la fiecare adunare generală și la toate principale reuniuni, ICOMOS, unul dintre cele trei organisme consultative UNESCO, care redactează avizele pentru înscrierea în patrimoniul mondial a proprietăților culturale, a emis câte o rezoluție referitoare la Roșia Montană, cerând autorităților române să pornească procedura de evaluare a sitului în vederea înscrierii acestuia la UNESCO și a cerut oprirea proiectului minier, afirmă Bâlici.
Daniel Barbu a declarat că patrimoniul de la Roșia Montană va fi foarte bine protejat prin proiectul minier RMGC, că nu se va distruge nicio galerie romană la Roșia Montană. Balici îl contrazici întru totul. „Galeriile vechi, aflate în cei patru munți, vor fi aruncate în aer. Se distrug galeriile romane, cea mai mare parte a lor, se disturg și galeriile din evul mediu, renaștere, perioada modernă. Ministrul spune că Roșia va putea intra în lista UNESCO și după ce termină RMGC exploatarea. Fals. După exploatare, acolo nu va mai rămâne nimic”, a explicat reprezentantul ARA.
Cum se contrazice singur ministrul Culturii
În documentul „Precizări cu privire la situaţia patrimoniului din Roşia Montană” publicate pe site-ul Ministerului Culturii în 16 septembrie 2013 se afirmă: „Ministerul Culturii nu a semnat vreodată un «Acord cu compania»(n.r. Gold Corporation) aşa cum se sugerează în unele luări de poziţie”.
Reprezentantul ARA subliniză faptul Ministrul Daniel Barbu, a făcut în data de 9 septembrie, la un post de televiziune, următoarea declaraţie: „Ministerul Culturii a avut experți în comisia de lucru care a redactat acordul cu compania, am avut observații câteva luni și în final pe textul pregătit de dl. Șova am dat aviz cu observații pe câteva pagini”.
Fundatia Pro Patrimonio, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), fundatia ProDoMo si Asociatia Arhitectura, Restaurare, Arheologie (ARA), mai mulți membri ai Academiei Române, Nicușor Dan, președintele asociației „Salvați Bucureștiului” cer, printr-o scrisoare deschisă( vezi SCRISOARE și ANEXA), demisia ministrului Culturii, Daniel Barbu, și deblocarea procedurii de înscriere a Roșiei Montană pe lista preliminară a UNESCO.