ULTIMĂ ORĂ: DEMISIA LUI VICTOR PONTA – revendicare oficială a protestatarilor! Război total pentru Roșia Montană

UPDATE 2: Victor Ponta bate câmpii la televizor (la TVR 1): cică timp de 15 ani n-a existat dezbatere publică pe proiectul de la Roșia Montană. Ba a existat cu vârf și îndesat. Dar opiniile specialiștilor, experților au fost și sunt mereu ignorate.

De fapt, ceea ce vrea premierul e mimarea dezbaterii (cu un goldist, Iulian Iancu, în fruntea comisiei parlamentare speciale…). Voi reveni.


UPDATE
: Traian Băsescu a susținut o conferință de presă specială pe cazul Roșia Montană. ”Proiectul de lege specială e neconstituțional! Proiectul minier e bun!” Aceasta a fost, succint, poziția președintelui. Uitând un lucru esențial: proiectul de lege specială enumeră negru pe alb tocmai de ce proiectul minier este ilegal.

Lista minciunilor președintelui legate de Roșia Montană e lungă, dar cunoscută încă din 2011. Chiar nu are sens (re)analizarea lor. Pentru că e simplu. Extrem de simplu: proiectul minier de la Roșia Montană este ilegal. Altfel nu ar fi necesare toate modificările și excepțiile prevăzute în proiectul de lege specială pentru a putea fi pus în practică. După ce a spus-o Ponta (aprobând proiectul de lege), acum o recunoaște și Băsescu. PUNCT.

Strada

Aici situația e destul de clară și fără dubii. Fotografiile și înregistrările video care circulă pe online (și pe la câteva televiziuni) vorbesc de la sine. Zeci de mii de oameni și zeci de orașe din țară și din străinătate. Cu vârfuri la București și Cluj. Chiar și televiziunile și edițiile online ale ziarelor care susțin propaganda RMGC au avansat cifre de 10-15.000 de protestatari la București și 8-10.000 la Cluj. Că au fost (peste) 25.000 la București și peste 12.000 la Cluj se poate constata, cum spuneam, din înregistrările care circulă pe internet. Am arătat deja că acest lucru are o semnificație deosebită: RMGC și politicienii au pierdut controlul informației! Implicit, nu mai pot manipula (mă rog, pot încerca, dar fără șanse de reușită).

Mass-media

Există încă multe televiziuni și alte instituții media centrale care ”joacă” pe mâna RMGC-ului și a lui Victor Ponta. Exemplul cel mai hilar e modul în care extremele Antena 3 și RTV și-au dat mâna cu B1TV în războiul de manipulare. ”Vârf de lance” al promiscuității jurnalistice rămâne însă, în acest caz, Evenimentul Zilei. Principalele teze promovate sunt clasicile lamentații cu locurile de muncă, la care s-au adăugat atacurile la adresa activismului de tip ONG și minciuna cu ”uriașele despăgubiri” pe care statul ar trebui să le plătească celor de la Gabriel Resources dacă proiectul nu va fi realizat.

Cea mai parșivă (și recentă) tactică e cea referitoare la ”negocierile” cu strada. Într-o intervenție, duminică seara, la Antena 3, Victor Ponta făcea trimitere la identificarea liderilor străzii și începerea unor negocieri cu aceștia. Nu e deloc întâmplător faptul că Victor Ponta i-a nominalizat pe cei care au fost invitați în emisiuni la… Antena 3.

Tactica e simplă: crearea și promovarea unor lideri ai străzii la nivel mediatic. A unor lideri însă care, chiar dacă sunt de bună-credință, nu cunosc în detaliu toate amănuntele Afacerii Roșia Montana. Așadar sunt mai ușor de combătut și de pus în dificultate, slăbind încrederea publică în justețea protestelor. În același timp, acești lideri vor fi supuși unui linșaj de discreditare, urmărindu-se divizarea protestatarilor (fie pentru că nu au toate argumentele, fie pentru că cei din stradă nu se identifică cu ideologiile și opiniile lor și, implicit, vor evita să fie asociați cu ei).

