Rusia refuză să-şi retragă muniţiile şi trupele din Republica Moldova fără un acord politic în dosarul transnistrean

In ciuda protestelor vehemente ale Republicii Moldova, UE si SUA pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul de peste Prut, Moscova isi mentine intrasingenta pe acest subiect pana la semnarea unui acord politic intre cele Chisinau si Tiraspol.

Viceministrul de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, a declarat in cadrul unui interviu pentru RIA Novosti, caRusia nu-si va retrage trupele din regiunea separatista transnistreana, subliniind legitimatea prezentei lor in zona. El a criticat autoritatile de la Chisinau, precum si vocile societatii civile pentru declaratiile privind evacuarea munitiilor rusesti si a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Declaratiile oficialului rus vin dupa ce mai multi oficiali de la Chisinau, dar si membri ai societatii civile s-au aratat ingrijorati de decizia Tiraspolului de a-si atribui satul Varnita, printr-o lege care indica hotarele asa-zisei Republici Moldovenesti Nistrene. De asemenea, decizia liderului de la Tiraspol de a semna legea privind asa numita granita a regiunii a fost criticata si de ambasada Statelor Unite la Chisinau. intr-un comunicat de presa, se arata ca Statele Unite critica „orice actiune unilaterala a oricarei parti implicate”.

Acuzatii nefondate

Ca mediator in procesul de reglementare politica a diferendului transnistrean, Federatia Rusia avertizeaza ca orice incercare a partilor implicate in conflict de a se absolvi de responsabilitate pentru respectarea prevederilor stipulate in ‘Acordul cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat’ (21 iulie 1992) este foarte periculoasa in ‘actuala situatie tensionata’, a afirmat Karasin, adaugand ca, in cazul unor masuri unilaterale, ‘situatia va ajunge intr-o fundatura’. Asta in contextul in care, in 1999, la Istanbul, Rusia si-a luat angajamentul oficial de a-si retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. ‘Atacurile la adresa prezentei militare a Rusiei pe teritoriul Republicii Moldova din partea unor oficiali moldoveni si europeni sunt perimate si incorecte’, a afirmat Karasin, comentand in legatura cu informatiile din presa ca un punct central al noului guvern al Republicii Moldova va fi retragerea trupelor ruse din Transnistria. Insistand asupra acestei intrebari, reporterul RIA Novosti a invocat un citat din presa de peste Prut: ‘Chiar si un singur soldat rus cu un Kalasnikov in Transnistria incalca prevederile Constitutiei’ republicii. ‘Aceasta logica nu poate fi acceptata de noi si contravine literei si spiritului Tratatul de prietenie si cooperare intre Rusia si Republica Moldova, incheiat in 2001 si prelungit in 2011, precum si atmosferei generale a relatiilor de parteneriat intre cele doua tari, care a devenit si mai puternic in ultimii ani’, a afirmat diplomatul rus.

Independenta cu trupe straine

Atunci cand se spune ca ‘guvernul moldovean nu si-a dat consimtamantul necesar pentru desfasurarea de trupe rusesti ‘ in stanga Nistrului, se trece sub tacere un punct important – problema nu a fost, pur si simplu, pusa in acest plan, din simplul motiv ca, in momentul in care Moldova si-a dobandit statutul de stat suveran, trupele ruse se afla acolo unde se afla si acum, a explicat Karasin. in concluzie, Rusia spera ca noul guvern al Republicii Moldova nu va insista asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria, a subliniat Karasin, reiterand ca acuzatiile privind lipsa de legalitate a prezentei militare a Rusiei in stanga Nistrului sunt nefondate. Ambele componente ale prezentei militare ruse – un contingent de forte de mentinere a pacii in zona de securitate, cu un mandat clar definit, si un grup operational de trupe ruse pentru asigurarea pazei depozitelor de munitii din localitatea Colbasna – sunt derivate din conflictul nerezolvat, a indicat ministrul adjunct rus de externe, subliniind ca ambele partii ale conflictului, inclusiv Republica Moldova, au partea lor de responsabilitate. Potrivit lui Karasin, depozitele de munitii, care sunt protejate de un mic grup de militari rusi, nu pot fi evacuate in acest moment din regiune in conditiile in care reglementarea politica a diferendului din Transnistria este practic blocata. Cauza acestei situatii, a declarat diplomatul rus, este faptul ca Republica Moldova si-a inasprit pozitia in privinta rezolvarii conflictului transnistrean si respinge nu numai acordurile de acum 20 de ani, dar si deciziile convenite dupa reluarea in septembrie 2011 a negocierilor in formatul “cinci plus doi” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE si SUA, ca observatori).

„Bombele cu ceas”, provoaca explozii puternice in sud-vestul Rusiei

In acest context al prezentei munitiilor rusesti inca din era sovietica pe teritoriul Republicii Moldova, Rusia se confrunta cu problema in gestionarea acestor „bombe cu ceas”. Marti seara au avut loc mai multe explozii la depozitele de munitii de pe poligonul de langa orasul Ceapaevsk (regiunea Samara, sud-vestul Rusiei). Exploziile au continuat pe tot parcursul noptii si in cursul diminetii de miercuri. n schimb, incendiul declansat de explozii pe poligonul cu munitii nu a fost stins nici pana in prezent, flacarile extinzandu-se pe o suprafata de 0,3 hectare, potrivit agentiei de presa mentionate, preluate de platforma electronica Newsru. Cel putin 11 persoane au fost spitalizate cu rani de schije, iar alte 35 au fost trimise acasa dupa ce le-a fost acordata asistenta medicala corespunzatoare. Aproximativ 6.500 de locuitori din localitatile din apropierea poligonului au fost evacuati. in cel mai rau caz, conform unor estimari ale expertilor Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, exploziile ar putea continua inca doua zile. Se estimeaza ca la poligonul de langa Samara s-ar afla depozitate un numar de 6.000 de proiectile, de calibrul 122 de mm, cu o raza de dispersare de 1 km, conform agentiei RIA Novosti. Potrivit Ministerului rus al Comertului si Industriei, caruia ii apartine poligonul, in depozitele de aici se afla 11 milioane de unitati de munitie.

Sursa:napocanews.ro

Comments (0)
Add Comment