FOTO și VIDEO. Salvaţi Roşia Montană, cauza care a mobilizat românii pe stradă

De-a lungul întregii zile de duminică, mii de români care se opun proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană s-au mobilizat şi au ieşit în stradă. Aşa cum era de aşteptat, protestul s-a propagat cu mult mai multă întensitate în spaţiul virtual, pe Facebook, Twitter şi Instagram, de unde am aflat că şi românii din diaspora au manifestat pentru această cauză. Ce s-a întâmplat aşadar pe 1 septembrie în câteva oraşe europene şi peste Ocean, vedem în câteva fotografii preluate de pe reţelele de socializare:

Praga. Foto: Alexandru Cristian Ţintea

Aproximativ 40 de persoane s-au adunat în faţa Ambasadei României din Praga, susţinând cauza comună a tuturor acţiunilor de protest din ultimele zile: respingerea de către Parlamentul României a acestui proiect de lege, se arată într-un comunicat al grupului de protestatari de la Praga, remis Digi24.ro.

Protestatarii din Praga se aliniază demonstraţiilor din România şi de peste hotare, cerând Parlamentului României să respingă acest proiect de lege. (…) Demonstranţii din faţa Ambasadei Române din Praga au informat cu entuziasm turiştii trecători care au fost interesaţi de cauza susţinută, prin oferirea de flyere informative şi discuţii pe tema proiectului minier”, se arată în comunicat.

 

Londra. Foto: Flavia Hriscan, via Save Rosia Montana

 

Londra. Foto: Claw Parvana, via Instagram

Mai multe fotografii de la Londra, pe Demotix.com.

 

Fair Isle, Shetland, Marea Britanie. Foto: Dave Wheeler, via Elena Mera-Long, viaSave Rosia Montana

 

„Astăzi la ora 12.30 în Fair Isle, Shetland, UK, o mică insulă de 5 km lungime şi 2 km lăţime din mijlocul oceanului, s-a desfăşurat o manifestaţie pentru Salvaţi Roşia Montană. Fair Isle este cea mai izolată insulă locuită din UK. Insula are cam 65 de locuitori, din care majoritatea au asistat la manifestaţie. O familie de români din zona Apuseni care s-au stabilit în Fair Isle au făcut publicitate în toată insula. O să trimitem poze la membrii parlamentului EU pentru Scoţia, la presă şi la organizaţii pentru protecţia mediului”, scrie Elena Mera-Long pe grupul Facebook Save Rosia Montana.

 

Lisabona. Foto: Bogdan Budai, via Save Rosia Montana

„În Lisabona nu am fost foarte mulți, dar am fost! În total am fost doi români, doi sloveni, un norvegian și o fată din Portugalia. Ambasadorul a venit şi a discutat cu noi. Ne-a cerut mesajul nostru pentru Guvern pentru a-l transmite. Sper să se ţină de cuvânt”, scrie Bogdan Budai pe grupul Facebook Save Rosia Montana.

 

Bruxelles. Foto: Mircea Munteanu, via Save Rosia Montana

 

Amsterdam. Foto: Oana Baloi, via Save Rosia Montana

 

Vilnius. Foto: Raul Cazan, via Save Rosia Montana

„Şase participanţi au fost la Salvaţi Roşia Montană în faţa Ambasadei României la Vilnius: un român, io, trei lituanieni (bine informati şi solidari), un islandez (sic!) şi un german. Administratorul ambasadei, amabil şi deferent, ne-a oferit ceai sau apă, a promis că va transmite documentele ambasadorului mâine la prima oră”, scrie Raul Cazan pe grupul Facebook Save Rosia Montana.

 

Budapesta. Foto: Mariana Berbec Rostas


 

Washington. Foto: Dan Nechita, via Save Rosia Montana

 

New York. Foto: Anda Lupşe, via Save Rosia Montana

 

„Roşia Montană fără cianuri” pe Instagram:

Cluj:

 

Timişoara:

 

 

 

Bucureşti:

 

 

 

Mai multe clipuri şi fotografii via Instagram pe hashtagurile #rosiamontana, #salvatirosiamontana, #saverosiamontana.

| de pe Digi 24

exploatareexternPoliticaprotestRosia MontanaSocial
Comments (0)
Add Comment