Din acest punct de vedere, mesajul care trebuie transmis mai departe e cât se poate de simplu. Singurii lideri reali ai protestelor sunt oponenții din Roșia Montană, localnicii care își apără drepturile în fața abuzurilor companiei și ale statului de mai bine de 14 ani. Restul suntem în stradă, în primul rând, din SOLIDARITATE cu aceștia, chiar dacă, la nivel personal, fiecare are motive personale întemeiate pentru a fi împotriva proiectului minier de la Roșia Montană și împotriva legii speciale de distrugere a Roșiei Montana.

Instituțiile media care continuă acest joc perves se auto-desființează. Își mai mențin o parte din audiență doarr datorită gradului de interes uriaș pentru subiectul Roșia Montană. Emisiunile și articolele mai sunt urmărite, dar singura reacție pe care o generează e cea de iritare și revoltă. Cum nu mai dețin controlul informației (pentru o analiză mai amplă, aici), tot ce reușesc să facă e să convingă tot mai multă lume că singura rezolvare a problemei e în stradă.

Politica

Cel mai puțin șifonat din această poveste este Crin Antonescu. Dacă nu pierde (sau nu a pierdut semnificativ în raport cu ceilalți lideri politici), asta nu înseamnă că și câștigă. Explicația e simplă: motivul opoziției lui (evident electoral) nu coincide cu motivele pentru care oamenii sunt în stradă. El este în război cu Ponta și Băsescu, dar continuă să susțină că proiectul ar fi viabil dacă nu ar exista o asemenea opoziție publică. Și pierde astfel esența: opoziția publică este una informată și are la bază faptul că proiectul este unul distructiv pentru comunitatea locală, pentru întreaga comunitate a Apusenilor și România, pentru mediu și patrimoniul cultural.

Traian Băsescu a bătut și el în retragere. După ce duminică a fost huiduit în Apuseni, la Țebea, el și-a anunțat intenția de a ajunge și la Roșia Montană. Nu a mai făcut-o, iar seara a declarat că legea specială pentru Roșia Montană va fi blocată la Curtea Constituțională dacă va fi adoptată de către Parlament. Cam același tip de argumentație ca și Crin Antonescu – legea e proastă (neconstituțională), dar proiectul ar fi bun. Evident, în războiul cu Ponta, trece și el, în ușor avantaj. Să nu-și facă însă iluzii că oamenii uită așa ușor că a fost (și este, în continuare), unul dintre principalii susținători ai proiectului minier.

Victor Ponta pierde teren, zi de zi și oră de oră. Repetă papagalicește sloganurile companiei. Inventează sume astronomice, cotrazise chiar de către documentele companiei. Merge să negocieze cu ”minerii” din Muzeu, înainte de a vorbi cu protestatarii. Și nu are inspirația de a veni cu o salopetă ”de acasă”, acceptând să se îmbrace în uniforma RMGC. Mai apoi, pe surse, se lasă de înțeles că președinte al Comisiei mixte parlamentare pentru Roșia Montană va fi deputatul PSD Iulian Iancu, cel care este cunoscut ca fiind un susținător al proiectului minier, în 2007-2008 blocând, în calitatea de șef al Comisiei Industriilor, proiectul de Lege Anticianură.

Negocierile

Calculele conform cărora negocierile cu ”minerii” îi vor obliga sau măcar îi vor determina pe protestatari să negocieze sunt total eronate. Dacă vreunul dintre protestatari va cădea în capcană, singurul lucru care se va întâmpla va fi că strada se va disocia de el (cum spuneam, inducerea ideii că respectivii ar fi lideri ai străzii nu are șanse de izbândă atâta timp cât nu este deținut controlul mediatic). În plus, situația este cât se poate de simplă: ÎNCĂLCAREA LEGII NU POATE FI NEGOCIATĂ! Să nu uităm esența lucrurilor: explozia protestelor a fost generată de faptul că Guvernul a promovat în Parlament un proiect de lege specială care prevede eludarea și încălcare a zeci de acte normative. Așa ceva NU POATE FI NEGOCIAT!

Începutul protestelor a dus și la o informare explozivă asupra Afacerii Roșia Montană. Ceea ce face ca, în acest moment, nici proiectul minier în sine să nu mai poată fi negociat.

