Ei vor pământ: străinii se înghesuie în România pentru terenuri agricole de 8 ori mai ieftine.

 

Incepand cu anii 2000, companii cu capital strain au preluat sute si chiar mii de hectare de teren agricol in Romania, cu predilectie in zona de vest si sud-vest, in contextul in care pretul acestor terenuri este de 7-8 ori mai mic decat in restul statelor europene. In prezent, strainii au ajuns sa controleze 1 milion de hectare teren agricol.

“Criza economica nu a afectat semnificativ demersurile in sectorul agricol. Astfel, preturile si-au mentinut cresterea; de exemplu comparativ cu anul 2008, preturile la hectarul agricol tranzactionat s-au dublat. Cu toate acestea, Romania continua sa fie in vizorul investitorilor, in primul rand datorita preturilor de 7 si chiar de 8 ori mai mici fata de restul statelor europene”, a declarat pentru Wall-Street.ro Flavius Pop, consultant in cadrul departamentului de investitii al DTZ Echinox.

In topul celor mai scumpe terenuri agricole se afla, potrivit datelor DTZ Echinox, Ialomita – Slobozia unde un hectar se vinde cu 2.700 de euro, zona urmata de Timis – Arad (2.400 euro/hectar), Buzau – Ploiesti (2.350 euro/hectar) si Dolj – Oltenita (2.250 euro/hectar). Pretul este stabilit in functie de suprafata totala in proprietate, calitatea solului, prezenta sistemelor de irigatii.

La polul opus se situeaza terenurile din zone precum Deva, Mures, Cluj, Bistrita unde pretul pentru un hectar de pamant este cuprins intre 1.700 si 1.800 de euro.

Spre comparatie, un hectar de pamant in regiunea Valonia din Belgia poate fi tranzactionat si cu pretul fabulos de 50.000 de euro. In acest context, interesul companiilor belgiene de a achizitiona pamant de calitate la preturi mici in Romania este justificat. Alaturi de danezi si olandezi, belgienii sunt printre cei mai mari investitori straini interesati de achizitia de terenuri agricole in Romania.

Printre cei mai mari investitori straini se numara compania daneza Ingleby Company, controlata de familia Rausing, ce detine o suprafata agricola de peste 10.000 de hectare in zona de vest a tarii.

De asemenea, Germania, Portugalia si Italia se afla in topul investitiilor straine in terenuri agricole in Romania.

“La ora actuala exista mai multe companii din strainatate, atat din Europa cat si din Orientul Mijlociu, care testeaza piata. Unele dintre aceste companii activeaza de mult timp pe piata locala, sunt bine inradacinate in metodele de lucru si vor continua achizitiile in vederea largirii portofoliului, asa cum au facut-o si in intervalul 2008 – 2013. Din Europa, companiile belgiene, daneze si olandeze continua sa faca achizitii, in zonele in care sunt deja prezente, iar dintre investitorii recent intrati pe aceasta piata vorbim de companii din Turcia, Egipt si Israel. Ei profita de cei care nu-si permit sa munceasca terenurile pe care le au in proprietate”, explica Pop.

Preturile terenurilor agricole si-au pastrat ritmul ascendent, iar astazi putem vorbi de cresteri intre 10 si 12%, conditionate de o documentatie clara, calitateasolului, istoricul agricol, prezenta canalelor de irigatii, gradul de comasare.

Ce se va intampla insa dupa 1 ianuarie 2014, data la care Romania este obligate prin tratatul de aderare la UE sa liberalizeze piata funciara?

“Chiar daca in prezent, investitorii straini au interdictie la astfel de achizitii pe teritoriul Romaniei, ei o pot face infiintand o societate comerciala. Restrictia existenta impiedica doar achizitia directa de catre nerezidenti a terenurilor agricole, tranzactiile fiind momentan realizate prin intermediul unor societati comerciale infiintate in Romania. Avand in vedere ca aceste societati pot fi controlate total de catre cetateni nerezidenti, nu credem intr-o explozie a cererilor chiar si dupa data mentionata”, considera Flavius Pop.

Acesta subliniaza faptul ca din cele 14 milioane de hectare de teren arabil, aproape un milion au fost cumparate de astfel de companii cu actionariat strain, iar pentru buna desfasurare a operatiilor, ei vor recurge oricum la achizitia terenului prin intermediul societatilor comerciale.

“Ca volum, asteptam o crestere usoara pe sectorul tranzactiilor de terenuri agricole de suprafete mici – 1- 10 hectare, iar acest ritm va duce probabil si la mentinerea procesului de crestere a preturilor”, crede consultantul DTZ Echinox.

Un punct de vedere similar are si Robert Cruceru (foto), avocat colaborator in cadrul departamentului real estate al Wolf Theiss, care considera ca odata cu liberalizarea pietei este posibil sa asistam la o crestere a pretului terenurilor agricole in Romania si o lichiditate crescuta in acest sector.

„Consider ca putem contabiliza la efecte benefice si faptul ca terenurile vor fi lucrate si exploatate la potentialul lor. Acest lucru va duce in final la productii crescute al produselor cultivate si, speram, la preturi scazute pentru consumatorii finali”, spune Cruceru.

Pe de alta parte, acesta sustine ca exista posibilitatea ca investitorii romani sa nu poata face fata competitiei din piata si, astfel, decalajul intre investitorii romani si cei straini va creste in continuare.

„Se pare ca Guvernul Roman are in vedere acest fapt si pregateste in toamna un act normativ ce se refera la transformarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) intr-o agentie de administrare si de reglementare a pietei funciare dupa modelul francez. Intentia este ca orice tranzactie sa fie avizata de aceasta agentie, care va avea posibilitatea sa-si exercite si un drept de preemtiune, insa intelegem ca la acest moment inca nu s-a stabilit un ordin al prioritatilor”, explica Robert Cruceru.

Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Alina Stan, Sursa: www.wall-street.ro

Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/articol/Economie/151153/ei-vor-pamant-strainii-se-inghesuie-in-romania-pentru-terenuri-agricole-de-8-ori-mai-ieftine.html#ixzz2Yjmy5Iym

 

Comments (0)
Add Comment