Peste 90% dintre români cred în Dumnezeu, 10% nu regreta nimic

 

Foto: rugaciune.amint.ro

Circa 90% dintre romani cred in Dumnezeu si in existenta sufletului, 75% ar dori ca Biserica sa trateze teme precum infidelitatea sau problemele lumii a treia, 27% recunosc ca si-au sfintit deja masina, in timp ce 10% sunt multumiti si nu regreta nimic in viata, arata un studiu IRES.

Studiul a fost realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES in luna august, in contextul in care presa occidentala a comentat recent asupra faptului ca, dupa 1989, religia a castigat tot mai mult teren in Romania, fapt care a condus la construirea unui numar mare de biserici si a notat acest aspect in paralel cu situatia economica a tarii, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Conform acestui studiu, pentru romani, importanta religiei vine din familie, principalul rol perceput al Bisericii fiind acela de a oferi raspunsuri problemelor sociale.

In acelasi timp, Biserica ar trebui sa abordeze intr-o mica masura teme legate de politica, pe lista regasindu-se insa problemele lumii a treia, cele legate de ecologie, de infidelitate sau de avort, concluzioneaza autorii studiului.

Studiul IRES „Perceptii despre religie si morala”

Cercetarea a avut cateva teme principale.

Prima dintre ele s-a referit la raportarea la viata si perceptia asupra sensului vietii. Studiul a relevat ca peste 83% dintre romani se gandesc des si foarte des la scopul si sensul vietii, 40% dintre romani nu au simtit vreodata ca viata nu ar avea rost si cam tot atatia respondenti (40%) sustin ca nu se gandesc niciodata la moarte.

In timp ce 98% dintre participantii la studiu cred ca moartea este un lucru natural, 82% sunt de parere ca moartea are un sens daca crezi in Dumnezeu.

Daca unui sfert dintre respondenti (24%) li se intampla sa regrete des si foarte des anumite lucruri pe care le-au facut, unul din 10 romani nu regreta nimic, iar pentru aproape o treime dintre participantii la studiu regretele apar foarte rar

In timp ce 95% dintre respondenti spun ca si-ar da viata pentru un membru al familiei, doar 48% ar face acest lucru pentru tara, mai arata studiul citat.

O a doua tema s-a referit la perceptia si raportarea la religie si Biserica.

Studiul a relevat faptul ca unul din cinci respondenti merge o data pe saptamana la slujbele sau la evenimentele religioase curente, 22% dintre romani participa la acestea de cateva ori pe luna, iar un sfert de doar cateva ori pe an. In timp ce 6% dintre participantii la studiu participa la slujbele religioase de cateva ori pe saptamana, 18% merg mai rar decat o data pe an.

Pentru 88% dintre romani, religia a fost importanta in familia lor atunci cand erau copii, iar peste jumatate dintre ei (51%) au participat in copilarie la slujbe religioase.

Cei mai multi respondenti cred ca Biserica ofera raspunsuri pentru problemele sociale (88%), pentru problemele morale (72%), pentru problemele din viata de familie si pentru nevoile spirituale ale oamenilor (71%). Doar 59% considera ca problemele tinerilor isi pot gasi raspunsuri in biserica.

Printre temele pe care trebuie sa le abordeze Biserica, primele locuri sunt ocupate de infidelitate (75%) si de problemele lumii a treia (75%), urmate de discriminarea rasiala (74%), ecologia si problemele de mediu (70%), avortul (67%), dezarmarea nucleara (62%), eutanasia (60%), somajul (59%) sau homosexualitatea (50%).

Politica si politicile guvernamentale sunt printre temele care au intrunit cele mai putine optiuni din partea respondentilor ca fiind printre cele abordate de Biserica, mai arata autorii studiului.

Chiar daca un sfert dintre respondenti sunt de parere ca exista o singura religie adevarata, 69% sunt de acord cu faptul ca exista adevar in fiecare religie. O proportie importanta dintre participantii la studiu – 82% – apreciaza ca rugaciunea i-a ajutat, de-a lungul vietii, in mare si foarte mare masura.

45% dintre respondenti se roaga sau mediteaza zilnic, iar 27% fac acest lucru chiar de mai multe ori pe zi.

Peste 60% au auzit despre introducerea de catre Patriarhia Romana, in Moliftelnic, a slujbei pentru sfintirea unui vehicul. 55% apreciaza aceasta masura ca fiind buna si foarte buna, 27% recunosc ca si-au sfintit deja masina, dar 43% dintre respondenti spun ca nu ar face acest lucru.

In ce mai cred romanii in 2013?

Aceasta este cea de a treia tema abordata in studiul IRES, iar rezultatele arata ca cei mai multi romani (96%) cred in Dumnezeu, credinta care se manifesta mai pregnant la persoanele intre 36 si 50 de ani si la femei

92% dintre respondenti cred in existenta sufletului, 88% cred in pacat, iar 82% cred in ingeri.

Credinta in viata de dupa moarte, impartasita de 66% dintre respondenti, se manifesta cu precadere la femei. Daca in rai cred 76%, in iad cred doar 61% dintre participantii la studiu, iar 54% cred in diavol.

51% dintre respondenti cred in invierea mortilor, doar 24% cred in reincarnare, credinta care se regaseste la tinerii intre 18 si 35 de ani, la respondentii cu studii medii si superioare si la cei care au domiciliul in zona de Sud a tarii.

Doua treimi dintre participantii la studiu nu cred in forte supranaturale. Unul din 5 romani are un talisman norocos.

45% dintre respondenti recunosc ca obisnuiesc sa consulte horoscopul, iar 16% tin cont de horoscop in viata de zi cu zi.

C.B.

| Ziare.com

Comments (0)
Add Comment