Peste 25.000 de oameni au ieşit duminică în stradă, în Bucureşti, în cea de-a 15-a zi de proteste faţă de proiectul Roşia Montană. Acesta este cel de-al doilea mare miting anti-Roşia Montană din Bucureşti, după cel de duminica trecută. Punctul de întâlnire a fost Piaţa Universităţii de unde manifestanţii au plecat în marş pe traseul Unirii, Calea Văcăreşti, Bd. Tineretului şi din nou spre Universitate. Traficul a fost blocat pe un sens pe tot parcursul marşului. În vreme ce în Bucureşti 25.000 de oameni cereau oprirea proiectului, la Roşia Montană premierul Victor Ponta a mers să se întâlnească cu minerii care manifestau în favoarea exploatării. Şeful guvernului a intrat în mină pentru a discuta cu ortacii blocaţi în subteran de şase zile, convingându-i să iasă cu promisiunea că parlamentarii din comisia specială pentru Roşia Montană se vor deplasa la faţa locului.
Aproape de miezul nopţii premierul Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care invită la dialog şi protestatatarii din Bucureşti. „E o intenţie să invit la dialog. Eu cred că fiecare trebuie să îl asculte pe celălalt. Cred ca aşa functionează lucrurile. Şi în Occident există protestatari si pro si contra. Trebuie ascultaţi şi unii şi altii, după care intervine decizia politică bazată pe ascultarea părerilor raţionale”, este mesajul premierului, care însoţeşte o fotografie cu manifestanţii din Bucureşti.
UPDATE 00:30. Potrivit estimărilor neoficale ale jandarmilor la mitingul din Bucureşti au participat 15.000 de persoane. La miezul nopţii in Piaşa Universităţii aproape 5.000 de oameni continuau protestul, iar traficul rutier era blocat.
UPDATE 23:14 Premierul Victor Ponta a făcut, pe Facebook, apel la dialog cu protestatarii din Bucureşti. Şeful guvernului a postat fotografia de mai jos cu mesajul: „E o intenţie să invit la dialog. Eu cred că fiecare trebuie să îl asculte pe celălalt. Cred ca aşa functionează lucrurile. Şi în Occident există protestatari si pro si contra. Trebuie ascultaţi şi unii şi altii, după care intervine decizia politică bazată pe ascultarea părerilor raţionale”
UPDATE 22:40 Manifestanţii au ajuns în Piaţa Universităţii. Traficul este blocat.
UPDATE 22:25 Protestatarii au ajuns la Piaţa Unirii. Traficul este blocat înspre şi dinspre Palatul Parlamentului.
UPDATE 22:12 Manifestanţii se îndreaptă spre Piaţa Unirii şi le cer oamenilor din blocuri să se alăture protestului.
UPDATE 21:55 Protestatarii au ajuns în zona Tineretului. Circulaţia este blocată pe ambele sensuri.
UPDATE 20:51 Numărul protestatarilor a ajuns la aproape 10.000. Ei sunt însoţiţi pe traseul marşului de mai multe maşini ale Jandarmeriei.
UPDATE 20:00 Numărul manifestanţilor anti-Roşia Montană a ajuns la aproape 8.000. Ei au plecat în marş pe traseul Unirii, Calea Văcăreşti, Bd. Tineretului, de unde vor reveni în Piaţa Universităţii.
Manifestanţii aflaţi în zona fântânii de la Universitate au forţat cordonul de jandarmi şi au ajuns pe stradă, blocând circulaţia pe ambele sensuri ale Bulevarului Nicolae Bălcescu, până în zona hotelului Intercontinental.
Protestatarii scandează „Roşia Montană nu e de pomană”, „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi au pancarte pe care scrie „Soarta Roşiei Montana = Soarta României”, „Mă voi lega cu lanţuri de 24 de karate”, „Victoraş! Ai grijă de copilaş, Gabriel”, unele dintre aceste mesaje fiind scrise şi în limba engleză.
Aceştia vor merge în marş, pe traseul Bd. Ion C. Brătianu – Bd. Unirii – Bd. Nerva Traian – Calea Văcăreşti – Bd. Tineretului – Bd. Dimitrie Cantemir – Bd. Ion C. Brătianu – Piaţa Universităţii.
Protestatarii au început să vină la fântâna de la Universitate începând de la ora 17.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist.
Unii dintre cei care au venit la protest au tricouri pe care scrie „Salvăm Roşia Montană”, cocarde şi banderole tricolore. La protest a fost adusă şi o cutie pe care scrie”Cutia milei. Vrem să ne cumpărăm singuri politicienii”.
La protestul din Capitală participă şi oameni din Roşia Montană care se opun proiectului minier.
Protestele continuă şi în alte oraşe din ţară şi din străinătate- printre care Alba Iulia, Cluj, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Piatra-Neamţ, Constanţa, Galaţi, Timişoara, Sibiu, Botoşani, Târgu Mureş, Aiud, Sântu Gheorghe, Oradea, Braşov, Turda, Bacău, Călăraşi, Râmnicu Vâlcea, Tulcea.
Pe de altă parte, 33 de mineri sunt blocaţi în subteran în localitatea Roşia Montană, din judeţul Alba, pentru a cincea zi la rând, solicitând aprobarea proiectului în Parlament.
Manifestanţii au ieşit în centrul Capitalei în fiecare zi din ultimele două săptămâni, ocupând bulevardul Elisabeta de la Universitate.
Cei mai mulţi oameni au ieşit la Bucureşi duminica trecută când după estimările organizatorilor şi ale jandarmilor au fost între 10.000 şi 15.000 de oameni. Locul de întâlnire al manifestanţilor a fost tot Piaţa Universităţii, după care oamenii au pornit în marş prin tot centrul Capitalei, pe bd. Magheru spre Guvern, Piaţa Obor, Calea Moşilor, Piaţa Universităţii.
Protestele au început duminică, 1 septembrie, la fântâna de la Universitate, încheindu-se după zece ore, luni dimineaţă, în jurul orei 2.30. Câteva sute de manifestanţi au mers în marş spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roşia Montană.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul a aprobat proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, proiect care a primit aviz negativ de la Ministerul Justiţiei şi care a fost totuşi trimis în Parlament.
Ce s-a întâmplat săptămâna trecută
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu constituirea unei comisii parlamentare care să fie o platformă democratică de dezbatere a proiectului privind Roşia Montană şi în care să fie prezentate toate datele despre acesta.
În acest context, premierul a spus că, din discuţiile cu PDL, liderii acestui partid doresc ca Guvernul să facă proiectul, dar fără o dezbatere parlamentară, ceea ce, în opinia premierului, nu este admisibil.
Marţi, Comisia juridică din Senat a adoptat, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.
Proiectul de lege a primit aviz negativ şi din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat.
Premierul Victor Ponta declara, marţi, că în situaţia respingerii proiectului privind Roşia Montană consecinţa negativă este „ştergerea judeţului Alba de pe harta economică”, menţionând că doreşte ca toţi parlamentarii PSD să voteze în cunoştinţă de cauză, şi nu pe „criterii politice”.
Compania Gabriel Resources a transmis, luni, într-un comunicat, că va analiza toate opţiunile posibile în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roşia Montană, inclusiv transmiterea unei notificări formale referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă.
Gabriel Resources va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari americani dacă Parlamentul va respinge săptămâna viitoare proiectul de exploatare a aurului la Roşia Montana, declara miercuri directorul general al companiei, Jonathan Henry, într-un interviu pentru The Globe and Mail.
| de pe gandul.ro