Tactica lui Victor Ponta este lamentabilă. Și nu e de mirare că duplicitățile premierului nu fac decât să genereze radicalizarea revendicărilor. Lucru confirmat în această dimineață de către comunicatul de presă al Alburnus Maior în care i se solictă explicit DEMISIA!

Comunicat Alburnus Maior (fragmente, textul integral, aici)

”Revendicările nu sunt negociabile este mesajul transmis de protestatari primului ministru. Aceștia sunt fermi pe pozițiile lor și nu vor negocia dacă să se facă jumătate, un sfert sau o cincime din proiectul de minerit cu cianuri. După declarațiile făcute în grabă la Roșia Montană, rupte de realitatea înțeleasă de zeci de mii de cetățeni ai României care s-au aflat ieri în stradă, protestatarii au mai adăugat o revendicare pe lista lor: demisia lui Victor Ponta. Prin urmare este absurdă ideea negocierii cu un prim-ministru căruia strada îi cere demisia.

“Mișcarea nu are lideri, are doar conștiință. Este imposibil pentru Victor Ponta să stea de vorbă cu 25.000 de oameni la București plus alte mii în țară și străinătate. Revendicările noastre nu se discută și nu se negociază, vom fi în stradă până la soluționarea fiecărui punct”, a declarat Eugen David.

Aflat ieri într-o vizită la Roșia Montană, pentru aducerea la suprafață a celor 33 de angajați auto-”blocați” în mina-muzeu Cătălina Monulești, Victor Ponta a comentat: “… povestea aia că la ei la Roșia Montană o să se facă turism, să știți că orice om care merge acolo poate vedea că e o poveste (…) Sunt lacuri cu cianuri, râul de acolo este roșu realmente de poluare.”

“Ținem să atragem atenția primului ministru, astăzi, în prima zi de școală de un obicei mai vechi al elevilor. Acela de a nu vorbi fără a ști. Dacă nu știi, citești sau întrebi ca să nu vorbești prostii eventual auzite pe la alții. Să vă intre bine în cap d-le Ponta că la Roșia Montană în prezent nu este nici un lac de cianură, la Roșia Montană nu s-a prelucrat minereu cu cianuri și nici nu ne dorim să trăim lângă cel mai mare depozit de cianuri, în aer liber, din Europa”, a declarat Călin Caproș, vice-președintele Alburnus Maior.

Asociația Alburnus Maior consideră inacceptabile declarațiile premierului ce condamnă dezvoltarea turistică la Roșia Montană. Premierul se pare că a fost convins de posibilitățile reduse de dezvoltare turistică a Roșiei Montane în urma discuțiilor avute cu vreo treizeci de așa-ziși mineri. Premierul nu a fost convins așadar nici de studiile făcute de Academia Română, nici de profesorii de la Academia de Studii Economice și nici de miile de participanți ce vin în fiecare an la FânFest”

***

Bursa

Scotia Capital, un important broker al Gabriel Resources, a anunțat că nu va mai tranzacționa acțiunile companiei la bursă datorită presiunii publice din România și din întreaga lume.

Strada

Da, soluția e, în continuare, în stradă și presiune pe parlamentari. Până la îndeplinirea revendicărilor. Atenție domnule Ponta: nici la București, nici la Cluj și nici în alte orașe mari din țară încă nu s-au întors la studii studenții!

| de pe voxpublica.realitatea.net

democratieexploataregabriel resourcesgaze de sistprotestRosia Montanarosia montana gold corporation
Comments (3)
Add Comment
  • Camelian Propinatiu

    Trebuie lasati odata numai specialistii sa se pronunte, sa explice telepoporului ca a purta echipament de protectie la Rosia Montana e ca si obligatoriu, pe când a cumpara doar un metru patrat din plaiul mioritic e cel mai suspect!

  • IO.../

    Sa se anuleze toate tranzactiile (cumpararile de pamant,facute,de catre straini)pe teritoriul Romanieai,si mai ales la Rosia Montana.Vanesa Redgrave,de ex.a cumparat 1 m.p.de pamant la Rosia Montana,dece oare?Ea,cred ca,nici nu stie unde se afla Romania pe harta.

  • pui de dac

    Care specialisti cei 15.000 ai CDR pe vremea caruia s-a semnat acest proiect criminal?