Israelul, în cooperare cu Statele Unite, se află la originea raidurilor care au vizat pe 5 iulie rachete depozitate în portul sirian Latakia, atacurile fiind lansate de pe un submarin militar israelian, relatează Sunday Times şi Jerusalem Post.
Potrivit Sunday Times, atacul a fost lansat de pe un submarin militar israelian de tip Dolphin. Surse americane citate de CNN anunţau sâmbătă că raidurile au fost efectuate de aviaţia militară israeliană.
Conform publicaţiei britanice, atacul a vizat o zonă militară din portul sirian Latakia unde erau depozitate rachete de fabricaţie rusească Iahont P-800.
Atacul israelian a fost coordonat în detaliu cu Statele Unite, vizând 50 de rachete antinavă Iahont P-800, pe care Israelul le considera o ameninţare la adresa forţelor sale navale, scrie Jerusalem Post.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi conflicte între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Conflictul, care s-a extins sporadic în Libanul vecin, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproximativ 95.000 de morţi.
Iata si ce scrie in articolul Rusia, lovită de Israel. Depozit de rachete ruseşti, distrus în Siria
Israel dă o lovitură Rusiei. Depozit de rachete ruseşti, distrus de aviaţia israeliană. Ţinta atacurilor avioanelor israeliene a fost un depozit de rachete de tip Iahont de pe teritoriul Siriei.
Atacurile aeriene asupra obiectivelor militare controlate de Bashar al-Assad au fost efectuate, în cursul săptămânii trecute, dar abia acum s-a aflat despre ele. Partea siriană a confirmat cu certitudine aceste raiduri aeriene în urmă cu câteva zile, transmite RADOR, care citează postul de radio Echo Moskvî.
O declaraţie similară a fost făcută recent de oficiali de la Washington. Mai multe surse din cadrul Administraţiei SUA au confirmat informaţia postului de televiziune CNN, precizând că responsabilitatea pentru acesturi raiduri aeriene revine în mod exclusiv părţii israeliene. Avioanele aveau misiunea de a distruge rachetele ruseşti Iahont, care pot prezenta un real pericol regiune.
Sursa: Saccsiv